Sügishooaja esimene tormiilm 19.- 20.09.2023

Tähelepanu! Eelolev ööpäev tuleb tormine ja mitmel pool ka sajune. Tulemas on selle sügishooaja esimene tormilaadne ilm.

Rannikualadele on väljastatud II astme hoiatus.

Sünoptiline olukord :

Teisipäeva, 19.09. õhtul ületab Eesti külm front ja vahetab välja sooja, suisa südasuvise õhumassi. Enne seda oli mitmel pool soojakraade 23...24°C.

Kolmapäeva (20.09.) öösel paikneb võimas madalrõhkkond ise Norra rannikul, kuid selles tekib kese Põhjalahe kohal ning hakkab liikuma aeglaselt ida suunas.

Hommikul on kese veel küllalt paikne, kuid terav vastasseis Venemaal ja Lõuna-Euroopas paiknevate võimsate kõrgrõhkkondadega muudab rõhuvälja pingeliseks.

Tuule- ja rõhuvälja prognoos 20.09 varahommikul kell 5.

Päeval liigub keeris ida suunas Põhja-Venemaa aladele ja surve kõrgrõhkkondadele aegamisi väheneb ja meie ilm rahuneb ja keerise mõju meile väheneb.


Meie ilm:

Teisipäeva (19.09.) õhtul liigub külm front ühes mõõduka, kohati lühiajaliselt tugeva vihmaga üle Eesti ida suunas. Keskööks on sadu juba vaid Ida-Eestis.

Kohati võib olla ka äikest, mis tekivad frondijoone ees arenevaist rünksajupilvedest.

Tuul pöördub frondi taga edelasse ja hakkab tugevnema, õhtul on rannikul puhanguid 14...17, keskööks juba 20m/s ümbruses.

Sooja on teisipäeva õhtul ida pool 17...23°C, lääne pool on juba jahedam ja õhusoe kindlalt alla 20°C.

Kolmapäeva (20.09.) öösel tekib sajusse paus ning öö möödub kõikjal suurema sajuta, vaid mõni üksik nõrgem hoovihm on võimalik. Sooja on öösel Lääne-Eestos 13...17°C, sisemaa pool 10...14°C.

Lääne- ja edelatuul jätkab tugevnemist ja hommikuks on sisemaal puhanguid 15...18m/s (eriti Põhja-, ja Loode-Eestis), läänerannikul on puhanguid 18...24m/s, saarte läänepoolsel rannikul (eriti Hiiumaal) ja looderannikul võivad puhangud ulatuda 26...28m/s. Täielikult ei saa välistada ka veidi veelgi tugevamaid puhanguid.

Hommikul jõuab Lääne- ja Loode-Eestisse uus vihmasajuala, mis hakkab liikuma ida suunas. Tugevam ja laialdasem on sadu tõenäoliselt Põhja-, Lääne- ja Kesk-Eestis.

Lõuna- ja Kagu-Eestis võib päevane sadu piirduda mõne üksiku vihmasabinaga.

Hommikused tormituule puhangud läänekaarest hakkavad päeva peale aegamisi nõrgenema.

Pärastlõunal on sisemaal puhanguid maksimaalselt 13...14m/s, rannikualadel veel 20m/s ümbruses, seda eelkõige Põhja- ja Kirde-Eesti rannikualadel. Õhtuks vaibub tuul veelgi ja puhanguid üle 15m/s ei tohiks enam kuskil ette tulla. Õhtuks on mõned üksikud sajupilved veel tiirutamas peamiselt idapoolsetes maakondades.

Tuule- ja rõhuvälja prognoos 20.09 pärastlõunal kell 15.

Päevased soojakraadid jäävad sajupilve alla jäävatel aladel 13...16°C vahele, kuivemates kohtades võib tõusta 18...19°C-ni.

Kogu päeva vältel on tormipuhangud tugevamad Põhja-, Loode- ja Lääne-Eesti rannikualadel. Sisemaa arvestuses on tugevamad puhangud samuti pigem Põhja- ja Kesk-Eestis. Lõuna-Eestis näib, et puhangud üle 13...14m/s üldse ei ulatugi, aga täielikult seda välistada siiski ei saa.

Lääne-Eestis on tormipuhangud tugevaimad kell 4-9 vahel hommukul, põhjarannikul on haripunkt praegustel andmetel kella 8-12 vahemikus (samuti ennelõuna).

Sademete kogused ei ole tõenäoliselt väga suured, seega üleujutusi kartma seekord ei pea.


Võimalikud mõjud - kahjustused :

- kuna puud on veel täislehes ja sajab aeg-ajalt ka vihma, siis võib tornituul murda puid, seda eelkõige Lääne-, Loode-, ja Põhja-Eestis. Kuna aga ka sisemaal ei ole 15...17m/s tuul igapäevane, siis murduvaid puid võib ette tulla vabalt ka seal.

- murduvad puud võivad langeda muuhulgas elektriliinidele, mis võib siis põhjustada elektrikatkestusi.

- väikesaarte vaheline laevaliiklus saab tõenäoliselt ka tormituultest mõjutatud. Suursaarte (Saaremaa, Hiiumaa) liini mõjutus on ilmselt väiksem. Kui midagi on, siis suurem on selleks võimalus kitsa Rukki kanaliga Rohuküla - Heltermaa liinil.


Kokkuvõttes ei ole tulemas midagi erakordset, kuid siiski tavapärasest tunduvalt tugevama tuulega päev, mis avaldab mõnel pool märkimisväärset mõju ka meie tegemistele.

Kommentaarid

  1. Õnneks on suurem tuul hommikul ära. Selleks ajaks, kui töölt kodus, saab ka õuetoimetusi teha.

    Aga tänane loojanguvalgus siin Harjumaal oli väga omapärane - madal paks pilvekiht taevas nagu hommikul, aga ikka jõhkralt oranzhika valguse saatel.

    VastaKustuta
  2. Suvesoe olla juba eelmisel nädalal jäädavalt kadunud - ära sa ütle, läheb juba teist korda ära ja oaistab veel tagasaigi tulevat. Nii et ära iial ütle iial...

    Aga siin on lugematu arv "proffe", küll need ära teavad, kuidas nad midagi ei tea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ongi, milline hulk tolguseid !

      Kustuta
    2. "Proff on rääkinud" on jah poeginud, Näis, palju neid seekord kokku saab. Kuidagi vähe hetkel...

      Kustuta
  3. Proff on rääkinud!20. september 2023, kell 19:21

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahah, närilised hakkavad kapi alt välja roomama.

      Kustuta
  4. Harjumaal jäi torm ikka väga lahjaks. Olin valmistunud hullemaks, aga seekord õnneks läks leebelt.

    Igaks-juhuks olgu öeldud, et homne ilm tuleb pilvealune, kuigi mudelid näitavad pigem päikest. Suurim tõenäosus pilves ilmaks on Harju- ja mõlemal Virumaal.

    VastaKustuta
  5. Järgmisel nädalal kolmapäeval ja neljapäeval on oodata järgmist sooja-, pigem kuumalainet antud aastaaja kohta, kui mudelite jooksud osutavad tõeks. Veel oleme Eesti mõõtmisajaloo kuumima septembri kursil. Meeldetuletuseks, et kehtiv mõõdetud kuumim september oli aastal 1934, mil keskmiseks saadi 14,7*C.

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teine rotipeskonna liige on kohal. Ootame järgmist.

      Kustuta
    2. Mina neid selleaegseid mõõtmisi nii ei usaldaks. Näiteks Tallinna kraade mõõdeti majade vahel linna sees. Minu jaoks on rekordi piir Tallinna puhul +14,3 mis pärineb nii 1955 kui 2006 aastast. Seega kui Tallinnas tuleb +14,4 ära on see uus rekord. See mis enne WW2 oli olgu pigem selline huvitav lugemine.

      Kustuta
    3. Sa proff ära luuleta siin!

      Tegelikult jah nii mudelid hetkel näitavad, kuid eks näis.

      Profist profim, profimast profist profim ning kõige profim siin universumis on rääkinud!

      Kustuta
    4. Nii. Kolmas. Asi areneb.

      Aga tuba kisub jahedaks.

      Megastaar

      Kustuta
    5. Järgmise nädala reedel oleme targemad, kas oli mingi soojalaine või ei.

      Profist profima profi profist profim proff on rääkinud!

      Kustuta
  6. Tegelikult on aga suht huvitav mõelda, et tänavu septembri ilmad ei erine soojuselt palju juuli omadest :D Õhtud muidugi palju pimedamad ja pole seda õiget südasuvist päikest, aga ikkagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Raudselt tulevad 29. ja 30. september normist külmemad ja rikuvad kuu keskmise rekordivõimaluse, nagu mulluse rekordsooja augusti 2 viimast päevagi, mil päeval üle 15 kraadi ei tulnud.

      Kustuta
  7. Ehk peab selle igatalvise troopika sügisel ära, tuleb ehk tasakaaluks üks keskmine (püsiva lumikattega) talv peale 10 aastast vahet. Külma talve loota oleks ehk liiga palju soovida. Kuigi nabapluusid -35-ga on ka huvitav vaatepilt.

    VastaKustuta
  8. Vahepeal blokiti siin neid rodisi oleks vist aeg ka nendele profitajatele piir peale panna.

    VastaKustuta
  9. Meil Haanin tääbä hummok pilvisus, vaikne edela tuul +15 heina kasv kõva, ainult niida muru.

    VastaKustuta
  10. Kena ilm täna. Soe ka.

    VastaKustuta
  11. Laupäeval Ida-Eestis paistab korralik äikesepäev praeguse aja kohta tulevat.

    Tõeline proff on rääkinud!

    VastaKustuta
  12. Ilmajutt võttis 1 kraadi homseks tagasi, ainult 18 kuni 23 kraadi.

    VastaKustuta
  13. Harjumaal praegu 20,5 kraadi. Kahju, et märtsis samade astronoomiliste tingimustega pole nii soe ilm 2 tundi pärast päikeseloojangut Eestis võimalik. Astronoomilised tingimused (päikese kõrgus, öö/päev pikkus) on täna samad, mis 21. märtsi paiku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See tõesti on nagu 2018. aastal. Tol aastal külmem ilm tuli aga vist 23 või 24 september peale. Praegu tundub aga et sooja jätkub 1. oktoobrini.

      Kustuta
    2. Kas mälu petab, et 2018 oli veel oktoobris suht palju sooja kuu keskpaiku?

      Kustuta
    3. Ei peta. Sooja oli siis päeviti 18 kraadi ümber.

      Kustuta
    4. 1982 oli vägagi soe septembrikuu.

      Kustuta
    5. Statistik siin: Periooditi jah aga septembri kuu keskmine 1982 oli pea sama eelmise aastaga. Seega kokkuvõttes soojast asi siiski üsna kaugel.

      Kustuta
  14. Ärge imestage, kui nüüd lähipäevad mööduvad sooja päikese asemel madala pilvesaasta all.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vahest poleksi halb. Jääb natuke päikest ka pimedamat aega tasakaalustama.

      Kustuta
    2. Paraku meie kliimas see lootus paika ei pea.

      Kustuta
  15. Tõrva kandis küll hetkel päris selge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Harjumaal oli samuti, aga nüüd juba üsna madalpilves.

      Kustuta
  16. Meil Haanin päris selge ja vaikne +18 ringin täämbä oll hummok ka soojem kui eile +6 eelä oll +4 Üldse um seni septembri vald vaiknõ ja suurelt jaolt lõuna tuulõga.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Suvetorm 2.- 4.07.2023

23.nädala ilm (05.- 11.06.2023.)