Mai keskpaiga ilm

Uuendatud : 12.05.2022 kl 21:37



Tuleoht on tõusnud mitmel pool mandri sisealadel V klassini! Ilmateenistus on väljastanud ka vastava hoiatuse!

Nii 6. kui 7.mai möödusid mõnusa kevadsooja taustal. 7.mail ulatus Võrus õhutemperatuur lausa 19,5°C-ni, samal ajal läänemaakonnad ja saared olid hommikust saati algul udu, hiljem läänest läheneva madalrõhkkonna pilvekihi all ning temperatuur üle 10°C ei tõusnudki.

Ka esines maapinnal mitmel pool öökülma, endal näiteks 6.mai öösel 2cm kõrgusel maapinnast -2,8°C, 7.mai öösel -1,9°C.

Mõlemal päeval puhus üsna nõrk lõunakaaretuul.

Öökülmaoht sisealadel tekib taas alates esmaspäeva (16.mai) öösel. Siiski on oht suurem sisealadel, kuivõrd rannikumeri on soojenenud 7...10°C-ni.

Sestap on paslik üle korrata, et kütteta kasvuhoonesse ja avamaale pandud külmakartlikud taimed tuleb katta kattelooriga!

Emadepäeval (8.mai) madalrõhkkond eemaldus ning sellega koos ka sajupilved. Keerise tagalas siiski üksikud hoogsajud vihmana ringi hulkusid.

Õhuvool ja tuul pöördus läände-loodesse ja suurem soe eemaldus.

Öösel oli õhutemperatuur kergelt plussis (v.a. maapinnal, kus selgimiste korral langes maapinnal -4°C-ni(selgineda jõudis enam esmalt Lääne-, seejärel ka Kesk-Eestis). Päev aga tõi sooja 8...14°C.

Esmaspäev ja teisipäev (9. ja 10.mai) jätkasid kõrgrõhkkonna mõjusfääris. Läänest kandus juurde tasapisi sooja, meie õhutemperatuurinäitudes kajastus see eelkõige teisipäeval.

Oli sajuta, mitmel pool selge, vähese pilvisusega ilm. Teisipäeva pealelõunal läänest alates pilvkate tihenes, kuid sadu sellega veel ei jõudnud.

Ööd olid ka selged või vähese pilvisusega, rahulikud ja külmad : -1...7, maapinnal pikemate selgimiste korral kuni -4°C.

Esmaspäeva päev tõi 8...14°C, teisipäev aga juba 12...17°C, rannikul siiski mõni kraad jahedam.

Kolmapäev ja neljapäev (11. ja 12.mai) tõi üürikeseks taas ilmamuutuse madalrõhkkonna ja vihmasadude näol. Paraku sai korralikumalt kastetud Lääne- ja Põhja-Eesti, kus tuli 48 tunniga 6-14mm vohma. Mujal jäi sajuhulk enamasti väiksemaks.

Kolmapäeva öösel alates saartest alga vihmasadu, laieneb hommikuks üle põhja- ja läänemaakondade. Veidi sai ka Kesk-Eesti. Vihmahoogusi liikus üle kogu päeva vältel.

Vihmahood jätkusid ka neljapäeval, laialdasemalt päevasel ajal. 

Lääne- ja edelatuul tugevnes kolmapäeval sisemaal 13, rannikul ja saartel puhanguti 18 m/s. 

Ööd olid pilvise taeva all soojad : 6...10°C, päevaste näitude üle ka väga kurta ei saa : 9...16°C.

Reede (13.mai) toob taas kõrgrõhkkonna ja soojemat õhku. Sajud päevaks eemalduvad, öösel võib veel kesk- ja idamaakondades vihmarabinaid teha.

Läänekaare tuul rahuneb.

Öösel on sooja temperatuur 3...9°C, (see tähendab maapinnal kohati 0...1°C). Päev toob aga kevadised 13...18°C.

Edasi, pikemas plaanis suurt ja püsivat sooja veel ei paista. 

Ilmateenistus ütleb maikuu prognoosis näiteks (vaata lähemalt ja anomaaliate kaarti SIIT) :

Mai esimene kolmandik on veel jahedapoolne, kuid üürikeste soojalainetega. Valitsev õhuvool kannab läänekaarest kord soojemat, kord külmemat õhku ning Läänemere ümbrusse laienevate madalrõhkkondade serva mööda vahetevahel ka sajuhooge. Külmema õhu sisstungi korral tuleb lisaks vihmale sekka ka lörtsi. Enamasti on sajuhulgad väikesed, vaid 8-9.mai paiku võib vihmasadu tihedam olla. Õhutemperatuur varieerub suurtes piirides – selgematel ja jahedamatel öödel langeb alla 0°C, mahedamatel päevadel tõuseb mõnikord kraad-paar üle 15°C.

Pärast 10.maid tugevneb lõunapoolse kõrgrõhuala mõju ning sadusid on hõredalt ja harva.  Õhuvool pöördub lõunakaarde ning saabuvas soojemas õhumassis kerkivad päevased termomeetrinäidud 20°C ümbrusse, öised miinimumid alla 5°C ei lange.

Kuu viimasel kolmandikul tõenäoliselt on temperatuurifoon hüplikum ning ilm on muutlikum. Taas suureneb madalrõhkkondade võimalus kõrgrõhkkonda eemale tõrjuda, meile kergeid vihmahooge ning vahelduvalt soojemat ja jahedamat õhku tuua.

Kuu keskmine õhutemperatuur tervikuna tuleb normist pisut kõrgem (norm 9,0..11,9°C). Sademeid on normist veidi vähem (norm 32..54 mm).


Ilmunud on ka suveilma prognoosid ametlikelt asutustelt, nt. Euroopa keskpikk ilmaennustus avaldas äsja suve kohta järgmist : (loe lähemalt SIIT)

Euroopa keskpikkade ilmaennustuste keskuse andmetel tuleb 2022. aasta suvi kogu Euroopas, välja arvatud teatud paigad põhjaosas, tavapärasest soojem ja kuivem.

Maikuu tuleb Skandinaavias, Balti riikides ja Venemaal tavapärasest külmem, ülejäänud Euroopas on kuu keskmine õhutemperatuur eeldatavasti üle normi.

Juunis, juulis ja augustis ennustatakse õhutemperatuuri pikaajaliste keskmiste tasemel vaid paiguti Skandinaavias ja Venemaal, mujal Euroopas tõuseb see keskmisest kõrgemale ja mõnel pool isegi oluliselt kõrgemale.

Lätis tuleb alates pühapäevast, 8. maist korraks jahe ilm, kuid järgmise nädala jooksul temperatuur tõuseb, ületades mitu korda +20 kraadi piiri. Eeldatavasti suureneb tsüklonite mõju, mistõttu on sagedased puhangulised tuuled ja kohati sajab vihma.

Ööl vastu 9. maid langeb õhutemperatuur Lätis mitmel pool 0...-4 kraadini, ööl vastu 10. maid on kohati oodata ka külmasid, tõenäoliselt viimaseid järgmisel nädalal. Siiski ei saa veel öelda, et sel kevadel pakast enam ei tule.


Sama võiks ka kinnitada ühe blogi lugeja poolt välja toodud 4-aastane rütm soojade suvede kohta : 2002, 2006, 2010, 2014, 2018, ja nüüd siis ehk 2022...

Elame-näeme, aga olgem optimistlikud !


Kommentaarid

  1. Ikkagi on imelik, et mai kolmandat aastat järjest nii külm on. Kas ühegi teise kuuga on sellist anomaaliat olnud? On mainitud viimaste aastate jahedamaid juulisid (2015,2017,2019,2020) aga need ei tulnud ka kõik järjest, 2016,2018,2021 olid soojad.

    VastaKustuta
  2. 15. maist tundub jah juba järgmine külm tulevat.

    VastaKustuta
  3. Statistik siin:
    On olnud. Viimati oli 3 aprilli järjest 1995,1996 ja 1997 ja sellesse 1997 tahtsingi välja jõuda. Ka 1996/97 oli talvekuudest kõige külmem detsember ja siis keskmine kerkis nii ,et veebruar 97 oli juba mitu kraadi normist soojem. Siis aprill ja mai olid külmad. 97 mai ja aprilli keskmine oli mitu kraadi alla normi. Juuni 97 oli juba midagi null komadega normist soojem ja siis juulis ning augustis 97 lajatas kuumaga ja põuaga. (1997 oli algava El Nino aasta mida ta ka seekord peaks tulema.)
    See siis kõige parem analoogaasta mis senini leidnud olen kui arvestada keskmisi ainult siin Harjumaal.

    VastaKustuta
  4. Neljapäeval tuleb vist äikest ka üle pika aja.

    VastaKustuta
  5. Statistik siin: Eilsele jutule lisaks ,et ka 1997 oli Harjumaal väga hiline esimene päev kus ületas +20 piiri. Siis oli selleks kuupäevaks 12.mai. Sel aastal Harjumaal seda veel juhtunud pole.

    VastaKustuta
  6. Huvitav, kas 2015 ja 2020 oli selline soe Harjumaal tõesti varem kui 12. mail.

    VastaKustuta
  7. Harjumaa kohta ei tea, aga Tartus oli nendel aastatel selline soe juba aprillis ära. Harjumaa on üsna suur ja kui võtta mingi asukoht, mis pole otse mere ääres, siis ehk seal tuli ka samadel päevadel +20 ära.

    Aga uskumatu, et see aasta pole veel +20 ära tulnud. Ja ei paista ka, et järgneva nädala jooksul tuleb. Loodame, et suvi tuleb nii nagu Statistik ütleb, aga praegu tundub küll lootusetu. Ma vaatasin, et paljud välismaa ilmajaamad ja ilmahuvilised pakuvad analoogiks 2018, aga väikese vahega, et kõrgrõhkkond on rohkem lõuna pool. See tähendab kahjuks seda, et Eestisse kuumus ei jõua, me saame rohkem loodetuult, mis tähendab suve kohta tagasihoidlikku soojust (15-22 kraadi) kuid pigem kuiva ilma. Teine variant on see, et meist tuhisevad kogu aeg tsüklonid üle, mis toob mõned soojad päevad aga seejärel vihma, midagi 2012/2016 sarnast. Tuleb lihtsalt loota, et ennustused ei lähe täppi ja me ikkagi saame kasvõi ühe ilusa suvekuu.

    VastaKustuta
  8. Statistik siin: Minu kodukohas Harjumaa kaguosas tuli nii 2015 kui 2020 esimene +20 ületus 10.mail. Täna on hetkel veel sellest 3 kraadi puudu.

    VastaKustuta
  9. Meil Haanin ka mitmõndat päivä kuiv aga jahõda loodõ tuulõ, hummoku hall ja miinus 2 ringin täämbä um +16 parhilla, kuiv um vihmakõst võis tulla. Linnu hääli um vähä. Kägu um nakanu kukma igapäiv.

    VastaKustuta
  10. Aga millal 2017 esimene 20 kraadi päev sul oli statistik?

    VastaKustuta
  11. Statistik siin: 2017 oli esimene +20 (täpselt) 14.mail. Kui lugeda seda mitte ületuseks siis reaalselt üle +20 -ne läks 19.mail 2017

    VastaKustuta
  12. Seda 19. maid 2017 mäletan jah. Oli jube tuuline, aga 25 kraadine soe. Ka 28.05.17 oli suvine tol aastal, aga tänavu on jah niru selles osas. Uuest nädalast öökülma oht ilmselt tagasi ka.

    VastaKustuta
  13. Kuulsin täna ööbikut siin Kagu-Eestis.

    VastaKustuta
  14. Statistik siin: Veel sellest hilisest +20 -ne ületusest. Vaatasin järgi ,et siin Harjumaa kaguosas on viimase 40 aasta hiliseimad üle +20-ne ületused olnud 1992 (15.mai) 2005 (21.mai) 2017 siis see 19.mai millest juba juttu oli.
    Nii ,et sel aastal võimalus teha uus hilisuse rekord viimasel ajal.

    VastaKustuta
  15. Harjumaal nüüd vihmaga ok, see vähemalt positiivne!

    VastaKustuta
  16. Iga aasta on selleks ajaks accu oma suveprognoosi esitanud aga nüüd mõtlevad...

    VastaKustuta
  17. Twitteris üks Accu meteoroloog ütles, et nad avaldavad selle see nädal või järgmisel. Kuna täna on reede, siis ma eeldan, et see tuleb järgmine nädal. Ega ma sealt midagi head ei looda, arvan, et seal tuleb meie kohale pigem "wet" või "stormy at times", heal juhul võib olla "turning dry late". Erinevate mudelite põhjal on vist konsensus, et üldiselt on Euroopa kohal kõrgrõhkkond, aga kas see Eesti kohale ulatub on küsimärk. Sellest sõltub, kas me saame ka sooja päikeselist ilma või jääme pigem tuulisesse ja jahedasse alasse.

    VastaKustuta
  18. Seda, et "wet" tuleb, ei usu. Pigem "cool and dry" või "windy and cool". Tänavuse kevade kogemuse põhjal hoopis "calm at times". (Enamuse ajast ulub ju tuul koguaeg)

    VastaKustuta
  19. Kairo Kiitsak oma FB lehel võrdleb sarnasust 2017. aasta kevadega ja vihjab, et juunigi tõotab vilets tulla.
    https://www.facebook.com/kairo.kiitsak.ilm/posts/573070377710367

    VastaKustuta
  20. Nojah, seda et 2017. aastaga sarnasusi on, mainisin juba märtsis-aprilli alguses. Aga tegelikult oli 2017 mai isegi pooleldi normaalne praegusega võrreldes. Kuu algus oli jahe, aga kuu keskpaigas ja lõpus oli paar suvist päeva ka, see aasta pole veel 20 kraadigi ületatud.
    Vastukaaluks aga: https://twitter.com/mikarantane/status/1525103732899315712
    Eelmise aasta suveprognoosid olid veel nirumad, aga läks teadagi vastupidi. Siiski ma samale õnnele ei loodaks ja arvan ka, et pigem tuleb seekord juuni niru ja juuli lõpp ja august soojemad.

    VastaKustuta
  21. Soe august pole enam see mis soe juuni. Siis on õhtud juba varem pimedamad ja öösiti pilkane pimedus ning sügismasendus hiilib ligi.

    Selles mõttes on viimased 3 aastat head olnud, et juunis on "korralik suvi seljataga, aga juuli ja august alles ka ees."

    Tänane päikese kõrgus vastab 28. juulile, aga 20 kraadi ei tule kuskiltki otsast. Kuhu me oma kliimasoojenemisega küll jõudnud oleme...

    VastaKustuta
  22. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  23. Mis see maikuu keskmine meil praegu on? Arvan, et vabalt 2 kraadi alla normi. Selleks, et see tasa teha oleks vaja nädala jagu suvist ilma, aga seda ei tule.

    VastaKustuta
  24. Statistik siin. Päris täpselt nii ongi. Kuu lõpp siiski natuke tõstab keskmist. Ise arvan ,et Harjumaal jääb mai nii 1,5 kraadi normist külmemaks.

    VastaKustuta
  25. Kas statistik mõni kuu tagasi mitte ei öelnud et "Märts tuleb jahe, aprill keskmine ja mai soe." Mingi selline ennustus on meeles.

    VastaKustuta
  26. Lootsin jah ,et teeb talve puudujääke natuke tagasi kohe (märts ,aprill) mitte ei venita sellega mai lõpuni.

    VastaKustuta
  27. Ei mõista seda külma ikka. Tänavu talv oli normist soojem, aga ka mitte nii palju, et seda sooja peaks nii kaua tagasi tegema. Ja seekord lubavad kõik ka jahedat suve. Ma ei tea... 2007,2012,2017,2022.... kas see on mingi uus 5-aastane viletsate suvede rütm?

    VastaKustuta
  28. Statistik siin:
    No selge. Kuuvarjutus on nähtud ja oli halvaendelist tooni. Jaheda suve tõenäosus kasvas järsult. Kuu näitab ,et atmosfääri läbipaistvus pole see mis võiks olla. Süüdlane 15.01.22 Tonga vulkaan mis lajatas tuha mesosfäärini. Heal juhul võib korduda kliimamuster mis oli 1992 kus keskmistes olid kõik kuud enamvähem normi lähedale ja see oli tingitud olukorrast kus paari +30 kraadise päeva kohta tuli 4 sellist kus päeval +20 ära ei tulnud. Miks nii - 1991 oli Pinatubo purse.

    VastaKustuta
  29. Statistik veel: Aga ikkagi jonnakalt loodan ,et 60% tõenäosusega vulkaan piisavalt ei riku ja saame minimaalselt mingi sellise suve nagu 2001 või 2014. Lihtsalt tuleb veel natuke aega seda külma kannatada. Tavaliselt sellised pikad külmalained ka ühel hetkel katkevad.

    VastaKustuta
  30. Nojah, suured vulkaanipursked võivad kliimat mõjutada, aga see ei seleta seda, et külmapesa on ainult Soome/Eesti/Läti ja Loode-Venemaa kohal ja ülejäänud Euroopas on praegu üle normi soe ja neile ennustatakse ka väga kuuma suve.

    Aga olen nõus sellega, et mingil hetkel peab see külmalaine katkema. Loodame muidugi, et see juhtub enne augusti keskpaika.

    VastaKustuta
  31. Statistik veel. Ega igalpool saagi külmem olla. Kunagi nägin kuskilt kaarti nn. väikse jääaja temperatuurianomaaliatest. Ukraina ja Alaska piirkonnas oli isegi siis normist soojem.

    VastaKustuta
  32. No 4 aastat tagasi oli mai ikka tõeline suvekuu. Kuidas mai, nõnda suvi.

    VastaKustuta
  33. Statistik siin:
    Mitte alati ja ongi lootus ,et ükskord peab jälle nii minema ,et mai ei näita sulle suve. Näiteks 1999 mai. 10.mail tuli veel lund ja esimene päev mais üle +20 oli 20 mail.
    1981 aga vastupidi. Sooja ja äikest piisas - ühel päeval pani lausa +29 ja hiljem suve polnud ollagi.

    VastaKustuta
  34. Eelmine aasta see tegelikult ka ei pidanud paika. Mai esimene kolmandik oli väga külm, 3ndal kuupäeval sadas laia lund. Vahele tuli üks suvine nädal, mis kõvasti tõstis kuu keskmist, aga 17.-25. mai oli jälle pigem jahe. Täiesti kuu lõpus olid üsna soojad ja päikeselised päevad, aga ööd olid külmad
    Selle loogika järgi poleks tohtinud järgneda 2 kuud kestev kuumalaine.

    VastaKustuta
  35. Mis on saanud sellest lehest, kus oli näha Tartu, Tallinna ning Vilsandi ilmajaamade õhutemperatuuride keskmiseid läbi ajaloo? Olen püüdnud leida kuid edutult.

    VastaKustuta
  36. @16. mai 2022 22:00

    See võeti maha, kuna tekkisid probleemid tasuta majutusega. Hetkel on selgusetu, kas ja millal leht uuesti üles pannakse.

    Kui on huvi mingi perioodi/kuu keskmiste vastu, siis võin need siia lisada.

    VastaKustuta
  37. See reedene ja laupäevane kagu-idatuul ilmateenistuse prognoosis on põhjarannikul raudelt idakirdetuulena.

    VastaKustuta
  38. Kas +20 kraadi jõuab ikka Eestisse nädala teises pooles nagu ennustatakse?

    VastaKustuta
  39. Ei jõua, paar päeva tagasi oli praegune nädal palju soojemaks arvutatud. Nüüdskes on 18-20 kraadine soe tagasitõmmatud mingiks niruks 15-16 kraadiks.

    VastaKustuta
  40. Statistik siin:
    Kui see nädal Harjumaal +20 ära ei tule on see siin uus hilisuse rekord (vähemalt viimase 40 aasta jooksul) Senist esikohta hoiab 2005 21.maiga.

    VastaKustuta
  41. Meil Haanin umma jaheda üü, viimätsil päivil +3 +5 piiren kohati um hall, näus kuna soojs lätt ei taha viil ka tooming õitsõma minnnä, tu tähendäs et kartokat ei olõ viil mõtõt maha panna. Um säne kuivapuulnõ, täämbä tul vähäst vihma üle hulga ao.

    VastaKustuta
  42. Statistik veel. Mõni noorem tahaks kindlasti küsida ,et milline suvi oli 2005 ?
    Juuni oli normist külmem ja sajusem. Juuli tuli normist soojem ja august normis. Suve jooksul oli ainult üks +30 kraadi ületus. Seda kõike siis Harjumaal.

    VastaKustuta
  43. Millal see 30 kraadi tol aastal oli?

    VastaKustuta
  44. Need kes nädalalõpuks vihma ootavad, siis olgu öeldud, et Harjumaa ja Virumaa jäävad seekord täiesti ilma. Selle eest peaks reedel ja pühapäeval värvikas päikesetõus tulema.

    VastaKustuta
  45. Accu avaldas oma suveprognoosi. Baltimaade kohta pole seal eriti midagi kirjas. Kaardi peal on "milder", mis ma ei saagi aru, kas tähendab normist külmemat või lihtsalt mitte nii palav kui teistes kohtades. Tekstis on lõpus kirjas, et suve teises pooles liiguvad äikesetormid Briti Saarte ja Norra kohalt rohkem meie suunas.

    VastaKustuta
  46. To kl 13:51
    Juulis aga täpset päeva hetkel ei tea öelda.

    VastaKustuta
  47. See accu prognoosis tähendab ,et kolme suvekuu keskmine on ainult veidi normist kõrgem.

    VastaKustuta
  48. Hea et kõrgemgi, arvestades, milline saast tänavune kevad seni on olnud. Kartsin juba 2015/2017 laadset suve, aga hea teada, et suvekuud seekord pigem soojapoolsed tulevad.

    VastaKustuta
  49. Isegi Soomes tuli +20 täna ära ja kohaks oli Espoon Nuuksiossa 20,7*C. Mäletan 2017 väga, sest mai keskel oli lumetuisku ning kõik oli raagus ja hall.

    VastaKustuta
  50. Ega see accu suveprognoos nüüd ülitäpne ka pole ja erilist sooja nad ei ennusta, aga jah vist nii hull kui 2015/2017 pole. Nendel aastatel oli prognoosis meile "wet" ja "cool" pandud. Ma vaatasin, et 2019 nad olid Rootsi kohale "mild" kirjutanud ja minu teada too aasta oli seal üsna soe suvi.

    VastaKustuta
  51. Harjumaa sellest tulevast tsüklonist osa ei saa? Trajektoor vist veel lahtine, reede-laup.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saab. Tugeva tuule näol muidugi. Aga saju mõttes ja mitte.

      Kustuta
  52. Kas ma olen ainus kellel on selline deja vu tunne, et juuni tuleb kuum (>+17 keskmine). Deja vu tuleb just sellest, et eelmine juuni ennustati ka kuu alguses, et Skandinaavia kõrgrõhkkonna kaudu tuleb kirdest külma. Selgus aga, et tuli pigem sooja. Seejärel tundus, et tuleb Atlandi madalrõhkkond, mis lükkab selle kõrgrõhkkonna minema, kuid madalrõhkkonnal sai jõud otsa ning kõrgrõhkkond jäi Moskva lähistele pikaks ajaks kagust sooja tooma.

    VastaKustuta
  53. Nii ametlikult +20 piir ületatud Eesti arvestuses (Türi maksimum hetkel +20,3)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahju, kui rekord nii lähedal oli.

      Kustuta
    2. @ 19. mai 15:36
      Mis rekord? 19.05.2014 oli rohkem kui 10 kraadi võrra soojem.

      Kustuta
    3. Selline rekord, mis oleks tähelepanuväärne +20 kraadi saavutamise hilisusega.

      Kustuta
    4. Juba 7. mail oli Tiirikojal 20,2, Võrus 20,1 Kundas ja Jõhvis ka üle 20 kraadi...

      Kustuta
  54. Statistik siin: Mina rääkisin koguaeg Harjumaast ja siin ei tulnud +20 ära. Minul jäi maksimumiks täna +19,4
    Seega uus rekord Harjumaal on endiselt võimalik.

    VastaKustuta
  55. Aga täpdelt 8 aastat tahasi tuli 33 kraafi ka ära ja seda ameylikud ilmajaamss.

    VastaKustuta
  56. @ 15:15
    Ei sa pole ainuke, ma ei julge seda küll kindlalt väita, pigem selline 50-50, aga ka mul on tunne, et juuni võib oodatust soojem tulla. Tõepoolest oli eelmine ja ka üleelmine aasta juuni esialgu prognoositud pigem jahedaks, aga siis läks ootamatult soojaks. Samuti on viimased kevaded sarnaselt jahedad ja tuulised.

    Jätkuks ja 19:41 kommentaari vastuseks, et jah.... tõepoolest oli kunagi maikuus ka +30 ja kuumalained mais polnud haruldus. Ikka uskumatu kui jahe praegu on ja et veel kolmas jahe kevad järjest. 2020 aastal mõtlesin, et nii jahedat maikuud ei mäletagi (ka 2017 aastal olid mõned soojemad päevad) ja vast seda enam ei kordu , siis oli 2021 mai ka jahe kuu algus, aga no see üks soe nädal vähemalt päästis. Ja nüüd on see aasta on veel jahedam, no tõesti on ebaloogiline kuidas nii järjest tuleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mai ja juuni on kohad ära vahetanud alates 2019 aastast. Enne seda oli ju juuni see kuu, mis vaikselt kuid kindlalt külmemaks läks. Viimane soe mai oli rekordsoe mai 2018 aastal. Nüüd on järjest 3 kuuma juunit olnud ja ei saa välistada, et tuleb neljas ka.

      Kustuta
    2. See aasta tuleb pigem nii nukker, et lisaks külmkapi kevadele tuleb ka suvi pigem "roheline sügis".

      Kustuta
  57. Kahtlane tunne, et tsüklon riivab ka Harjumaad täna vihmaga!

    VastaKustuta
  58. @ 15:23
    Eks see soe suvi on jah natuke soovmõtlemine. Ma kardan, et meil tõesti on kehva suve järg käes. Viimane kehv suvi oligi 2017.
    2018 oli soe, 2019 ja 2020 olid kokkuvõttes keskmised, see et nendel aastatel juuli jahedaim suvekuu oli jättis neist kehva mulje, aga kõigi kolme kuu arvestuses olid täiesti normaalsed suved, 2021 oli soe, ainult augusti lõpp vajus ära.

    VastaKustuta
  59. Keegi siin naljatas ,et uus tsükkel. 5a tagant kehva suvi. 2007, 2012, 2017 ja nüüd... Kurat kui nii läheb kolin lõunapoole.

    VastaKustuta
  60. Õnneks on vähemasti valgete ööde aeg käes ja neid ei väära miski. Lõuna poole koliks augusti alguse paiku.

    VastaKustuta
  61. 25. mai ilmselt määrab kuu maksimumi. Tahaks loota, et mitte suve kõrgeimat.

    VastaKustuta
  62. Statistik siin:
    Rootsi on väljastanud oma suveprognoosi (2021 panid täkkesse) ja selle järgi kaks versiooni. Kas kuumalainetega ja kuivapoolne või midagi sellist nagu 2003 /2001. Viimane versioon tähendaks siis jahedat juunit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See siis päästaks selle 4-aasta rütmi? Või 2021 on ikkagi selle 3,8-aasta variandi oma?

      Kustuta
  63. Statistik siin:
    2021 kuulus 11 aastase rütmi alla ja nüüd tuleb läheb ikka 4 alla.

    VastaKustuta
  64. Kas Rootsi prognoosis lubati seda sooja ka siia Eestisse ja Soome? Sest Rootsi on meist ikka mõnevõrra lääne poole ja kui kõrgrõhkkonnad seal Briti saarte kohal kinni istuvad (vaadake kasvõi viimast Euroopa mudeli väljundit...) siis Rootsi saab veel selle servas sooja õhku, aga meile siin saame ainult külma loode- ja põhjatuult.

    VastaKustuta
  65. Vaata ise
    https://www.svt.se/vader/sasongsoversikt-for-sommaren-2022

    VastaKustuta
  66. Neljapäeval siis järgmine suurem sajulootus. Kui hästi läheb, siis hommikul on laussadu ja päeval hoogsadudega ka äikesevõimalus.

    VastaKustuta
  67. Vaatasin seda rootslaste prognoosi, esimene stsenaarium tundub parem kuuma suve jaoks. Teise puhul oleme jugavoolule väga lähedal ja on võimalik, et meil on hoopis jahe ja tuuline. Samas eks mõlema puhul võib kõrgrõhkkonna täpne asend muutuda ja see paarsada kilomeetrit võib palju mõjutada. Nojah võib aga õnnelik olla, et tegelikult mõlemal juhul ennustatakse pigem sooja suve.
    Siiski raske ette kujutada, et kust see soe peaks meile jõudma, teisipäeval-kolmapäeval ehk tuleb meil napilt 20 kraadi ära ja siis peale seda on jälle ainult 14-15 kraadi ja vihm.

    VastaKustuta
  68. No arvan, et see teisi- ja kolmapäeva soe kuulutab sääsehooaja alanuks ka. Eelmisel aastal juba tegelikult 12. mai paiku see algas.

    VastaKustuta
  69. No kui teine stsenaarium teostub siis ju juunis polegi õieti sooja. Nii 2001 kui 2003 olid jaanipäevani sellised ilmad ,et suve tulegi...

    VastaKustuta
  70. Kas tuleva nädala teises pooles teeb mõned kõvemad vihmad ja nädalavahetuseks vaibub või pigem kastab kuni nädala lõpuni?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel paistab, et neljapäev on sajune, siis reede ja laupäev kuivemad (lokaalseid sademeid võib tulla) ning pühapäev võib uuesti olla sajune.

      Kustuta
  71. Ilmateenistuse mudel näitab Tallinna kanti üle 30 mm sademeid neljapäeva hommikuks.

    VastaKustuta
  72. Tundub põnev neljapäev tulevat vihmaga seoses?

    VastaKustuta
  73. Mis homme/ülehomme see max temperatuur tulla võiks? 22-23 kraadi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jep. Ka ilmateenistus prognoosib samu kraade ja ise arvan sama. Kolmapäeval on see huvitav asi, et maikuu maksimum võib tänu lõunatuulele ehk maatuulele taas Harku jaamas tulla, nagu möödunud aastalgi.

      Loodetavasti tuleb kuu maksimumiks nt 22,2 kraadi ära, jääks ju hästi meelde ka...

      Kustuta
    2. Huvitav on see, et need maksimumid tulevad vaid +6 või +7 kraadise isotermiga.

      Kustuta
  74. Tundub et see neljapäevast saabuv tsüklon jääb meie ilma mõjutama isegi juuni alguses. Seega nädal ja võite ise arvata, mis ilm siis domineerib.

    VastaKustuta
  75. Ei tea kas asi on külmas tuules või pilvisuses, aga jah juuni on nurga taga ja päike on väga kõrgel, natuke veider on, et 20 kraadi saavutamiseks peab olema vähemalt mingi 5 kraadine isoterm, kuigi ma küll mäletan, et mõnel aastal tuleb kevadel 20 kraadi ära ka siis kui õhumass on veel väga külm, aga tavaliselt on siis selge ja üsna tuulevaikne.

    Aga vähemalt täna on varasuviselt soe. Muidugi tuleb nädala jagu vihma otsa, aga mis teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Homme tuleb ka suvesoe ilm veel.

      Kustuta
  76. Statistik siin: No lõpuks ka siin Harjumaa osas +20 piir ületatud ja kohe lausa +22 tuli ära. Viimase 40 aasta arvestuses on aga see siinmail uus hilisuse rekord. Vana rekord oli 21.mai 2005.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 7. mail oli Tiirikojal 20,2, Võrus 20,1 ja ka Kundas ja Jõhvis üle 20 kraadi...

      Kustuta
  77. Meri on veel nii külm, et ärge imestage kui põhjarannikul homme meretuul peale pressib, kuigi mudelid seda ei näita.

    VastaKustuta
  78. Statistik siin: Ega räägingi selles osas ainult Harjumaa näitudest. Terve Eesti arvestuses ületati +20 piir juba jah tükk aega tagasi ja ka terve Eesti arvestuses oli ka 2005 see päev varem

    VastaKustuta
  79. Nii paljuks seda maisuve siis oligi. 2018. aastaga ei anna võrreldagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei peagi olema. Eks see tuli ka eikuskilt - Kõrgrõhkkond tekkis kahe madalrõhuala vahele.

      Kustuta
  80. Siiski hea, et tegi selle lühikese sooja ära. 24 kraadi on juba suvine. Tuttav kunagi ütles, et kui mais kas või paar päeva korraliku sooja on, siis tuleb ka hea suvi. Muidugi on ka erandeid, 2017 maikuus oli ka paar sooja päeva aga head suve ei tulnud. Siiski on praegu parem tunne, kui nt 2015ndal aastal, kui temperatuur vaid vaevalt üle 20 kraadi jõudis.

    Aga tahaks jah 2018 aasta kordust. Olen varemgi seda maininud, aga minu arvates see vast selle sajandi jooksul parima ilmaga aasta. Pakase tegi veebruari lõpus ja märtsis ära ja siis oli aprillist oktoobrini vaid normist soojem ilm. Suvi oli ka just parajalt kuum, oli rohkem 27-30 kraadiseid päevi kui üle selle. Eelmine aasta oli siin Tartus vähemalt kaks nädalat jutti 31-34 kraadi ja see oli juba liiga kuum kohati (aga ikka parem kui s tt suusailm terve suve).

    VastaKustuta
  81. Statistik siin:
    Ei sellist suve küll ei tule nagu 2018. Pigem midagi sellist nagu 2001 või 2003

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2001 olid juuli keskel rajud äikesed.

      Kustuta
  82. Kas keegi kommentaatoritest ei viitsiks blogi kaasautoriks hakata? Saaks tihedamalt uuendusi?

    VastaKustuta
  83. Uuendused on soiku jäänud jah, kuid nüüd olukord parem ja täna ilmub uus postitus. Pooleldi valmis ka juba.

    Aga Saaremaal on esimene äike tekkinud !

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuressaares on eile ülivähe sadanud ja täna pole veel tilkagi. Aga üks sajusem pilv on edela poolt tulemas.

      Kustuta
    2. Kuressaare sai mõned tilgad juurde, kuid sajuhulk on 1 mm või vähem.

      Kustuta
  84. Statistik siin.
    Maalehes oli ilmavaatlejate prognoosid. Üks avastas mingi 60 aastase perioodi (ise nii pikka pole avastanud kuna enda andmed olid 40 aastat) ja tõesti iga 60 aasta tagant on olnud nii sitt suvi kui olla saab aga ühel hetkel siiski tuli piir vastu. 1482 ja 1362 olid hädad hoopis kuumast ja põuast. Seega ehk see rütmi teine ots oli 1962 ja 2022 enam külm suvi ei tule.

    VastaKustuta
  85. See saja aasta tagune ilm on hoopis midagi muud kui tänapäevane kus atmosfäär on täitsa sassi keeratud . Ja mis eeloleva suve ennustusi Te pakute kui ei suudeta järgmist päevagi ennustada , kuhu eilna sadu läänes jäi ? Aga noh eks arutleda ikka võib kui muud teha pole .

    VastaKustuta
  86. Harjumaal andis hästi, 10mm tänane saldo koos. Üldse vihmaga siiani hästi läinud. Selline kevad lausa lust põllumehele.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023