2008.a. lumetormi 15.aastapäev ehk uus lumetorm Niklas (22.- 23.11.2023)

Talv murrab see aasta uksest pauguga sisse ja esimene arvestatav lumi tuleb mitmel pool korraliku lumemölluga.

* Seekordse tormi nimi on Niklas ning huvitava asjaoluna tooksin ka esile, et 15 aastat tagasi täpselt samal kuupäeval oli Eestis samuti korralik lumetorm (23.11.2008).
k
Tormi toob Niklas'e nimeline võimas madalrõhkkond.

* Seekordne torm eelmisest kõvast tormist (Patrick) lühem, kuid märkimisväärseks teeb selle siiski tuule tugevus ja asjaolu, et lumi, mis sajab, on arvestatavas koguses ja märg !
k
Oodatult on väljastatud ka II astme hoiatused.


Sünoptiline olukord
Kolmapäeva (22.11.) õhtul tiirleb kaugel Põhjamerel võimas mitme keskmega madalrõhkkond. Selle lohk on suunatud Skandinaaviasse ja jõuab õhtul juba Läänemerele. Rõhukontrast teravneb, kuna Kesk-Euroopa kohal laiutab võimas kõrgrõhkkond.
l
Sellelt pildilt on hästi näha tormi ulatus geograafilises mõttes.

Neljapäeva (23.11.) öösel jääb sünoptiline olukord laias laastus samaks, kuid Soome - Rootsi kohal hakkab arenema osatsüklon, mis rõhuvälja veelgi pingelisemaks muudab.
Värskeimate andmete kohaselt formeerub see hommikuks Soome lääne- ja Rootsi idakaldal.

Päeval hakkab see liikuma lõuna - kagu suunas ning jõuab päeva teises pooles keskmega Soome lahele, samal ajal aeglaselt süvenedes ja edasi kagu suunas liikudes.

Meie ilm :
Kolmapäeva (22.11.) päeval oleme lõunasse eemalduva kõrgrõhkkonna servas. Suurt sadu oodata ei ole, kuid mõnd üksikut lumehoogu välistada ei saa.
Tuul on nõrk ja pöördub päeva jooksul lõunakaarde ja pealelõunal algab tugevnemine.
Öö tuleb krõbe, enamasti jäävad külmakraadid -6...-13°C, vahele, kus pikemalt taevas selge, võib langeda -15°C-ni ja isegi veidi madalamale.

Õhtul jõuab Saaremaale ja Hiiumaale lume- ja lörtsisaju serv ning liigub järgnevatel tundidel edasi mandrile.
Tugevama saju osa jõuab saartele hilisõhtul.
k
Sajuala prognoos 22.11.2023 hilisõhtuks.

Lõuna- ja edelatuule puhanguid on (hilis)õhtul saartel 22...25 m/s, sisemaal jääb 15m/s ümbrusse, vaid Lääne-Eesti mandrialal võib olla tugevamaid puhanguid.
Õhutemperatuur on mandril kindlalt miinuspoolel, Lääne-Eestis, eriti saartel, tõuseb hilisõhtuks -1...3°C-ni.

Neljapäeva (23.11.) öösel levib mõõdukas - tugev sajuala lume ja lörtsina üle Eesti. Kõige tugevam on sadu suure tõenäosusega Lääne- ja Kesk-Eestis ning seal on ka oodatav sajuhulk suurim.
Kuna aga läänest surub peale ka soojem õhumass, siis Eesti lääneservas ja saartel tuleks igaks-juhuks arvestada ka vihmaga.
Edela- ja lõunatuul tugevneb veelgi ning sisemaal on oodatavad puhangud öösel 17...20m/s, Lääne-Eesti rannikualadel aga 23...27, Saare- ja Hiiumaa läänerannikutel on tõenäolised ka 28...31m/s puhangud.
Öö jooksul pöördub tuul saartest alates läände ja hommikul juba loodesse.
Sajuala prognoos mõned tunnid peale neljapäeva keskööd.

Hommikuks tugevam torm juba vaibub, kuid eeskätt Liivi lahe kaldal ja Lõuna-Eesti sisealadel on veel tugevamaid puhanguid.
Õhutemperatuur on öösel Lääne- ja Kesk-Eestis 0...4°C, Ida-Eestis 0...-3°C. Hommikuks tõuseb sealgi.

Päeval on üks laussadu juba eemaldunud Venemaale. Kuiva ilma jagub aga vaid mõneks tunniks, sest Soomest meile jõudval osatsüklonil on kaasas uued sajupilved ja pealelõunal - õhtul sajab juba paljudes kohtades taas tihesat lund ja lörtsi, lääne pool tuleb mõnel pool ilmselt ka vihma.
Tuul puhub loodest - põhjast ja puhanguid rannikualadel 14...19m/s.
Õhutemperatuur on päeval sisemaal -1...2°C, Lääne-Eestis 0...4°C, õhtul langeb 0°C ümbrusesse juba ka Lääne-Eestis ja järgneval ööl juba alla 0°C.


Oodatavad mõjud ja tagajärjed
- Oodatav lume-lörtsilisa Lääne- Eestis 8...15cm, Kesk- ja Ida-Eestis 5...10cm.
- Kuna tugevaim torm jääb öisele ajale, siis suuri laevaliikluse katkestusi ette näha ei ole.
- Tugev sadu märja lume - lörtsina teevad puud raskeks ja tugevas tormituules on nende murdumise oht suur ja neid langeb mõnel pool kindlasti ka elektriliinidele, seega arvestada tuleks elektrikatkestustega, eriti Lääne-Eestis, kuid ka mujal ei saa neid sugugi mitte välistada.
- Liiklusolud saavad olema alates kolmapäeva õhtust väga keerulised. Märg ja tihe sadu ning tugev tuul teevad liiklemise raskeks. Ka võib langeda puid teedele.
- Samuti tuleb arvestada, et tõenäoliselt leidub veel omajagu liiklejaid, kel autodel all suverehvid.
- Pärnu lahes küll veetase veidi tõuseb, kuid kriitilise piiri ületamist prognoositud ei ole.




Kommentaarid

  1. Harjumaal päeval vihm õnneks, et lumi kohe püsima ei jää.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, neljap päeval vihm lühiajaliselt, kuid juba neljap õhtul uuesti lörts - lumi platsis.

      Kustuta
    2. Kõige sitem ilm üldse mis olla saab. Tuleb mingi lumemöll, mis kohe sulama hakkab, aga just niipalju, et ära ei sula, kuna läheb külmaks tagasi. Ja saamegi kohe esimese suurema lumega juba hakata libedaid tänavaid nautima...

      Kustuta
  2. Siiski tundub, et enamjaolt on vihmatorm see lumetorm. Tugeva tuule osas ei pruugi vaielda, aga eks paistab. Lääne pool on aga eriti vähe usutav, et vett kaela ei tulei. Olukord erineb tugevalt 2008. aasta 23. novembrist siis jäi Eesti tõesti tsükloni külmemasse serva loode-põhjatuultega, seekord aga tulemas sooje mere kohatt edelatorm - no kamoon nagu öeldakse. Troopiliselt soe õhumass tõesti saabumas ei ole, aga vihmaks läheb ikkagi. Tõsi kül jah. Kirde- ja Ida-Eestis ei pruugi läänetprmiks asi minnagi, seal ehk tõesti on pidevalt lumisem. Aga just lääne pool justkui sajaks rohkem. Alguses ja lõpus eriti pigem jah lund, kuid keskel ja enamuses on vihm.

    Mütsi sööma ei hakka, aga vihma ärajäämissse usuks pigem siis kui tsüklon "vajub" Eestist lääne poolt lõunasse-kagusse. Seda pilti polegi juba aastaid näinud (!) Üleüldse on talvise aja tsükloni kagusse liikumine miski ammu unustatud, kuid teglikult tavaline nähe...

    VastaKustuta
  3. Neljapäeval-reedel on mõnel pool ilmselt 10-15 cm märja lume ladestust oodata. Ehk et pooled puudest saavad kahjustada, nagu tänavu 19. jaanuaril oli, et eriti just männid-lepad. (Hapra puiduga puud)

    VastaKustuta
  4. 2008 lumetormiga ongi kuupäev ainus sarnasus. Erinevusi on rohkelt. Tollal tuli uus novembri lumepaksuse rekord - Kuusiku 56 cm, kui õigesti meeles.
    Lumi oli ajalises tähenduses läbivalt kuiv ehk et lumetormi lõppedes kohe sulale ei läinud.
    Lumetorm saabus lõuna-kagutsükloniga.
    Õhurõhk oli haruldaselt madal.
    Tuul oli loodest-põhjast

    Selleaastane lumetorm aga:
    Novembri lumikatte rekord jääb kaugele, lumi on algul kuiv, aga homme keskööks on juba pool Eestit plussis, tsüklon tuleb lääneloodest, õhurõhk tunduvalt kõrgem, tuul lõunast-edelast, hiljem läänest-loodest.

    VastaKustuta
  5. Ei mäleta 2008 novembrist mingit lume rekordpaksust. Aga tuisuga sadas ja teid muutus umbseks küll. See oli pühapäevane oäev. Järgmisel päeval oli kõik läbi, aga paljusid riigiteidki teid ei lükaud kuidagi lahti. Mis veel väiksematest rääkida. Teisipäeval kuidgi lükati neid suuremaid teid. Siis sulas lumi ära.

    VastaKustuta
  6. Aga -5 kraadi. Rajarekord. Isegi mais polnud nii palju külma. Uskumatu.

    VastaKustuta
  7. 23. nov. 2008. tormiga tuiskas ikka suured teed kinni, Raplamaal küll (kohev kuiv lumi oli). ca 3 päeva pärast oli kõik lumi sulanud. Kas novembris nõnda suurt tuisku varasemalt on olnud?

    VastaKustuta
  8. On ikka novembris ikka ka igatsugu tuisku olnud.

    Aga seekord... Homseks lubatakse juba +6. Kõva lumetorm küll...:D
    Aga kui mõeldi Fahrenheiti kraade, siis klapib küll...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Momendil juba nullis nii et täna vihma ootuses!

      Kustuta
  9. Vähemasti meil siin Lõuna-Harjumaa nurgas jääb see lumi püsima. Enam kui kindel. Enne kui jõuab hommikuks plussi minna, on sadu läbi ka. Päeva peale jääb sinna 0 kuni max +2 kraadini ja õhtul hakkab juba külmenema. Selle ajaga ei jõua ta midagi sulda, natuke vesikeseks teeb selle lume. Niiet ei sula see kuskile- neljapäeva/reede tuleb veel juurde. Ja tundub järgmise nädala lõpul esimene advent on vähemalt valge :) Erinevad mudelid näitavad seda vihmalaadset märga rohkem Tallinn-Pärnu joonest lääne poole ja siis ka varahommikul ja suht minimaalselt. Aga eks seal mereääres ja saartel olegi seda plussi tänu soojale merele rohkem. Sisemaal lähevad teed igaljuhul libedaks ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ära hõiska veel midagi. Reede öö ja hommik on ilmselt samuti kergelt plussis mainitud piirkonnas.

      Kustuta
    2. See on kahtlane. Õhuvool siis juba põhjast ja külm pole kaugel.

      Kustuta
    3. Jutt käib Aegviidust jah? Seal tavaliselt, jah, tuleb lumi selleks, et jääda!

      Kustuta
    4. Reede öösel toob loodetuul merelt sooja otse Harjumaale.

      Kustuta
    5. Harjumaal oli päeval +3 ja praegugi +2,5 piires. Ei paista seda õhtust külmememist kusagilt.

      Kustuta
  10. Oli tunnike lumesadu, nüüd sadu juba tükk aega üle ja kraadka üle nulli. Tere, suvi!

    VastaKustuta
  11. Kuigi ilmateenistus ei maini üldse udu/uduvihma, siiski arvan, et homme mandril ilmselt udune/uduvihmane ilm, kuna tuul on siin nõrk ja suurem sadu enne õhtut ei jõua. Lisaks veel soe õhumass külma aluspinna kohal.

    VastaKustuta
  12. Harjumaal siis selle talvehooaja esimene lumi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lund juba ligi 15 cm.

      Kustuta
    2. Aga sulab ka usinalt teine

      Kustuta
    3. Jep, praegugi +2,5 ja lumest järel vaid 5 cm.

      Kustuta
  13. Huvitav jah, "lumetormi" tagjärjel on enam-vähem kadunud seegi vähene lumi, mis enne selle algust maas oli.

    VastaKustuta
  14. Meil Haanin uma 20sm lummõ, tuisas kah hummoku nüüd joba -3 ja vaiknõ sulla es olõ. Tii umma ka lahti ajamata vallal ei olõ raha.

    VastaKustuta
  15. Nii. Päeval pidas vahet (+5 kraadi). Nüüd "lumetorm" jätkub,, räästad nõrisevad... Kas tõesti oli veel eile õhta mingi lumi maas? Tundub kui ammune unenägu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub jah et see tänaõhtune miinuskraad ja tihe lumesadu jääb siin Harjumaal ära.

      Kustuta
    2. Harjumaal ikka sajuta, aga laupäeva öine sadu on suht kindlalt siin tulemas.

      Kustuta
    3. Endiselt sajuta, (Rae vald)
      aga prognoosiväline udu on hommikust alates kogu päeva siiani püsinud.

      Kustuta
    4. Udu on nüüd hajunud, aga lubatud lumesadu pole endiselt siia kohale jõudnud.

      Kustuta
  16. Kesk- ja Kagu-Eestis homme hommikuks 10 cm lund juures.

    VastaKustuta
  17. Mingi kohatine lumekirmetis on vastu hommikut mingi ime läbi tekkinud, aga tundub, et sulab seegi jälle. On alles visa lumetorm seekord!
    Kole pime on, kell on veerand kaksteist päeval.

    VastaKustuta
  18. Ilmateenistuse 4 ööpäeva lehel kirjas, et "Prognoosi värskendatakse iga päev hiljemalt kell 13.00.", aga umbes pooltel juhtudel see kellaaeg ei pea paika.
    Tänanegi pole erand - kell on 13:10, aga prognoos uuendamata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kella keerati ju tagurpidi hiljuti. Tegelikult vastab see ajale 14.10.

      Ah nii on veel hullem? Aga kevadel keeratakse ju kella edasi.

      Ah mis sellestt siis kasu on? Ega ma kasust ei räägigi.

      Ah et millest ma üldse räägin? Kust mina tean!

      Kustuta
    2. 16:02.
      Sul igav vist.

      Kustuta
  19. 850 hpa isoterm on -15 kraadi, aga mereefekt on kuidagi lahjavõitu ja pilvede liikumine uimane, kuigi tuul on kirdest ja üsna tugev. Lootsin ikka korralikku mereefekti näha

    VastaKustuta
  20. Eile õhtuks siis korralik lumi Haanin üma 30sm teed kinni ja puud lumest lookas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuule võrumees, emhi kaart just sinu kandis lund ei näita.

      Kustuta
  21. Harjumaal ka ca 25cm lund juba, päris kohev teine. Kas hoiab nii jõuludeni?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei. 20.-23. detsembri paiku hiljemalt läheb sulale.

      Kustuta
    2. Kas kellaaega ei tahtnudki lisada? Soovitavalt sekundi täpsusega.

      Kustuta
  22. Ei saa küll aru, mis lumest juttu on. Nüüdseks on mingi lumeke, parima tahtmise korral võrreldav selle vähesega, mis enne "lumetormi" oli.

    VastaKustuta
  23. Muidu üldiselt paistab talvine ilm esialgu püsivat. Põhja pool on päris tugev kõrgrõhuala. Pole mitu aastat sellist pilti näinud.

    VastaKustuta
  24. Homme hommikuks ilmselt tuleb selge ilma korral -20 kraadi piir ära kah.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kehras oli täiesti selge ja tuuletu ja virutas peaaegu -22 ära.

      Kustuta
  25. Oh mis, -7 alles. Kui see 3 senti cm lund poleks öösel tekkinud, siis võiks öelda, et paras temperatuur, et maa hakkaks külmuma enne lume tulekut.

    VastaKustuta
  26. Sämis ja Lüganusel juba -18,x kraadi kella 23 andmete järgi.

    VastaKustuta
  27. Tundub,et esmaspäeva õhtul algav sadu tuleb suhtnõrk ja lund lisandub vaid mõni sentimeeter lõuna-Eestisse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tsüklon paistab teisipäeval kurssi muutvat ja liigub idast läände üle Eesti. Nii et sadama siiski peaks.

      Kustuta
    2. Ei vist. Üha rohkem mudeleid näitab, et liigub Eestist õige napilt kirde-põhja poolt üle Soome lahe mööda.

      Kustuta
  28. Harjus hommikul oli ka -20 korraks, krõbe küll. Palju teisipäeval lund siia tuleb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei tea, väga tihedat sadu nagu ei näita, samas võib ööpäevaga seda ikka koguneda.

      Kustuta
    2. 4...5 cm piires lisandub.

      Kustuta
    3. Nii vähe küll mitte.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Suvetorm 2.- 4.07.2023

23.nädala ilm (05.- 11.06.2023.)