Külmadele järgnev soojaperiood

Uuendatud : 13.05.2023



Nädala algus (8. ja 9.mai) möödusid kõrgrõhkkonna servas sajuta, nõrgapoolse tuulega ja päikeseliselt.

Nädalavahetusel näpistas taimi -5...-7°C, maapinnal kohati -10...12°C külm, mis nii mõnelegi liiga tegi.

Südatalvel oleks sarnase õhumassiga õhk jahtunud öösiti -23...-27°C-ni. Seega tõeliselt krõbe külm maikuu kohta!

Edasi jätkub ilm kõrgrõhkkonna taktikepi all. Ilm soojeneb päev-päevalt ja on sajuta ja enamasti selge

Kolmapäeval (10.05.) on kõrgrõhkkonna kese meist veidi kagu pool, kuid selle serv tagab meil enamasti selge, nõrga muutliku suunaga tuulega mõnusa kevadilma.
Öösel on temperatuur 0...5°C, maapinnal võib veel mõni kraad öökülma olla (-1...-3°C). Päeval sooja juurdevool tasapisi jätkub ja õhusooja on 14...20°C, meretuulega kitsal rannikuribal 10°C ja veidi allagi.

Neljapäeval (11.05.) kõrgrõhkkonna kese liigub Eesti kohale ja rõhkkond ise tugevneb. Ilm on laialdaselt selge või vähese pilvisusega, kuiv, nõrga muutliku suunaga tuulega ja soe.
Öösel on 1...7°C, maapinnal võib veel 0...-2°C olla. Päeval tõuseb 15...22°C-ni, kitsal meretuulega rannikuribal 10°C ümbruses.

Reedel (12.05.) kõrgrõhkkond tugevneb veelgi. Selle kese püsib Eesti kohal ankrus.

Ilm on selge, nõrga tuulega ja soe.

Öösel on sooja 2..8°C, päeval 16...23°C, kitsal meretuulega rannikuribal 10°C ümber.

Nädalavahetusel (13. ja 14.05.) püsib kõrgrõhkond Eesti kohal või vahetus läheduses. See tagab selge, tuulevaikse ja sooja kevadilma.

Öösiti on sooja 3...9°C, päeviti tõuseb 17...23°C-ni.

Esmaspäev (15.05.) püsime kõrgrõhkkonna mõjusfääris ja ilm jätkub küll lisanduvate rünkadega, kuid veel sajuta ja nõrga tuulega ilma.

Soojakraade on öösel 4...10°C, päeval 18...24°C, kitsal rannikuribal kuni 15°C.

Kommentaarid

  1. Millal vihma saab?

    VastaKustuta
  2. Nädala pärast

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nädala pärast vaid hoovihmad ehk ja sedagi mandril. Laussadu, mis ka saartele vihma tooks, lähemaks nädalaks- kaheks mudelites ette näha pole.

      Kustuta
  3. Tänavune mai tundub sarnanevat 2016. aastaga. Siis oli samuti põuane ja soe, aga mitte kuum.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne(Kagueestlane) 26. märts 2023, kell 14:06
    Siin Lõuna-Eestis (Tartu-Tõravere jaama andmetel) on alates detsembrist olnud kõik kuud normist sajusemad.

    Sai vaadatud Ilmateenistuse kuukokkuvõtteid ning sarnaselt sajune talv tänavusele oli ka 2015/2016.

    Erinevalt tänavusest polnud tookordne märts aga ilmselt nii sajune nagu tänavu, sest käesoleva kuu sajunorm on Tartu-Tõraveres juba praegu ületatud ning vaadates, millised sajukoguseid teisipäevaks ja kolmapäevaks prognoositakse, siis ei imestaks, kui tuleb aegade üks kõige sajusemaid märtsikuid.

    Ei meenu, et oleks kunagi varem näinud sellist kevadist jõe üleujutust siin nagu tänavu.

    Mida tõi endaga kaasa 2015/2016 sajune talv? Nimelt läks Tartu-Tõraveres kordamisele aegade kõige kuivem mai.

    Seega arvestades seda, et tänavune märts tuleb veel sajusem 2016. aastast, ootaks, et järgnevate kuude jooksul on algamas üks korralik põud.

    Anonüümne 26. märts 2023, kell 14:22
    See põud oli juba ära. Suve lõpus ja sügisel, kõige ebatõenäolisemal ajal.

    Anonüümne(Kagueestlane) 26. märts 2023, kell 14:30
    Ja tuleb ilmselt uuesti järgnevatel kuudel.

    Anonüümne(Kagueestlane) 26. märts 2023, kell 15:01
    Võib arvata, et mida kauem see sajune periood nüüd kestab, seda võimsam saab eesootav põud tulema.

    See mussoon tuleb ju kuidagi tasa teha.


    Ütlesin ju.

    VastaKustuta
  5. Käesoleva kuu ülevaade 09.05 seisuga

    Eesti käesoleva kuu keskmine õhutemperatuur on hetkeseisuga 5,6℃, mis on normist 4,9℃ madalam.
    Paljuaastane mai keskmine õhutemperatuur on 10,5℃.

    Eesti käesoleva kuu sademete kogus on hetkeseisuga 3,9mm, mis on normist 38,1mm vähem.
    Paljuaastane mai sademete kogus on 42,0mm.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav on nüüd jälgida, kui kõrgele kuu keskmine jõuab tõusta.
      Järgmised 7-10 päeva tundub, et ööpäeva keskmine on umbes 14-15 ringis. Vast läheb ikka üle 10,5.

      Kustuta
    2. See kuualguse pakane rikub jah kuu keskmise ära. Oleks selle külmalaine ajal olnud õhumass 5 kraadi soojem, siis kuu keskmine tuleks selgelt üle keskmise.

      Mis sademeid puudutab, siis Saare- ja Hiiumaa elanikel tasuks valmistuda selleks, et vihm on juunikuu teema.

      Kustuta
  6. Tundub, et selle nädala lõpus/uue algul algab klimaatiline suvi, aga jahedate ööde tõttu pole täpset päeva võimalik öelda. Ööd on tuulevaiksed ja jahedad - päeval võib küll üle 20 kraadi olla, aga kuna õhk on kuiv, siis päevasest 22 kraadist võib päikesetõusuks ikkagi järel vaid 5 kraadi olla. Sellisel juhul väga napilt jääks ööpäeva keskmine klimaatilise suve piirmäärast (13 kraadi) kõrgemale.

    VastaKustuta
  7. See kevad on jah huvitava temperatuuri käiguga. Keskmise järgi on soe kevad olnud, (mai keskmine tõenäoliselt tõuseb ka ikka veidi üle normi, kui kuu lõpus ei tule just uut külmalainet) aga iga kuu on olnud väga jahedaid hetki. Märtsi alguses tuli sisuliselt talve miinimum ära. Siis märtsi lõpus/ aprilli alguses oli ka nädala jagu sellist ilma, kus temperatuur ei tõusnud päeval eriti üle 0 kraadi. Ja nüüd siis see mai alguse külm. Sademete poolest on aga kuidagi väga üksluine olnud. Märtsis oli palju uduvihma ja sombuseid päevi, aga aprill-mai on valdavalt kuiv olnud. Üks äike oli vist 26. aprill, aga muidu pole eriti midagi toimunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, see ongi põhjus, miks eelistan tsüklonaalset ilma.

      Kustuta
  8. Kas mõni metoffice on ka suveprognoosi avaldanud?Ei leia nagu ,et Accuweatheril vms. oleks väljas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Accu prognoosid tulevad viimasel ajal väga hilja alles. Aga ega need mingi täpisteadus ka pole. Eelmine aasta ennustati meile "mild" suvi ilma suurte kuumalainedeta, aga tuli ikka üpris kuum suvi. ECMWF lehel on ka mingid pikemaajalised prognoosid olemas, aga need lihtsalt kaardid.

      Kustuta
  9. Kokkuvõttes on ikka alati pigem rõvedalt soe.

    VastaKustuta
  10. Huvi mõttes avaldan ka arvamust, milline võiks eelolev suvi aegrea põhjal tulla, et näha, kui mööda see kokkuvõttes läheb, ja et kas üldse tasub veel mingeid seoseid või seaduspärasid tõsiselt võtta, peale selle, et "erakordselt-soojale-talvele-ei-järgne-kuum-suvi"(keskmise temperatuuri järgi).

    Siiani pole Tartu-Tõravere aegreas(1866-2022) esinenud mitte kordagi kolme kuuma suve järjest(kuumaks suveks arvestan vähemalt 17,8 kraadist suve keskmist kõneall olevas jaamas. Suve norm on 16,7).

    Maksimaalselt on järjestikku esinenud kaks kuuma suve: 1936 ja 1937; 2010 ja 2011; 2021 ja 2022. Seega pole põhjust arvata, et tänavu peaks teisiti minema. Küll aga on võimalus soojaks suveks, sest ka 1938 suvi oli soe.

    Mingeid konkreetseid keskmisi ma arvama ei hakka ega ka mitte seda, kas tuleb keskmisest soojem või külmem, kuna aegrea järgi võib tänavu mida iganes tulla, v.a kuum suvi.

    Küll aga on arvan, et tuleb kas sajune või siis tavapärase sajuhulgaga suvi, ent mitte ei taha uskuda, et tänavu taaskord kuiv suvi tuleb, sest kaks eelnevat suve juba olid kuivad, lisaks oli möödunud aprill kuivapoolne ning nõnda paistab ka maiga minevat.

    VastaKustuta
  11. Statistik siin: Nagu 29 aprillil ootasin ,et kuu keskmise nö üle punnitamine toob sooja kuu teise poole aga soe hakkas isegi varem pihta kui ootasin. Ilmselt tuleb ka see +25 ületus varem. Keegi võrdles siin tulevat suve 2016 aastaga. Pole paha mõte ainult ma vahetaks juuni ja juuli omavahel ringi. Ehk juulis sooja normist rohkem aga juuni võrreldes eelmiste aastatega isegi jahe.

    VastaKustuta
  12. Nii oli 2010. aastal, aga miski ei käsi seekord samamoodi minna.

    Austet blogi pidaja on seekord nii soojausku, et vist ei usugi selle. lõppemist ennustada. Lõpeb ka see soe, lõpeb. Isegi talvel, kui talv läbi saab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2014. aastal veelgi enam. Siis oli 19. mail Kundas 33,1 kraadi ja 17. juunil sadas Väike-Maarjas lörtsist lund ja oli +0,3 kraadi.

      Kustuta
  13. Olen üldiselt nii Kagueestlase kui Statistiku mõtetega nõus. Selline 2016 stiilis suvi tundub kõige tõenäolisem peale põuast maikuud ning arvestades, et kolm kuuma suve ei ole järjest olnud.
    Siiski on väike tõenäosus (10%-15% äkki), et tuleb midagi 2018 sarnast (võib-olla natuke jahedama juuniga või hoopis augusti tuleb mingi jahedam periood) kuna kevade temperatuuri käik on mingil määral olnud sarnane nagu 2018. Märts oli 2018 aastal talvisem, aga kuidagi väga sarnane on aprillis-mais olnud see, et tuleb jahedamaid ilmasid vahele, aga need lõppevad järsku ja soe ilm tuleb alati tagasi. Kui õigesti mäletan, siis 2018 oli edasi ka nii juuni kui juuli algus sellised, et oli pea nädal aega jahedamat ilma ja oli juba tunne, et selleks suveks soojaga kõik, aga siis teadagi tuli veel ja veel sooja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2018. aasta mais, vähemalt kuskil 7. maist alates ei sadanud Tartus kuu aja jooksul tilkagi. Mäletan seda teatud tüüpi välitöödest, kus kuiva hoidmine oli oluline. Ehitasime selleks veel keerulise konstruktsiooni, Hiljem selgus aga, et see kõik see oli tehtud ülearu.

      2018 oli juunis oli nii korralikult sooje päevi kui mõni jahedam ka. Üldiselt oli päris suvine. Kõige jahedam oli just juuli esimene nädal. Võnukski nii jääda. Edasi tuli midagi hullu, jube leitsak. Septembris ei pidanud vist keegi veel kütet sisse lülitama, kuigi kuumade juuli ja augusti järel tundus mitte enam nii kuum. Talveilm tuli pooleteiseks kuuks detsembri keskel. Veeebruari algul tuli "ajutine kerge sula", mis õieti üle ei läinudki.See oli siis juba 2019. aasta.

      Kustuta
  14. Ööbik kagus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Harjumaal samuti.

      Kustuta
    2. Öökull aga lajatab aastaringselt.

      Kustuta
  15. Kas Harjus saab alates uue nädala teisipäevast ikka jätkuvalt korraliku vihma või muudab ära?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaataks ära pühapäeval ilmamudelite jooksu, et mis see kõrgrõhkkond teeb (hetkel tema on see, kes siin seda ilmapidu peab), kui see ei lagune nädala alguses nagu hetkel võiks loota, siis jah erilisi sademeid pole loota.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    2. Teisipäeval on vihmavõimalus siiski üsna suur.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
    3. Nüüd saab kindlalt öelda, et teisipäeval tuleb vihma ning sadu algab juba hommikul, kui see info on oluline.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    4. Mis ma ütlesin, et tuleb.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  16. Väga hea, planeerib väetise tiiru siis selle järgi põllule. Tänud.

    VastaKustuta
  17. Statistik siin: Erinevalt minu prognoosist ootab Rootsi ilmateenistus Läänemere piirkonda äikeserohket ja kuumapoolset suve.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimased 2 suve läks nende ennustus täppi. Kuid seekord ma olen ikkagi skeptiline, 3 kuuma suve järjest ei tundu Eestis ikka reaalne. Aga no kunagi ei tea, äkki tulebki kuum. Aga sel juhul on 95% kindel, et tasakaaluks tuleb 2024 ja 2025 järjest kaks väga sitta suve :D

      Kustuta
    2. Oleneb, kustpoolt vaadata. Vilu ilm võib suvel päris hea olla. Pidevalt ja iga päev ikka külm pole. Kui Päike paistab ja tuult suurt pole, on ka külm õhumass täiesti talutav.

      Kustuta
    3. Nojah, aga suvel naljalt ei ole sellist olukorda, et samaaegselt on jahe ja tuulevaikne/selge. Kui juunis-juulis selge ja tuulevaikne on, siis temperatuur tõuseb ikka +25 kanti, isegi kui õhumass jahe on. Kehv ilm suvel on pigem madalrõhkkondade tõttu ning siis on enamasti kohe sajune ja tuuline ka.

      Kustuta
    4. Ehhee. Ei ole. Võib vabalt +15 kanti jääda. Ning seda isegi püsivalt, kui põhjakaarest külma aina juurde kandub. Umbes nii nagu oli ka hiljuti mai 1. nädalal. Tuul ei pruugigi vali olla.

      Tõsi, kui õhumassile "külma-abi" juurde tulemas ei ole, siis võib pikema aja jooksul see nii üles soojeneda, et + 25 on isegi võimalik.
      Selle protsessi nimetus on kontinentaalse arktilise õhumassi translatsioon kontinentaalseks parasvõöötme õhumaassiks. Kontinentaalne parasvöötme õhumass on teatavati aga suvisel ajal soe, suisa kuum. Sama translatsiooni tuleb ette ka talvel, kuid siis ei lähe üldse soojemaks. Siberi kohal läheb see siis isegi veel külmemaks.

      Üldiselt aga peab suisa palavaks minekuks saabuma soe õhumass. Nagu praegugi. Liigagi soe on juba.

      Kustuta
  18. M. Kaasik pakub nagu alati sooja ja seab juba ka oktoobri täpselt samale soojale lainele nagu igal aastal varemi. Olen nõus mütsi ära sööma, et kogu talve prognoos tuleb edaspidistel kuudel taas padusoojuse ennustuse copy-pastega.

    Kuid ehk reaalne ilm on huvitavam.

    VastaKustuta
  19. Jätkan. M. Kaasikut ei saa siiski suurt süüdistada, sest ta toob kokkuvõttes esile mitme erineva ilma etteprognoosimise mudeli kokkuvõtteid. Copy-pastesid teevad need vennad seal, lootes, et ju seekord jälle joppab.

    VastaKustuta
  20. Nüüd juba tundub, et teisipäevale lisaks ka kolmapäev suure sajuvõimalusega.

    VastaKustuta
  21. Mõnes kohas, kus muidu tavaliselt on kuiv, on siiamaani veel jaanurikuust saati püsinud "veekogudes" vesi sees.

    VastaKustuta
  22. GFS paugutab juba pikemat aega sooja(kuuma)lainet alates 20.05 kuni lõpmatuseni....

    VastaKustuta
  23. Statistik siin: Aga niii peabki olema. Mai keskmise upitamiseks veidi üle normi peab veel sooja heasti andma.

    VastaKustuta
  24. Euroopa mudel on ka sooja lainel. Aga ma päris kuuma saabumist veel ei usu. Reedeni on ilm esialgu veidi jahedam ning praegune GFS 06Z näitab juba veidi aeglasemat soojenemist ning seejärel kõrgrõhkkonna nõrgenemist.

    Aga jah, uskumatu et mai keskmine ikka veel nii madal on.

    VastaKustuta
  25. Statistik siin: +25 piir sel aastal ületatud esimest korda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, aga täna päikesetõusul oli õhus taas vaid paar plusskraadi ja maa kohati hallane. Eeldaks, et ööd on ikka +10 kraadi ümber 25 kraadiste päevamaksimumidega päevadel. Temperatuurikõikumine seega 20 ja enam kraadi ööpäevaga.

      Kustuta
    2. Maikuu alles, küll jõuavad need ööd ka soojeneda.

      Kustuta
    3. Nüüd eeloleval ööl seevastu ei lange temp alla 15 kraadi. Vastu neljapäeva, reedet ja laupäeva on aga jälle paar jahedamat ööd, aga päeval pole siis ka nii soe.

      Kustuta
  26. Järgmisel nädalal ilmselt äikesed ka kohal.

    VastaKustuta
  27. Ilm on muutunud ilmselgelt, mis?

    Miks ikka on loo pealkirjas iks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. (ei ole blogi autor)
      Aga äkki sest see teistsugune ilm kestab ainult 1-2 päeva. Homme ehk veel madalrõhkkonna mõju tunda, aga neljapäevast on täpselt sama kõrgrõhkkonna ilm nagu eelmine nädal, päike paistab ja iga päevaga läheb soojemaks.

      Kustuta
    2. Uue kõrge kohta tuleb homme ka uus teema :)

      Kustuta
    3. Aa, selge! Detsembri algu siis nii: taaskordne talve soojaleine 1.02.2023 -x.xx.xxxx

      Kustuta
  28. Vahepeal see kuumalaine oli tühistatud, aga paistab, et ikka tuleb jälle.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei tea, kõrgrõhkkonna kese liigub siia-sinna ja ei ole päris kindel, kas kuum õhumass jõuab meile. Praeguseks on prognoosid taandatud 23-25 kraadi peale.

      Kustuta
    2. 23-25 on ju ideaalne soojus, pole liiga kuum, külm ammugi mitte.

      Kustuta
    3. Inimesi on erinevaid. Mulle on seegi liiga soe. Minu ideaalvahemik on 18...22 kraadi.

      Kustuta
    4. Ja mina olen see, kes vales kliimas sündinud :) Minu jaoks on õige suvesoe selline 27-32 kraadi. Öösel võiks ka vähemalt +16 olla.
      Aga praegu maikuus on 18-22 kraadi ka väga hea, soojemad ilmad võiksid ikka juunis-juulis olla

      Kustuta
  29. Statistik siin. Nagu hakkas soe mai teine pool veidi varem tundub ka madalate tants hakkavat enne 1.juunit. Nagu aprillis juba prognoosisin tuleb juuni kolmekohalise sajuhulgaga kuu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas oskad täpsustada kui kaua enne juunit? Põuaga ei hakka viimast kultuuri külvama, ootaks sademed ära. Eilne ainult niisutas.

      Kustuta
    2. Kas juuni tuleb ainult sajune või külm ka? Mind vihm ei häiri, kui soojemaid päevi ka vahele tuleb. Aga kui tsüklonitega pidev põhjavool on, siis on jama.

      Kustuta
    3. See tsüklonitega põhjavool võiks olla vahelduseks juunist augustini. Siis ehk laieneks arusaajate ring, et viimase aja "soojapulmatalved" on sama arulaugedad kui pideva karmi põhjavooluga suved.

      Kustuta
    4. Statistik siin: Tundub ,et see hoovõtt sajusemale hakkab juba nädala pärast. Siis jälle kuiva mõni päev ja jälle sajusem. Teisele küsijale ,et õnneks ei tule külm sajune juuni vaid no millega võrrelda - 2007 juuni näiteks.

      Kustuta
    5. Tubli on, aga... ma pole tegelikult mitte kunagi ka varem sellele vastust aanud... Teie andmete aluselisus?

      Ausalt öeldes ma võiksin ka kindlas kõneviisis ilmalubadusi anda, aga... ma tean, et need oleksid tühjad nagu kollased valimislubadused, mida pikema aja peale minna. Uus kuu, mitu kuud - uhuhhuu! Tõstan igatahes käpad!

      Eks arva mitmed sageli, et "just nii on". Aga keegi ei ütle lisaks, kes talle seda ütles... Osad on endale isegi uusi, mitmeosalisi nimesid pannud, aga ka see pole veenev argument!

      Rumal on rääkinud!

      Proovima ikka peab ennustada, põnev värk. Aga kas kindel kõneviis on kindlaim?

      Kustuta
    6. Statistikule tänusõnad sajuse juuni prognoosi eest. Saab lõpuks juunis puhata ka, mitte ei pea kastmisvoolikuga mööda peenraid rabelema.

      Kustuta
    7. Ühinen tänuga, aga kas prognoos on autmaatselt ilm ise?

      Kustuta
  30. Mai keskmine on ikka veel 9,3. Ees on veel paar jahedamat ööd ning suurem kuumalaine lükkub aina edasi. Ei tea kas on võimalik, et keskmise poolest tuleb jälle üsna jahe maikuu. Vast ikka tuleb keskmine üle 10 kraadi, aga ei tea kas läheb palju üle 10,5.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See tundub praegugi soojem kui 2021, mis suutis ka kuidagi 10,5 saavutada.

      Kustuta
    2. 2021 oli mai keskmine 10,1 vist. Aga jah, praegu on tunne, et vaatamata kuu alguse külmale on tänavu igati normaalne ja kevadine maikuu olnud, kuigi keskmise järgi on see külmemate seas. Kuu lõpuks tõenäoliselt tuleb ikka 10,5 keskmine ära, võib-olla ka 11, aga see ikka jääb kõvasti alla näiteks 2016 või 2018 aastale.
      Eks see näitab, et tegelikku ilma ei saa ainult ööpäeva keskmise järgi võtta. Sajuse ja sombusega ilmaga võivadki ootamatult kõrged keskmised tulla, kuna öösel on soojem kui selgema ilmaga. Samuti võib paar üksikut kuuma päeva kesksmist kergitada, nagu ka 2021 oli.

      Kustuta
    3. Tänavune mai keskmine tuleb jah jahe, kuna kuu alguses oli rekordeid toov külmalaine, mil päevamaksimum piirdus 4 kraadiga ja ööpaeva keskmine oli nullilähedane. Muus osas tuleb mai igati suvine, võrreldes 3 eelneva aasta maikuuga.

      Kustuta
  31. Statistik siin: minu arvates saab see 10 piir ikka ületatud. See ongi nii ,et kui ei tule niipalju päevasooja kui mõni siin ootab siis öised tulevad jälle kõrgemad. Ei imesta kui mai keskmine isegi +11 ära tuleb. Etteruttavalt ,et juuni keskmine peaks tulema sinna +15, midagi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kauaks sa sajust ilma juunisse pakud? Jaanipäev samuti vihmane?

      Kustuta
    2. Siis pole sellest selgusest tolku enam.

      Kustuta
    3. Mainisin, et jaanipäeva ilm on kindel peale jaani. Mis sm tsensorit häiris?

      Kustuta
  32. Loobuskime sellest blogist. Blogi pidajele käib see juba üle jõu. Arusaadav, muid asju ka ajada, kaua sa aastast aastasse ikka jõuad. Ega Jüri energia vastu enamus saagi.

    VastaKustuta
  33. Ärme vast loobu, siin kullafond koos ikka. Info jõuab palju varem kohale kui Kiitsaku moloraamatus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin kommentaarides leidub ka huvitavaid tähelepanekuid ja seoseid, mida kuskil tavalises ilmateates ei leia. Ja näiteks Statistiku ennustustel on ikkagi iva sees. Mäletan kuidas ta 2019 või 2020 rääkis, et 2021 ja 2022 tulevad järjest kaks kuuma suve. Võib-olla oli lihtsalt juhus, et see läks täppi, aga minu arust ikka hea, et keegi teeb siukeseid ennustusi.

      Kustuta
    2. Soovitaks ka mitte-täpp-minemised üle vaadata. Ei pea muidugi...

      Kustuta
    3. Eks neid möödpanekuid on ka muidugi. Aga samuti panevad suurte arvutuskeskuste mudelid mööda.

      Kustuta
    4. Statistik siin: Kl.13:46 kommile ,et tollal ajal millagi mainisin ka ,et peale 2021 ja 2022 tuleb selline vahepealne 2023 ja täielikult nahkas 2024. Nüüd muidugi ootan pingsalt millal need sajukraanid siis mingiks ajaks juunis lahti lähevad. 2012 oleks suvi mida võiks kõige rohkem võrrelda 2023 omaga. Muidugi mitte päevapealt ei lähe kokku aga vihjeid annab. 2012 hakkas vist alles 10.juuni paiku sadama aga ehk seekord niikaua ei pea ootama.

      Kustuta
    5. Viimase kümnendi suvedest oli minu arust 2012 ikka pigem vilets suvi (2015 oli umbes võrdsel pulgal ja 2017 kõige viletsam). Üleminekulised oleks minu jaoks nagu 2016 või 2019, võib-olla isegi 2014 (juuli oli kuum, aga terve suve keskmine on umbes sama kui 2016 ja 2019). Aga eks näis, mis see aasta tuleb.

      Kustuta
    6. 2012 oli vähemalt siin Harjumaal üks paremaid suvesid. Äikest ja hoovihma oli rohkelt, mistõttu konvektiivpilvede poolest igav ei hakanud. Teiseks ei pidanud oma kullahinnaga suvepuhkust peenarde kastmisele raiskama.

      Kustuta
    7. @ 20. mai 2023, kell 22:02

      Lubasid ka mullu sügisel sajukraanide avanemist. Algul septembris, siis oktoobris, aga tegelikult juhtus see alles detsembris-jaanuaris.

      Loodetavasti sa seekord mööda ei pane ja augustini vihma ootama ei pea. (Harjumaa kohta siis see)

      Kustuta
    8. Statistik siin: See oli jah endalegi üllatus kuidas sajusema aja algus lükkus kaugemale kui ootasin. Loodan ,et seekord on ka viimaseks piiriks kas 10.juuni või varem. Ja järgnevale ,et ütlesin sarnane kui 2012. Kuu keskmised nii juuni kui juuli tulevad aga natuke kõrgemad kui 2012 oli. Samas ei tule juuli nii kuiv kui 2014 oli ja 2014 tuli juunis lund. Sellepärast juba 2014 näitena ei sobi.

      Kustuta
  34. Praegu mudeleid vaadates tundub, et madalrõhkkonnad auravad jälle ära Gröönimaale ja juuni tuleb jälle kuum.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oleneb mis väljundit vaadata, neid on seinast-seina. Mõnel on kõrgrõhkkonna kese Läänemere ümbruses ja siis on kuum, aga mõnes tõmbab juuni alguses kõrgrõhkkond rohkem sinna Briti saarte kohale ning meil on jahedam.
      Kuigi ei imestaks kui juba harjumuspäraselt tuleks juunis ka üks kuumalaine. Kuuma õhumassi saabumist on juba tükk aega ennustatud, aga see lükkub aina edasi.

      Kustuta
    2. Noh, kevade kohta kuum olli juba nädal tagasi. Nüüd paistab, er läheb jälle soojaks. Kui mitte enne, siis nädala pärast ründaks justkui ida poolt juba hull palavus. Kuigi Eesti piirist palju nagu üle ka ei tikuks .Ehk ei lähe siiski ka nii, kuna ka Skandinaavias hakkab vahepeal mingi tsüklon tegutsema, saates, lääne poolt normaalset temperatuurifooni, aga sadu justkui vist ei ulatu siia..

      Kuid see, mis nädala pärast saab, on siiski segane värk hetkel, võib-olla tulevad hoopis korralikud vihmasajud mõneks päevaks. Enne seda... esmaspäeval nagu tuleks mingi vihmake, edaspidi on jälle kuiv. Kui on. Ei riski kindlat kõneviisi kasutada.

      Kustuta
    3. Jah, homme tuleb siin Tartus siuke mõttetu 17-18 kraadine pilvealune ilm, samal ajal kui läänes on päikseline 23-24 kraadi. Kui sajaks korralikult, oleks ka okei, aga sellest hädisest madalrõhulohust ei tule tõenäoliselt rohkem kui paar tilka.

      Kustuta
    4. Ole selle paari tilgagagi rahul. Lääne-Eesti ei saa sedagi.

      Kustuta
  35. Harjus tundub maikuu vägisi põuane tulevat...

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Suvetorm 2.- 4.07.2023