Augusti kuumalaine (11.- 21.08.2022)

Uuendatud : 21.08.2022 kl 12:08

Lõppemas on kuumalaine, mis tõstis temperatuurimaksimumid laiadaselt üle 32°C ja augustikuu keskmise üle 20°C.


Ilmateenistus väljastanud ka ametliku teise astme kuumahoiatuse.

Neljapäeval ja reedel (11.08 ja 12.08) oli kõrgrõhkkonna serv meie kohal, ilm oli laialdaselt selge ja sajuta. Esines vaid üksikuid "hea ilma" rünkpilvi ja kõrget õhukest kiudpilve.

Tuul puhus läänekaarest ja oli neljapäeval mõõdukas, reedel nõrgeneb.

Öised miininumid langesid sisemaal kraad - kolm alla 10°C, päevad aga tõid juba südasuvised 22...29°C.

Laupäeval ja pühapäeval (13.08 ja 14.08.) jätkus kuiv, kuum ja küllaltki selge ilm.

Läänekaaretuul rahunes veelgi.

Kagust lisandus sooja ning õhusoe öösel enam alla 10°C ei langenud, päevad tõid 24...30°C.

Esmaspäev (15.08.) jätkus veel enamasti kuivana. Küll aga lisandus lõunast niiskemat õhku ning pealelõunasel - õhtusel ajal sadas kohatist hoovihma. Enamasti oli ilm siiski selge ja kuiv  lääne pool õhukese pilvekihiga.

Sooja lisandus ning öösel oli 13...18°C, päeval 26...31°C.

Teisipäeval ja kolmapäeval (16. ja 17.08.) lisandus madalrõhkkonna servapidi niiskust ning sajuhooge oli enam.

Õhuvool oli aga vaikne, seega olid tekkivad pilved küllaltki lokaalsed ja väheliikuvad.

Tuul puhus idakaarest ja on nõrk.

Ööd olid troopilised : 14...22°C vahel, päeviti oli kuuma 27...33°C.

Neljapäev ja reede (18. ja 19.08.) kõrgrõhkkond tugevnes ja pärssis tingimusi rünksajupilvede arenguks. Neljapäeval oli hoovihmade ja äikese võimalus veel läänemaakondades.

Puhus nõrk idakaaretuul.

Õhusooja oli öösiti 14...22°C, päeviti 28...33°C.

Laupäeval (20.08.) kõrgrõhkkond tasapisi nõrgenes ja lisanduva niiskuse mõjul oli pilvi enam ja kohati, eelkõige pealelõunasel ajal sadas äikesevihma. Pilved olid lokaalsed ja väheliikuvad ja tekkisid pigem lääne pool.

Jätkuvalt puhus nõrk idakaaretuul.

Õhusooja oli öösel 20°C ümber, päeval pilvisemates kohtades 25...31°C, päikeselistemates kohtades kuni 33°C.

Pühapäeval (21.08.) jõuab läänest lõpuks seal päevi oodanud madalrõhulohk ühes külma frondi ning vihma, äikese, võimaliku rahe ja tuulepuhangutega. Õhumasside kontrast on arvestatav, mis tekitab paremad tingimused võimsate äikesepilvede arenguks.

Praegu näib, et külm front jõuab saartele pealelõunal. Selle stsenaariumi realiseerumisel saab loodus kastetud ka läänemaakondades.

Peale frondi üleminekut pöördub tuul läänekaarde ning õhusooja on öösel veel 20°C ümber, päevased maksimumid jäävad 26...28°C juurde pidama.


Tõenäoliselt kuumus naaseb uuel nädalal vähemalt korraks. 

Kuid sellest juba uued postituses.

Kommentaarid

  1. Augusti keskmine tuleb vist umbes nagu 2010. aastal.

    VastaKustuta
  2. Mis arvate, kas august tuleb aasta parim ja soojem suvekuu?

    VastaKustuta
  3. Kui kuumalaine tulebki sellisel kujul nagu seda praegu prognoositakse, siis tõenäoliselt jääb august aasta kõige soojemaks ja ilusamaks kuuks.

    Tallinn-Harku juuni keskmine oli 16,9 kraadi; juuli 18,0 kraadi; august hetkeseisuga 18,0 kraadi; suvi hetkeseisuga 17,6 kraadi(täpselt sama, mis 2002. suve keskmine).

    Tartu-Tõravere juuni keskmine oli 17,3 kraadi; juuli 17,9 kraadi; august hetkeseisuga 18,1 kraadi; suvi hetkeseisuga 17,8 kraadi(täpselt sama, mis 2013 suve keskmine).

    Möödunud ja tänavune suvi meenutab väga 2010 ja 2011 ning 1936 ja 1937, mil kõigepealt oli rekordkuum suvi ja seejärel veidi jahedam suvi, kuigi jah, kuumalainete ajastus on teistsugune.

    Kahe sooja suve esinemine üksteise järel on äärmiselt ebatavaline. Tartu-Tõravere aegreas on seda ette tulnud vaid kahel korral nagu juba eelpool mainitud.

    Kirjutan Tartu-Tõravere 1936 ja 1937 suvede kuumapäevade(>=27 kraadi) arvud. 2010 ja 2011 kohta saate Ilmateenistusest ise vaadata.

    1936: juunis 8, juulis 7, augustis 1. Kokku 16 kuumapäeva.
    1937: juunis 12, juulis 3, augustis 0. Kokku 15 kuumapäeva.

    VastaKustuta
  4. Statistik siin: Kuigi vahepeal näis lootusetu siis lõppudelõpuks ikkagi 4 aastane rütm seekord veel peab.

    VastaKustuta
  5. Huvitav, et tänane ilmateenistuse prognoos tahab vägisi temperatuurid alla +30 jätta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, seda panin isegi tähele. Äärmiselt veider, arvestades uusimaid ECMWF mudeli väljavaateid

      Kustuta
    2. Mõneti arusaadav ka. Päevad on 15.augusti paiku juba 3 tundi lühemad ka kui jaanipäeval + päikese altituud 9 kraadi madalam kui jaanipäeval. Seega kaks-ühes olukord 30 kraadi puudujäämises. 15. augustil vastab päeva pikkus 27. aprillile.

      Kustuta
  6. Pakun, et seesama 15. august jääbki selle kuumuse maksimumiks. Võis 16. august, kuid arvan siiski et pigem eelmine variant.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Või siis 17 aga paitab hoopis et 18 !! Ah naljatigad .

      Kustuta
    2. Hoopis 19. jääb/jäi.

      Kustuta
  7. Väga meeldib, kui võimas kuumalaine tuleb enne mai keskpaika või alates augusti keskpaigast. Tekitab tõelise lõunamaa tunde, kui õhtud on pimedad, aga troopiliselt soojad. Samuti tundub suvi siis pikem.

    Kuumalaine koos põuaga on ikka kõige imelisem ilmanähtus, mis Eesti kliimas esineda saab. Võiks seda Araabia stiilis läbi sombu paistvat päikest vaatama jäädagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oled ikka sadistlik küll. Teisisõnu taimede närbumine on sinu kõige imelisem nähtus.

      Kustuta
    2. See Sahara õnneks kaua ei kesta. 20.august vaata et toob öökülmaohugi.

      Kustuta
    3. Ta on korteri inimene raudselt

      Kustuta
  8. Hetkel pole küll Euroopa mudelis öökülmaohtu

    VastaKustuta
  9. Kahjuks annab meie laiuskraadil kohe tunda, et päike ei ole enam nii kõrgel. Praegu ei ole päikese käes olles enam seda kõrvetavat tunnet, mis on juunis ja juulis või isegi mai teises pooles. Seega ma ütleks, et mai-juuli on ikka kõige parem aeg kuumalaineteks. Aga praegune soojus on igati tore, kindlasti parem kui see, et augustis juba varakult sügiseks läheb nagu eelmine aasta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole ma sadist ega ka mitte korteri inimene. Voolikuga ja kastekannuga aiamaal kastmine on tuttav, kuna olen pidanud põudade ajal korraga kahte aeda niisutama, lisaks veel põllumaad.

      Igal ajal eelistaksin põua ajal põllule vett uhuda, isegi puhkuse arvelt, kui laiselda toas ja vahtida neid riisipõlde selle kasutu mõttetu halli suusamussooni ajal, mis niigi kestab enamik aastast.

      Kui saladus pole, siis võiksite oma õnneretsepti avaldada, tänu millele tunnete sellest depressiivsest D-vitamiinitalvest nii suurt rõõmu, et eelistate seda isegi suviste kaunite päikeseliste päevadele.

      Euroopa mudel on õnneks kuumalainet veelgi pikendanud.

      Kustuta
    2. Vastasin kogemata valele kommentaarile. Mõeldud oli see mu 11. august 2022 12:50 kommentaari vastustele.

      Kustuta
    3. Seal kus tuult polnud, kõrvetas küll täna.

      Kustuta
  10. GFSi 06Z uuendus on imeline.

    VastaKustuta
  11. Ega need suured kuumalained eriti ei meeldi, rahulik 22 kuni 25 on palju parem, on rahulikum hingata ja ka taimedel parem. Need kellel veega raskusi on asi veel hullem. Ka äikest millega kaasneb tugevad tuulepuhangud ei ole meelepärased.

    VastaKustuta
  12. Homsest põhjarannikul siis taas pikem kirdetuule periood tundub. Loodetavasti see tekitab süvaveekerke, mis omakorda tõotab ehk Tallinna asfalttänavatele parajalt jahedat kirdetuult.

    VastaKustuta
  13. GFSi 18Z uuendus on veelgi erilisem.

    VastaKustuta
  14. Kuumahoiatus augusti keskpaigas - mida paremat veel tahta!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2010 oli viimati sellisel perioodil kuumalaine.

      Kustuta
  15. Oleks küll tore kui paneks seda kuuma kuu lõpuni välja ja siis septembris oleks ka veel sellist 18-24 kraadist ilma. Kõik teised aastaajad on meil veidi nihkes, detsember kipub pigem vesine olema ja märts on ka poolenisti talvekuu, seega oleks normaalne kui ka pool septembrit on veel suvine.

    Aga 18Z GFS on ikka erandlik, teiste mudelite järgi tundub, et kuumus saab kuskil 21. augusti paiku otsa.

    VastaKustuta
  16. Suusamussoonidele - miks te Eestis elate üldse? Et ilma kiruda? Meie geagraafilise asendi eripära ongi varieeruvus ja see on väga hea! Ma ei läheks tasuta ja peale makstes ka Balti maadest allapoole elama. Olen seal lõunas aastaid elanud ja see on põrgu. Külma eest on end kordades lihtsam kaitsata kui kuuma!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestis on muudel põhjustel hea elada. Samuti ei vihka ma Eesti kliimat täielikult ja mulle meeldib, et meil on 4 erinevat aastaaega. Aga kevad vindub kohutavalt viimastel aastatel ja tekitab tunde, et talv ei saagi otsa. Kui iga aasta oleks sarnane 2011-le või 2018-le, siis oleks meil ideaalne kliima. Mulle meeldisid nende aastate juures ka pakased veebruarid ja märtsikuud. Aga kõige olulisem oli see, et neil aastatel läks aprilli lõpus kiiresti soojaks ja kuni oktoobrini keskpaigani oli võimalikult vähe normist külmemat ilma. Novembrist märtsini võib minu pärast ükskõik kui külm olla, aga aprilli lõpuks võiks püsivamalt soojem olla juba.

      Kustuta
    2. 23:34le

      Aga 2010? See samuti eriline ilmaaasta.

      Kustuta
    3. 2010 oli muidugi ka eriline ilmaaasta ja see kuumalaine oli võimas, kuid pean tunnistama, et ilma konditsioneerita oli see kuumus kohati juba liigne. Samuti läks tol aastal septembris väga kiirest külmaks. Sama kriitika on mul ka 2021 kohta, võimas kuumalaine, mis oli kohati liiga palav, aga lõppes ka liiga järsult. 2021 aastal oli lisaks ka maikuu niru. 2010 oli kevad parem, kuid siiski eelistan ma 2018 stiilis aastaid, kus temperatuurid pole nii rekordilised (kuumalaine ajal on +33 kraadi asemel +28 näiteks), aga soojad ilmad on pikema aja peale jaotunud.

      Kustuta
  17. Madisega nõus, neid suuri kuumusi pole vaja.

    VastaKustuta
  18. Külma eest on end jah lihtne kaitsta, aga kuidas põua eest kaitsta oma põllumaad, on omaette küsimus. Harjumaal oli viimati korralik sadu 23. juuli äikesevihmaga, hilisemad on kerged piserdused olnud.

    VastaKustuta
  19. Arvan, et Eesti jääb kõrgrõhukeskmele liiga lähedale, et siin 15.-17. augusti paiku äikest tuleks. Mandri-Eestis peaks neil kuupäevadel päikeselõõsane ilm tulema. Vähene äikesevõimalus on saartel ja mandri läänerannikul. See mida ilmateenistus oma 4 päeva ennustuses 16. augusti ööks prognoosib, kehtib pigem Läänemere ja Rootsi kohta.

    VastaKustuta
  20. Tartus on praegu mingi paks udu, mille tekkepõhjust ma ei oska seletada. Õhumass on praegu ju ühtlaselt soe ja pigem kuiv.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selgitada pole suurt midagi - ööd on piisavalt pikad, et öö teises pooles õhk piisavalt jahtunud ja saaks udu tekkida. Niiskust pole küll üleliia, kuid just piisavalt et udu saaks jahtumise tagajärjel tekkida.
      Meil Virtsu lähistel oli samamoodi eile varahommikul - paks ja ootamatult tihe udu - täna hommikul enam ei olnud.

      Aga jah kokkuvõtlikult põhjus pikemates öödes, piisavas niiskuses ja sobivates tingimustes õhu jahtumiseks (selge, kuiv ja tuulevaikne). Kusjuures õhuke kõrge pilvekiht ei takista jahtumist.

      Kustuta
  21. Eestis elan ikka sellepärast, et olen eestlane. Kui oleks võimalus, siis asuks Poolas ning harjumaalastest ilmahuvilised ilmselt Kagu-Eestis. Kiruda on ju lihtsam kui ümber asustuda.

    Varieeruvus on tõepoolest hea, aga ainult siis, kui see väljenduks aastaaegade võrdses kestvuses. Paraku see nii pole ja enamik ajast valitseb morbiidne D-vitamiini talv, mis mõjub inimese tervisele laastavalt.

    Nagu 13. august 2022 23:34 kommenteerija juba mainis - läheks aprillis kiiresti soojaks ning püsiks see kuni oktoobri keskspaigani sarnaselt 2018. aastale, poleks põhjust nuriseda.

    Mis aga praegust ilma puudutab - Eesti kliima selle parimates! Hoolimata 20mm kuu sademetesummast Tõraveres, on siinsed Kagu-Eesti kruusateed juba kaunis tolmused. Võib vaid ette kujutada, milline imeline vaatepilt avaneb teil seal loodes vaid 3,1mm kuu sajukogusega.

    Ilmateenistuse 4-ööpäeva prognoosi otsustati põuaarmastajatele veelgi meelepärasemaks muuta ning nüüd ennustatakse järgmiseks nädalaks vihma ainult kohati, mis tähendab, et Vahemereliselt kuumad, ilusad ja kuivad ilmad võivad jätkuda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Njaa, taimede närbumine on imeline tõesti...

      Teiseks - Vahemere ääres pole ju öösel 10 kraadi sooja kuumalaines. Juuni lõpu-juuli alguse kuumalaines olid ööd tõepoolest lõunamaised.

      Kustuta
    2. Öised ja õhtused temperatuurid võiks tõesti natuke kõrgemad olla, aga eks praegu on juba augusti keskpaik ka ning jahtumine tugevam.

      Kustuta
    3. Pakun, et see kohatine vihmavõimalus just seal Kagu-Eestis ongi.

      Kustuta
  22. Kui soojad on olnud aegade kõige soojemad augustid? Kui kuumus kestaks kuu lõpuni, siis kas see võidakse ületada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas mitte seesama 2010 august polnud?

      Kustuta
    2. Tartu-Tõravere aegrea top 5 kõige soojemat augustit alates 1866. aastast:

      1. 1939. a, kuu keskmine 20,2 kraadi.
      2. 1868. a, kuu keskmine 19,5 kraadi.
      3. 1938. a, kuu keskmine 18,9 kraadi.
      4. Käesolev, kuu keskmine 18,7 kraadi.
      5. 2002. a kuu keskmine 18,7 kraadi.

      Kui kuumalaine kestaks kuu lõpuni, siis usutavasti võiks sellest aegade kõige soojem august kujuneda küll.

      2010 augusti keskmine oli Tõraveres 18,4 kraadi.

      Kustuta
    3. Parandus: 2002. a augusti keskmine oli 18,6 kraadi Tõraveres.

      Kustuta
    4. Kui arvestada ka kaudseid andmeid , siis näeb aegade kõige soojema augusti top 5 Tartu aegrea järgi välja selline alates 1821. aastast:

      1. 1939. a, kuu keskmine 20,2 kraadi.
      2. 1834. a, kuu keskmine 19,8 kraadi.
      3. 1868. a, kuu keskmine 19,5 kraadi.
      4. 1846 ja 1938. a, kuu keskmine 18,9 kraadi.
      5. 1843 ja 1858. a, kuu keskmine 18,8 kraadi.

      Kustuta
    5. Taaskord parandus oma kommentaarile: Kui arvestada ka varaseid ilmavaatlusi, mitte kaudseid andmeid.

      Kustuta
    6. Loodetavasti blogi autor ei pahanda, et nii palju kommentaare järjest minu poolt.

      Lisan veel pildi 1939. a rekordsooja augusti ööpäeva maksimaalsetest temperatuuridest Tartu-Tõravere aegrea järgi:
      https://imgur.com/a/TAlRBZ5

      Kustuta
    7. Ei pahanda :)

      Kommentaarium ongi arutamiseks mõeldud :)

      Kustuta
    8. Kuidagi väga stabiilne see 1939. Ainult 3 +30 päeva.

      Kustuta
    9. Millisele kohale jääb ilmateenistuse esile toodud 1997?

      Kustuta
  23. Praegune august vist hakkab muutuma 2018a maiks, aga steroididel. Päevane max u. +30 aga öine min alla +15. Aga kui ööd peaksid soojemad tulema ja võibolla ka troopiliseks minema, siis on pahandus majas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on praegune ilm mõnus. Päeval on rannailm, aga õhtul saab veidi jahutust ka. Toas ei lähe ka nii palavaks kui juuni-juuli kuumalainete ajal. Aga homsest alatest on vist ööd ka veidi soojemad.

      Kustuta
  24. Huvitav et mai, juuni ja juuli kuurekordeid on viimasel ajal väga palju olnud. Augusti rekordid on vanad. Võimalik et nüüd puruneb kuu keskmine ja ka mõned päevarekordid.

    VastaKustuta
  25. Tartu-Tõravere aegrea järgi vajaks ka mai uut kuurekordit. Eelmine pärineb 1906. aastast, mil kuu keskmiseks jäi 15,8 kraadi. Aga jah, rekordilähedasemaid näite on mai puhul viimasel ajal rohkem olnud kui augusti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpsustuseks, et eelmise mai rekordi all pean silmas praeguseni kehtivat rekordit.

      Kustuta
  26. Kas keegi ilmateenistusest saaks ütelda, miks kasutatakse kuu kokkuvõtetes, nendel uutel kaartidel, ebareaalselt vanu norme?

    VastaKustuta
  27. Huvitav mis on praegu augusti teises pooles maksimaalne temperatuur ideaaltinginustel? Kui tuleb 20 isoterm, siis kas 35 kraadi tuleks ära?

    VastaKustuta
  28. Ilmateenistus lubab 33, räme!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda enam, et päikese kõrgus ja päeva pikkus on praegu võrreldav umbkaudu 25. aprilliga.

      Kustuta
  29. Tänavu siis kõikidel suvekuudel 30 kraadi piir käes. Viimati oli nii 2013. aastal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2013 see huvitav asjaolu, et siis oli ka mais 30 piir ületatud. Seega 4 kuud järjest.

      Kustuta
  30. Keegi võiks seletada, kuidas saab tuulise ilmaga olla tajutav temperatuur kraadiklaasi näidust mitu pügalat kõrgem. Nagu nt Viljandis kl 19 andmete järgi.

    Tuulega eeldaks ikka näidust madalamat tajutavat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õhuniiskus ilmselt põhjustab seda.

      Kustuta
    2. Tänud täpsustamast. Harjumatu mõelda ikkagi, et tuulega on soojem kui termomeeter näitab.

      Kustuta
  31. Tundub, et nädalavahetusel ei tule enam mingit külma fronti üle, hoopis kuumalaine jätkub ka järgmisse nädalasse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub tõesti.

      Uskumatu, et tänavune suvi ikkagi kuum tuleb ning august ähvardab rekordsoe tulla. Arvasin, et juuni lõpu-juuli alguse kuumusega on kõik.

      Mai jahe. Eelmine suvi rekordkuum. Kõik eeldused, et see suvi tuleb jahedam. Aga ei. Ilma ikka ei saa ennustada.

      Ainult statistik rääkis siin aastaid tagasi juba, et 2021 ja 2022 tulevad kuumad suved mõlemad. Hämmastav täppipanek.

      Kustuta
    2. Loodetavasti oskab ta juba ka talve ennustada. Huviga ootan.

      Kustuta
  32. Jah, statistik.

    Ootame huviga talve kohta Sinu infot, tähelepanekuid, aeg nii kaugel küll juba :D :)

    VastaKustuta
  33. Statistik siin: Ütlesin ka seda aastaid tagasi ,et 2023 on selline üleminekusuvi ja 2024 on üldse mõtet Eestist suveks soojale maale minna. 2023 on siis mõne lühikse kuumalainega aga muidu juba harjutab üleujutamisega. Sellele eelnev talv peaks ka tulema selline mõne nädala sinna tänna talvine aga muidu porine. Aga 2023/24 talv võib üldse taevasse jälle jääda. Ah jaa selleks sügiseks ootan ka puid murdvaid torme üsna mitu. Sügis /Talv midagi sellist nagu 2011/12 ainult külma veidi vähem ja külm on rohkem hajutatud talve peale laiali.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ootan huviga neid suvesid. Lõpuks saab siis vastpuhkuse ajal puhata ka, mitte ei pea kastmisvoolikuga mööda hoovi rabelema.
      Teiseks, olgu ilm kui külm tahes, valged ööd õnneks jäävad ikka ja lõunasse minek ei ahvatle.

      Kustuta
    2. Statistik siin: Päris ei pääse. Tõenäoliselt on siis mai kuiv.

      Kustuta
  34. Sai just õuest tuldud ja täna võib küll öelda, et kõrvetab samamoodi nagu juuni ja juuli kuumalainete ajal.

    Tartu-Tõravere aegrea põhjal tundub samuti usutav, et järgmine suvi kuum ei tule. Kui pidada kuumaks suveks vähemalt kraad normist(16,7 Tõraveres) soojemat suve keskmist, siis selliseid pole kolmel aastal järjest mitte kunagi olnud.

    Siiski oli väga eriline periood 1936-1939, mil kõige pealt oli kaks kuuma suve järjest, neile järgnes omakorda soe suvi ning sellele kuum suvi veel otsa. Suvekuude keskmine neil aastatel Tartu-Tõravere järgi: 1936(18,2); 1937(17,8); 1938(17,5); 1939(18,2).

    Käesoleva suve keskmine on Tõraveres hetkeseisuga ka 18,2 kraadi. Sama soe suvi oli veel 1999. aastal. Ilmselt läheme peagi ka 2011 suvest ette, mil keskmiseks jäi 18,3 kraadi. 2010 keskmine oli 18,6 ning möödunud suvel 18,9.

    Rõõm tõdeda, et kuumalainetega jalka mm suvede seaduspära veel kestab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui arvestada ka varaseid ilmavaatlusi Tartu aegrea järgi, siis aegade kõige soojem suvi oli 1826. aastal, mil suve keskmiseks mõõdeti 19,2 kraadi.

      Kustuta
    2. Loodetavasti kordub siis see 1936-1939 laadne periood. Isegi 2+2 variant oleks eriline ehk kahele kuumale suvele järgneb 2 sooja suve. (Kas sellist varianti on üldse olnudki?)

      Kustuta
    3. Loodame jah, et kordub.

      Tartu aegrea järgi pole olnud 2+2 varianti, kui 1936-1939 ei arvesta.

      Tõraveres on augusti keskmine hetkeseisuga 19,4 kraadi, mis asetab selle 4. kohale, kui arvestada ka varaseid ilmavaatlusi.

      Tallinn-Harkus on käesoleva kuu keskmine praeguse seisuga 19,6 kraadi, soojuselt kõigi aegade 2. kohal. Kõige soojem oli 1846. a august, kui keskmiseks jäi täpselt 20 kraadi.

      Kui Euroopa mudeli viimane väljund realiseerub, siis kogeme tõenäoliselt aegade kõige soojemat augustit.

      Tänane loojang siin Kagu-Eesti kõrgustikul:
      https://imgur.com/Rd2Rtt7

      Kustuta
    4. Rekordi mõttes võiks augusti keskmine 20 kraadi tulla, siis on 2024. aastal mida meenutada. Kuid ma aiman halvemat, et kuu viimased paar päeva tulevad nõnda jahedad, mis on piisav 20-kraadise keskmise nurjamiseks.

      Kustuta
  35. Harjumaal kõva viljavõtt käib! Kas nüüd lähipäevil saame kosutavat vihma ka?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Homme hommikul võimalus on ja ülehomme mõningane samuti, aga muidu vihmata kuni pühapäevani.

      Kustuta
  36. Homne päikesetõus tõotab värvikas tulla.

    VastaKustuta
  37. Huvitav, kas meie läänesaared rebivad äikeselisuselt taaskord kagust ettepoole...

    VastaKustuta
  38. MEPS prognoosib reedeks +30… +34C

    VastaKustuta
  39. Te seal loodes saate täna vist põuale leevendust. Siin kagus on loodus juba peaaegu sama valge nagu talvise lumesaju ajal.

    VastaKustuta
  40. @17. august 2022 01:22

    Tundub nii jah. Paistab, et teil Harjumaal rebivad sademed ka varsti ette - radari järgi näib seal põud läbi olevat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ära mõnita. :D Asfalt täpiliseks sadu ei leevenda põuda.

      Kustuta
  41. GFS 06Z seab rekordsooja augusti kahtluse alla. See järgmine kuumalaine 25. aug paiku on tühistatud ja 31. augustil päevamaksimum +15 kraadi ümber.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ka Euroopa mudel on oma 00Z väljundis järgmise nädala kuumust tagasi tõmmanud.

      Kustuta
  42. Statistik siin: Ka minul harjumaal korraks tibutas kuigi radari järgi oleks pidanud rohkem olema. Aurab osa ära enne maapinnani jõudmist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuusikule pakuti ka tänaseks 30 aga on 26 nii et ei tule siin midagi suurt kuuma ! 28 on täitsa normaalne .

      Kustuta
    2. Ilmateenistuse mudel näitaski Kuusikule 26.x kraadi tänaseks. Kui seda mudelit tõsiselt võtta, siis reedel võite oma 33...34 kraadist vaid und näha, kuna see mudel hetkeseisuga üle 31 kraadi ei näita reedeks.

      Kustuta
  43. @16. august 2022 09:59

    Kairo tweeti järgi on 1997. a rekordsoe august ilmselt Eesti tervikuna, mille aegrida mul puudub. Tõenäoliselt jääb käesolev kuu kogu riiki arvestades ikkagi aegade kõige soojemaks, kui just kuu lõpp täiesti ära ei pööra, sest keskmine on juba 19,4 kraadi hetkeseisuga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja kuna Eesti keskmiseid tervikuna arvestatakse minu teada alates 1961. aastast, siis jääb Tartu-Tõravere aegrea järgi rekordsoe 1939 august sellest välja.

      Kustuta
  44. Statistik siin. Ka Soomes on see 1961 maagiline piir. Huvitav kas oli siis mingi ülemaailmne kokkulepe ,et nüüd hakkame täpsemalt mõõtma vms. :)

    VastaKustuta
  45. Arvan, et seda ilmateenistuse lubatavat äikesevihma Lääne- ja Põhja-Eestis ei tule. Kui, siis pigem taas saartel.

    VastaKustuta
  46. Jugavoolutrajektoori ennustust vaadata, siis peaks uuel nädalal ka kuumus jätkuma peale pühapäeva-esmaspäeva jahenemist. Päris veidralt kaugele põhja liigub jugavool. Ütleks, et mudel on katki, aga pole ju.

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On küll katki, muidu nii palju väljundid ei muutuks iga uuendusega.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  47. Soome peaks täna taas tugevaks äikeseks valmistuma.

    VastaKustuta
  48. Mida arvate tuleva nädala kuumalainest? Praegu tunduvad müstiliselt kõrges temperatuurid võimalikud, isegi kuumarekordit. Räme.

    VastaKustuta
  49. Statistik siin: Nii kuumaks ei lähe. Selliseid +25 päevi saab veel küll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. GFS 12Z paneb jutti 3. septembrini kuumust.

      Kustuta
  50. Kas keegi nägi sellise kuuma tulemist ette ka? Jõhker ju mis toimub! 2018 analoog, siis sai septembri lõpus ka sooja briisi särgi väel öösel nautida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, 22. september 2018 öösel oli Tallinna kandis 20 kraadi sooja. Päikese kõrgus vastas sel kuupäeval ligi 20. märtsile.

      Kustuta
  51. Pakun; et homne päevamaksimum jääb tänasest madalamaks. Kagutuul on küll maatuul, aga liiga tugev teine homme.

    VastaKustuta
  52. Tallinn-Harku käesoleva kuu keskmine on hetkeseisuga 20,1 kraadi, mis teeb sellest aegade kõige soojema augusti seal. Tartu-Tõravere praegu veel 2.kohal 19,9 kraadise kuu keskmisega. Eesti keskmine 19,5 kraadi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel ilmamudelid ja jugavool ikka ennustavad uuel nädalal ka kuuma, aga pühapäeval oleme targemad.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    2. Arvan, et targemad oleme siis, kui see kuumus tegelikult ka kohale jõuab/ei jõua.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  53. Tallinn-Harku käesoleva suve keskmine on hetkeseisuga 18,3 kraadi, mis on soojuselt kõigi aegade 2. kohal möödunud suve järel, mil keskmiseks jäi 18,4 kraadi. Arvestatud on ka varased ilmavaatlused.

    Tartu-Tõravere käesoleva suve keskmine on hetkeseisuga 18,4 kraadi, mis on soojuselt kõigi aegade 4. kohal 2010 suve järel, mil keskmiseks jäi 18,6 kraadi. Möödunud suve keskmine oli 18,9 kraadi ning 1826. aastal Tartu aegrea järgi 19,2 kraadi. Arvestatud on ka varaseid ilmavaatlusi.

    Eesti käesoleva suve keskmine on hetkeseisuga 18,1 kraadi, mis soojuselt kõigi aegade 2. kohal koos 2010 ja 2011 aastaga, mil keskmine oli täpselt sama. Möödunud aasta rekordsooja suve keskmine oli 18,6 kraadi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, aga mullune august oli eimidagiütlev. Sel aastal on ikka ilusti kõigis suvekuudes sooja olnud.

      Kustuta
    2. Mullune august oli vahelduslikult jahe. Alates 2005 ainult 2 augustit alla 16 kraadise keskmisega.

      Kustuta
  54. Soome peab ka täna olema valmis tugevateks äikesteks. Aga seekord pigem tuleb suur möll Soome keskosas. (Neil aladel, mis jäävad Botnia lahe põhjaosa laiuskraadidele)

    VastaKustuta
  55. https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/ on taas töökorras.

    VastaKustuta
  56. Pakril kell 1 kraadid 25,7.

    VastaKustuta
  57. Pakkuge kas täna tuleb selle suve kuumarekord 33 c

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei. Tuul liiga tugev. 28. Või 29. Juunil juba oli Viljandis 33 kraadi.

      Kustuta
  58. Statistik siin: Ametlikes vaatlusjaamades jääb see kättesaamatuks. Kellegi tagaaias on aga see võimalik.

    VastaKustuta
  59. Statistik siin: Küll aga passib rekordiks see ,et peale augusti keskpaika pole kunagi olnud +32 või rohkem

    VastaKustuta
  60. Kairo postitas, et uus augusti teise poole rekord täna ületatud ja uus on 32,9 kraadi.

    Olgu öeldud, et päeva pikkus on täna sama mis 23. aprillil.

    VastaKustuta
  61. Huvitav, et mudelite järgi ei pruugi homme Kagu-Eestis üle 25 kraadi tullagi.

    VastaKustuta
  62. Teisipäeva öösel üle pika aja taas ühekohalised soojakraadid võimalikud.

    VastaKustuta
  63. Statistik siin: Tundub ,et uus kuumalaine Eesti osas jääb ära hinnaga mis tahes. Näiteks väike kõrgkihtide madalrõhkkond just Eesti kohale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore oleks. Saab lõpuks põhjamaalasele omaselt olla.

      Kustuta
  64. Statistik siin: ise loodan ,et sedasi saaks kauaoodatud äikesenädala.

    VastaKustuta
  65. Arvan et see praegune kuumalaine lõppeb rahulikult, sest õhumasside kontrast on tunduvalt väiksem kui eelnevatel päevadel. Eile-üleeile oli 850 hpa kraadid 16 juures, siis täna 11.

    Teiseks on sateliidipiltidelt näha, et selliseid äikeseid pole kusagil Läänemere kandis, mis eelnenud päevadel Soomet räsisid. Pilved on palju lamedamad samuti kui eile.

    VastaKustuta
  66. Augustis ikka naljakas rannas olla ja päikest võtta, päike käib juba väga madala kaarega.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023