Septembri viimaste päevade ilm (26.- 30.09.2023)

Uuendatud : 26.09.2023 kl 20:28

Käes on mõnepäevane kuivem periood, kuid ööd on pikad ja õhumass ei ole ka ülemäära soe, vähemasti nädala algusepoole mitte. Sisemaal on ööd jahedapoolsed, päevadeks aga lisandub veel mõneks päevaks lühiajalist sooja.

Pilvine, kuid soe ilm Lääneranna vallas 26.09.2023.


Teisipäeval (26.09.) jäime Venemaa läänepiiril laiuva kõrgrõhkkonna serva. Ilm oli sajuta, kuid kohati pilvine  ja seda nii öösel kui päeval.
Tuul puhus läänest - edelast ja oli üsna nõrk.
Soojakraade oli öösel 3...16°C, päeval 14...20°C.

Kolmapäeval (27.09.) taandub kõrgrõhkkond pisut kaugemale, kuid jääme ikkagi kindlalt selle mõjusfääri. Ilm on suurema sajuta, kuid jätkuvalt liigub ringi pilvelaamu. Mõnest ei saa välistada ka vihmasabinat.
Tuul pöördub pisut enam lõunakaarde, kuid tugevnemist ei paista.
Öösel on sooja 5...16°C, päevaks lisandub veidi sooja ja kraade on juba 17...22°C.

Neljapäeval (28.09.) kaugebeb kõrgrõhkkond veelgi kaugemale ja selle mõju meile väheneb. Läänekaarest lisandub niiskust, kuid see avaldub meil pigem rohkemate pilvedena, sademeid ei tohiks tulla.
Tuul puhub lõunakaarest ja lisanduva madalrõhkkonna surve tõttu veidi ka tugevneb.
Soojakraade on öösel 10...16°C, päeval 18...24°C.

Reedel (29.09.) jõuab Norra merelt Skandinaaviasse aktiivne madalrõhkkond ning hakkab üha enam määrama ka meie ilma. Öö ja päeva esimene pool on veel sajuta, pealelõunasel ajal tuleks arvestada juba vihmasabinatega.
Tuul pöördub edelasse - läände, pisut tugevneb, rannikul puhanguid 9...13m/s.
Sooja on öösel 11...17°C, päeval pilvisema ja tuulisema ilmaga tõusevad maksimumid vaid kraad - paar kõrgemale, 18...20°c-ni.

Laupäeval (30.09.) on kahekeskmeline madalrõhuala Põhja-Skandinaavia kohal. Meile tuleb läänest niiskust lisaks ning sajuhooge on nii öösel kui päeval, kuid laialdasemad ja tihedamad on need päevasel ajal.
Tuul puhub läänekaarest ja tugevneb, päeval on puhanguid rannikualadel 15...19m/s.
Öösel on sooja

Ka pühapäeval jääme sellesama madalrõhuala seltsi. Hooti sajab vihma ja puhub mõõdukas lääne - loodetuul algab jahedama õhu sissevool ning järgneval ööl võib tulla mõnel pool öökülma.

Mudelid on viimasel ajal saavutamas üksmeelt, et ilm lähebki jahedamaks ja sügisesemaks ära - mõni mudel näitab 8.- 10.oktoobri paiku isegi esimest lühiajalist lörtsi - lund. Nii kaugel olevad prognoosid aga jõuavad muutuda veel.

Kommentaarid

  1. Neljapäev tuleb ilmselt pilves. Suurema tõenäosusega saartel ja Põhja-Eestis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Harjumaal päike, aga siiski mitte lausselge.

      Kustuta
  2. Nii nagu varem mainisin, siis tuleb kõige soojem september (väärib suvekuud) Eestis, mis on siin registreeritud ning vormistamisel olev tulemus lööb pika puuga vana rekordi.

    Täna oli tõesti väga ilus ja päikseline ilm Harju maakonnas. Võrukad lausa nautisid 24*C sooja.

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kuu keskmine on vähemalt 13 kraadi, siis juba peaks olema suvekuu. See 13 kraadine piir tähistab klimaatilist suve.

      Tõeline proff on rääkinud!

      Kustuta
    2. Rääkinud profitajale:
      Lühikese puuga lööb. Kairo Kiitsak oma sünoptiku lehel kirjutas, et senine septembri rekord on 15,1 kraadi 1934. aastast. Seega vaid mõni kraadikümnendik (0,4) tollasest soojem.

      Kustuta
    3. Ma tõesti ei tea, kust Kiitsak selle numbri võttis (alati võib ka allikaid viidata), aga allpool on ilmateenistuse enda brošüür "100 aastat Eesti ilma (teenistust)", kus septembri nn parim keskmine on aastast 1934 14,7*C.

      https://www.ilmateenistus.ee/wp-content/uploads/2019/05/100_aastat_Eesti_ilma_teenistust.pdf

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    4. Seda peaksid siis Kiitsakult otse küsima, kuna ta oma postituses ei viidanud selle 1934 a. temperatuuri päritolule.

      Tõeline proff on rääkinud!

      Kustuta
  3. Läänemerelt läheneb mingi kiudpilvesaast, mis rikub ilusa täiskuu öö ära. Seda pigem Lõuna-Eestis.
    Põhja pool tekib nüüd lähitundidel lisaks sellele ka madal pilvisus.

    VastaKustuta
  4. Tundub, et pühapäeva öö ja hommik kostitavad mere- ja rannikualasid äikesevihmaga. Mudelprognoosid on üsna üksmeelel konvektiivaktiivsuse osas.

    VastaKustuta
  5. No ei saa, see "proff on rääkinud" tuleks ära blokeerida.
    Kui sa juhmakas oled juba rääkinud, siis ole edaspidi vait!

    VastaKustuta
  6. Statistik siin: Ette juba mainin ,et see torm mida mõni mudel sinna 4.oktoobri paiku näitab ei realiseeru. Homme võimalik ,et on see torm juba nihutatud näiteks Leedukatele.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tormi nihutamine põhja või lõuna poole on üks asi. Aga kas eilne ECMWF mudeli pakutud 35 m/s on reaalne? Ka ICONi mudel pakub lausa orkaani Hiiumaale kolmapäeva ööks...

      Kustuta
    2. See ei teostu juba sellepärast ,et loodusmärgid ei näita seda. Olen seda juba aastaid tagasi maininud ,et kui pihlakad täis ja sel aastal tammed ka siis suuri torme enne talve ei tule. Või on keegi näinud ,et kõikkohad on murdunud pihlakaid täis kuna tuul nö pingutas veidi üle.

      Kustuta
  7. Kas oktoobris vananaistesuve ka tuleb? September on kahtlaselt ilus juba olnud.

    VastaKustuta
  8. Statistik siin: Ei tule

    VastaKustuta
  9. Artikkel eile purunenud soojarekordidest.

    "Mõõtmisajaloo jooksul ei ole Eestis nii hilja 24kraadi ja sellest rohkem mõõdetud, teatas sünoptik Kairo Kiitsak. Võru eelmine 28. septembri rekord oli 22,6 kraadi ja pärines aastast 1981, Valga oma 22,8 kraadi samuti 1981. aastast."

    https://lounapostimees.postimees.ee/7865375/vorus-ja-valgas-purunesid-taas-soojarekordid

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Juba nägin seda artiklit.

      Tõeline proff on rääkinud!

      Kustuta
  10. Tõelised profid jah, lugege hoolikalt. See 14,7 seal 1934. aastal kehtib vaid Tartu kohta. Teistes kohtades oli keskmine isegi üle 16 kraadi, sealt see 15,1 tulebki lõpuks. https://saartehaal.postimees.ee/6671190/september-oli-vilsandil-153-aasta-uks-soojemaid

    VastaKustuta
  11. Jah aga sel ajal ei setifitseerinud kraade keegi ja mõni vaatusjaam asus keset asulat. Mina koma täpsusega selle aja andmeid ei usaldaks.

    VastaKustuta
  12. No mina ei tea, nüüd näitab euroopa mudel saartele 42 m/s kolmapäeva ööks. Miks keegi juba ei paanitse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sest arvatavasti nii vänget asja sealt ikkagi ei tule. Euroopa oma ainus mis seda tormi kujul üldse näitab hetkel. Aga see muutunud tänase jooksul 3x juba , kord on, siis mitte :D

      Kustuta
    2. Vaatan ka, et Euroopa mudel ainuke paanikakülvaja. Teised mudelid pakuvad sama tugevat tuult, kui nüüd täna päeval tuleb, ehk et ülempiir jääb puhangute puhul merel 16 m/s piiresse.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Suvetorm 2.- 4.07.2023

23.nädala ilm (05.- 11.06.2023.)