45.nädala ilm (6.- 12.11.2023)

Uuendatud : 12.11.2023 kl 20:31

Möödunud tormihakatis jäi oodatust tunduvalt nõrgemaks. Laialdasi kahjustusi polnud ja maksimaalne tuulepuhang mõõdeti 23m/s.

Eesolev nädal tuleb veel soe, kuid sademeid tuleb varasemast enam. Nädala teises pooles võib näha ka tahkemaid sademeid.
05.11. oli üle pika aja suurema osa päevast päikeseline, vähemasti Lääne-Eestis.

Esmaspäeval (06.11.) liikus Eesti kohale küllaltki nõrk madalrõhuväli.
Vihmahooge oli nii öösel kui päeval, rohkem oli sajuhooge ja need olid intensiivsemad Ida-Eestis, kuid päris kuivale ei jäänud ka läänemaakonnad.
Tuul puhus enamasti lõunakaarest ja on nõrk.
Sooja oli öösel 3...7°C, päeval 5...10°C.

Teisipäeval (07.11.) suurt muutust ilmapildis ei toimunud.
Ööpäevaringselt oli sajuhooge, seekord jõudis neid rohkem ka Lääne-Eestisse.
Tuul oli nõrgapoolne ja puhus sedapuhku läänekaarest.
Öösel oli sooja 3...8°C, päeval 4...10°C.

Kolmapäev (08.11.) jätkus muutusteta. Meie kohal oli väheaktiivne madalrõhuvöönd ning sajuhooge vihma tuli ette nii öösel kui päeval.
Tuul puhus läänekaarest ja on nõrk.
Sooja oli öösel 3...8°C, päeval taas 4...10°C.
Terve nädala esimene pool möödub ühetaolise ilmaga - rahulik, niiske ja soe.

Neljapäeval (09.11.) jätkus madalrõhuvööndi mõjul hoogsajupilvede seltsis nii öösel kui päeval.
Tuul pöördus lõunakaarde, kuid oli endiselt nõrk.
Sooja oli öösel 3...7°C, päeval 4...9°C.

Reede (10.11.) öösel liikus üle maa läänest läheneva madalrõhkkonna sajune lohk. Laussadu vihmana algas lääne poolt ning levis siis üle maa. Päevaks laussadu enamuses Eestist eemaldus, kuid vihmapilvi liikus veel ringi enamasti Lääne- ja Loode-Eestis.
Tuul puhus edelast ja pisut tugevnes pisut.
Sooja oli öösel 3...7°C, päeval 4...9°C.

Laupäeval (11.11.) jäime sellesama madalrõhkkonna servaaladele.
Laussadu ei olnud, kuid mõni vihmahoog siin-seal siiski tuli.
Tuul puhus lõunakaarest ja rahunes.
Öösel oli sooja 0...5°C, päeval 3...7°C.

Pühapäeval (12.11.) võib liikus idapiiri tagant Venemaal lõunatsüklon. Selle kohatine vihmasadu ulatus Eesti kohale.
Tuul pöördus idakaarde ning tugevnes eeskätt põhjarannikul 15...17m/s.
Öösel oli sooja 2...8°C, päeval enam-vähem sama, kuid õhtul algas Kagu-Eestist alates temperatuuri aeglane langus, kuna idast avanes tasapisi külmavärav.

Kommentaarid

  1. Tundub jah, et enne järgmist pühapäeva päikest ei näe.

    Ja mis tänaseid virmalisi puudutab, siis novembris loota selget ilma just virmaliste ajaks, on paras lotovõit. Parim aeg ongi märts ja aprill.

    VastaKustuta
  2. Harjumaal täna pilves, ajuti nõrk vihm, aga samas kogu päevavalge aeg täiesti tuuletu!

    VastaKustuta
  3. Mõned ennustused näitavad praegu uuesti, et nädalavahetusel pöördub õhuvool külmemasse kaarte ning edaspidi liigub mitu tsõklonit läänest itta üle Läti, vahetevahel tuleb just põhja poolt kõrgrõhuhari. Peaks tähendama talveilmade tulekut, aga pragu ju näeme et olenemata rõhkkondade asetusest ja tuule suunast, sajab ikka vaid vihma ja kui vahel ka külmetab siis ei enam kui maikuise öökülma aegu.

    Nii ei imestkas kui: tsüklon ligib üle Läti itta. hakkab sadama vihma. Aeg-ajalt sajab vihma. Tuul on esialgu kagust. Järgmisel päeval pöördub tuul kirdesse ja põhja, vahel on päris hoogne. Sajab ajuti vihma. Temperatuurid ööpäevaringselt "väga ,madalad" +1-+4 kandis. Ülejärgmisel pärval mõjutab Eestit kõrgrõhuhari. Vahelduv pilvisus, aeg-ajalt vähene. Ertii enam vihma ei saja, põhjarannikkkul võimalik. Tuul püsib põhjakaares. Õhutemperatuur päeval plusspooles, kuid hoiatus: öösel võib isegi õhus esineda öökülma!
    Veel edasi järgmisel päeval liigub uus tsüklon meist lõuna poolt ja kõik läheb endises vaimus. Kui tuul kirdesse pöördub, pole üksikuis paigus (ennekõike Kirde-Eestis) vihma sekka ka lörts võimatu.

    Kui peaks juhtuma ime ja kogu talve püsib taoline ilmamuster, tähendab see ülimalt külma talve ja suuri vihmasajukoguseid. Isegi lume ära nägemine pole võimatu. Kui Gröönimaalt, pooluse piirkonnast või Siberist peaks (kuigi seda juhtub väga harva) peaks koguni kõrgrõhuala kohale jõudma, võib ette tulla -7 -8 kraadisesid külmasid, mis tähendaks juba maapinna külmumist.

    Mäletate küll, vanad taadid räägivad, et kunagi olla iga aastal maa enne lume tulekut ära külmunud. Ha-ha-haa! Isegi lumi püsinud mitu kuud maas! Huuh-huh-huh! Heeh-heh-heh! Küll ikka on neil fantaasia!
    Arvatavasti siiski püsivad lõuna-läänetuuled ja temperatuur pendeldab +10 ümber edasi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea kui kuu lõpus maa korraks valgeks saab aga jõuludeks jälle porine värk! Ehk jaanuari lõpuks saabub väike talveke.

      Kustuta
  4. Mäletan et meil Haanin um olnu aastid kui esiki jaanuarin veebruarin õigõt lummõ es tulõ ja talvõ külmema kuu veebruari keskmine oll vaivalt alla nulli. Nii et aastad olõi venna. Praegu sattas vihma ja 8 kraati sooja hainamaa trohetasõ nagu mai.

    VastaKustuta
  5. Ei tasu talve narrida. Vaat kui tulebki!

    VastaKustuta
  6. M- Kaasikult jälle copy-paste. Nagu siin oli 10.44, kus juttu oli soojast igal juhul, tulgu see põhjapooluseltki. Ka M. Kaasiku nüüdseks juba iga-aastane ja pidev "ennustus" tüürib sarnase idee suunas.

    Oktoobris polnud veel juttugi mingist põhjapooseslt kõrgrõhkkonnast ja lõunas olevatest tsüklonitest novembris , aga "järeldus on nüüd ikka endine: oktoobrikuine: tuleb SOE. Mis siis, et külma kujul. See "prognoos" kujuneb üha enam naljaks omaette!

    Ka tõesti kõrgemalt poolt juhised?

    VastaKustuta
  7. Praegune soe rahulik hallus on igatahes etem, kui miinuskraadidene lõikavalt külm tuul.

    VastaKustuta
  8. No igaltahel on Atlandil tekkimas märke sellisest talvest nagu näiteks 2009/10.
    Nimelt pidi olema selleks märgiks soojem külili U ala põhja Atlandil kus haru üks ots on Śhotimaa suunas ja teine näiteks Kanaaride suunas. Praegu nii nagu hakkab looma.

    VastaKustuta
  9. Mis talv 2009/10 oli?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga lumerohke ja 2 kuud püsiv miinus.

      Kustuta
    2. Lumerohke... Vist väga ei olnud. 26. ,märtsil algas sula ja 31. õhtuks oli lumi kadunud.

      Kustuta
  10. Täiesti tavaline talv. Ei eriti soe, ei eriti külm.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. TÄIESTI tavaline ehk kaugemas minevikus. Tänapäeval on selline 2 kuud pidevates miinuskraadides talv küll täiesti haruldane.

      Kustuta
    2. Ära hõiska enne õhtut. Saab aeg-ajalt jälle isegi selline talv tavaliseks, kus 3 kuud on keskmine -20 kraadi ja madalam. Ning siis on tõesti tõsiselt külm talv. Olematute talve sissemurdmist 1988. aastal ei oodanud ka keegi, seda isegi osatud välja pakkuda.
      Täpselt nagu praegu siingi naerdakse, kui isegi TAVALIST talve keegi välja pakub.

      Kustuta
  11. Arvan et külmem talv tuleb. Külmem kui eelnevad 10 aastat. Midagi nagu 2005-2006

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Noh, kui algustada jaanuari keskpaigast, siis oli täitsa talv. Enne seda - ikkagi komöödia.

      Kustuta
  12. Meil on ju kiimaministeerum, kas see siis ei kindlustagi normaalset ilma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, pöördu kindlustuse poole.

      Kustuta
    2. Ei tea, nt If kindlustus küll lõõritas 2005. aasta jaanuaritormi järel algul nagu lõoke, et nende asi see küll ei ole, kuigi lepingud rääkisid muud.

      Kustuta
  13. Pool aastat maist möödas. Kui hakkabki tuul kirdest-põhjast puhuma, läheb täpselt sama külmaks kui maikuus. Ka siis lubati kohati vihma sekka lörtsi sadada. Praegusel kuul ootaks sellest suunast enamat. Palju enamat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaatan jah, et mingi mõttetu -1...-9 kraadi vaheline isoterm tulemas.

      Kustuta
    2. Ilmselt mõne päeva pärast hakkab see 0 lähedane temperatuur pikemaks ajaks. Natuke lörtsi ka vahepeal.

      Kustuta
    3. Täpselt nagu külm mai. Karvapealt.

      Kustuta
    4. http://wxmaps.org/pix/temp4.png

      Paistab, et isegi novembri keskmist ei saa oodatav "külmalaine" kätte. "Tere suvi" tuleb liiga ruttu peale tagasi.

      Kustuta
    5. Tundub, et külmalainet ei tulegi, tuleb nädalaks ajaks enam-vähem novembri keskmine temperatuur ja siis jälle kindlalt ööpäev läbi plussis.

      Kustuta
    6. Põhjakaarest tuleb siis pika lõõtsumise peale korraks peaaegu keskmine ilm, igalt poolt mujalt aga ei midagi mida ilmaks võiks nimetada. Kogu Siberi piirkond muuhulgas vähemalt 10 kraadi normist soojem. Sinna kurat ei tohiks ju ookeani soojus ulatuda.

      Kustuta
    7. See oli paar aastat tagasi: detsembri keskel (talv oli juba jäädavalt lõppenud), siis pöördus tuul veel põhja.Tubli 4 ööpäeva kulus, koos põhjatuulega, et kraad nii alla vajuks, et nulli jõuaks. Kusjuures mitu suuremalt jaolt selget ööd kuulus sinna 4 ööpäeva sisse!
      Edaspidi sai muidugi "külma" võhm jälle otsa ka.
      Siis oli veel soovitus kurke ja kõrvitsaid avamaale istutada, kuna oht külma saada oli hiliskevadest väiksem.

      Tundub, et külmakartlike taimede osas peab püsivalt hakkama mai /juuni asemel pigem novembrit-detsembrit soovitama.

      Kustuta
    8. Aga tegelikult ongi praeguses kliimas nii, et kevadel ja suve alguses on põhja- ja kirdevool sagedasem kui teistel aastaaegadel. Selge taevaga siis tulevad öökülmad. Sügisel-talvel pidev läänevool, mis toob pilvi ja suhteliselt sooja ilma.

      Kustuta
    9. Ei, point on selles, et kui kevade lõpp välja arvata, siis isegi põhja -ja kirdedevool ei too ka rohkem külma kui kevade lõpus. Oli see vist mullune ja ka tänavune mai: mitmel hommikul järjepanu ligi -3. Pool aastat on möödas, öö pikk, päeva lühike, kuid pole ligilähedast lootustki, et näeks -3 kraadi.

      Kustuta
    10. Kokkvõttes: teeks juba homme "teeme ära" ja suunduksime kõik kurke-tomateid-kõrvitsaiod avamaale istutama? Uue aasta saabumise järel peaks vaikselt juba värskeid vilju maitsma saama hakata. Kui mingi ime läbi ongi mitu päeva põhjakaare tuul puhunud, võiks igaks juhuks katteloorid peale panna.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Suvetorm 2.- 4.07.2023

23.nädala ilm (05.- 11.06.2023.)