Tormise nädala alguse teise poole ilm (05.- 09.07.2023)

Uuendatud : 08.07.2023 kl 08:52

Möödunud on sajune ja tuuline nädalavahetus ja nädala algus. Täpsem ülevaade on vastava teema all.

Arenev rünksajupilv Saaremaa kohal 03.07. õhtupoolikul.

Ülejäänud nädal aga ei jää ka kuivaks ning aegajalt ikka tuleb vihmalisa. Ilm soojeneb samuti mõnevõrra.

Kolmapäeval (5.07.) jäime veel tormi toonud madalrõhkkonna kaugesse lõunaserva. Päeval tugevnes kõrgrõhkkond lõunas.
Meie ilm oli öösel väheste lokaalsete sajuhoogude ja äikesega(peamiselt merel), päeval tuli mõni sahmakas tulla veel Lääne- ja Põhja-Eestis.
Öösel puhus tugev edelatuul, puhanguid oli rannikualadel 16...20m/s, päeval pöördus lõunast alates lõunakaarde ja õhtuks nõrgenes.
Öösel oli sajupilvede all sooja 12...15°C, päeval 16...19°C, Lõuna-Eestisse jõudis soojema õhumassi serv ning seal tõusis 20...22°C-ni.

Neljapäeval (6.07.) lähenes läänest uue madalrõhkkonna lohk. Kõrgrõhkkond suruti veidi enam kagu poole.
Küllaltki nõrk sajuala vihmana jõudis varahommikul saartele ja levis edasi üle maa. Sadu kestis mõned tunnid, keskpäeva paiku saartest alates sadu lõppes ja laussadu asendus üksikute lokaalsete hoovihmade ja päikesepaistega vaheldumisi.
Õhtul lõppes laussadu ka ida pool.
Tuul puhus lõunakaarest ja veidi tugevnes. rannikul oli puhanguid öösel 6...9m/s, päeva peale tugevnes eeskätt saartel ja saarte lääneosas oli pealelõunal edelatuule puhanguid 13...15m/s.
Öösel oli sooja 8...15°C, päeval oli sooja sajupilvede all 16...21°C, enne sadu jõuab ida pool tõusta 24...26°C-ni, kuid saju saabudes langes ka seal 20°C ümbrusse.

Reedel (7.07.) jäime kahe rõhuala piirimaile. Edelast üritas meieni laieneda kõrgrõhkkond, loodes liikus aga madalrõhkkond Soome kohale.
Sajuhoogude võimalus oli suurem Lääne-, Loode- ja Põhja-Eestis ning nii ka päeva jooksul läks.
Tuul pöördus läände - loodesse ja oli öösel nõrk, päeval veidi tugevam, puhanguid saarte rannikualadel 11...14m/s.
Öösel oli soojakraade 10...15°C, päeval tõusis 17..23°C-ni.


Laupäeval (8.07.) liigub madalrõhkkond üle Soome ida, hiljem kagu suunas, jõuab Venemaa lääneossa ja hoiab meid oma meelevallas.
Sajuhooge ja äikest oli öösel harvem ja lääne pool, päeval areneb rünksajupilvi enam Eesti pühja-, kesk- ja idaisas ja sajuhooge, äikest ja kohati ka rahet on laialdasemalt. Lääne-Eestis kn sajuvõimalus loodetuule tõttu väiksem.
Tuul pöördub koos keerise liikumisega loodesse, puhangud püsivas rannikualadel 11...14m/s.
Öösel tuli sooja 9...16°C, päeval 18...22°C.

Pühapäeval (9.07.) hiilib seesama madalrõhkkond aeglaselt Venemaa lääneosa kohal. Keeris on üsna väheaktiivne, kuid see-eest laiaulatuslik ja mõjutab suuri territooriume. Nii ka meid.
Öösel on taas sajuhooge harvem, päeval on arenevaid rünksajupilvi üle maa, esineb ka kohatist äikest.
Tuul puhub ikka põhjakaarest ning ei tugevne, pigem isegi nõrgeneb veidi.
Öösel on sooja 10..16°C, päeval 17...22°C.

Ka uuel nädalal näib hetkeseisuga, et jääme enamasti madalrõhkkondade meelevalda. Ööd on kuivemad, päevadel areneb taas laialdaselt rünksajupilvi. Õhk on see-eest mahe, päevasoe kõigub 20°C ümbruses.
Paduvihmapilv 07.07. õhtul Virtsu lähistel.

Kommentaarid

  1. Huvitav, ilmateenistuse prognoosi järgi peaks täna öösel olema mitmel pool hoovihm ja kohatine äike, aga hetkel on Eesti territooriumi ainsad 2 väikest sajupilve Soome lahel. Mujal sajuta ja enamasti selge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on "sama plaadi" järjekindlus. See on nii juba 1980-ndatest. Suvel algul on pidvalt kuiv ja on ka prognoos. Siis pääsevad lahti (kohatised) vihmad. Kuid orognoos on nüüd jääv: "kohati sajab hoovihma, esineb äikest". Midagi ei saja aga x-kohas tükk aega. Lõpuks hakkab ka selles x-kohas sadama ja sajab edaspidi pea kogu aeg. Ilmateade on järjekindel: "kohati sajab hoovihma, võib olla äikest".

      Kustuta
  2. Arvan, et tänavu tulevad kõik kolm suvekuud sellise 16,x temperatuuriga. Tuleb seega üsnagi harju keskmine suvi

    VastaKustuta
  3. Uskumatu, et mu silmad seda näevad, et Harjumaal tund aega vihma, tund pausi ja nii juba mitmes päev! Statistik, kahju, et su ennustus varem täide ei läinud, aga hetkel peab igastahes paika!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kultulik suhtumine meenutab Jossifit. Küllap see libas kah kellelegi, et kohe hakkab sadama ja kui kunagi x-ajal sadaski, sai Joss uue fänni juurde...

      Kustuta
  4. Statistik siin: Jama tegelikult. Ootasin Juulit sellist nagu juuni oli ja kaks ülejäänud suvekuud sellised nagu on hetkel. Seega need kaks sajust kuud algasid ja rannailma kuu oli ära.

    VastaKustuta
  5. Maaleht on expressi grupi vääriline oma hülgemulaga: "Silmapiiril pole näha ühtki kõrgrõhuala...". On ikka küll ja see hakkab vähemalt lähipäevil tegusid tegema. Tõsi küll, pigem lääne-eestis ja saartel. Aga hala, et nüüd kogu aeg sajab, pole mõtet hallile kassile ka rääkida. Valge kass naerabki juba. Kirjust kassist rääkimata.

    VastaKustuta
  6. Natuke jama jah, et jälle juuli see kehv suvekuu on, südasuvisel ajal võiks ikka kõige soojem olla. Aga nojah, see tegelikult oli teada, et 3ndat järjestikust kuuma suve ei tule. Üks variant, mida pakkusin oli selline 2016 stiilis suvi ja tundub, et midagi sarnast ka realiseerub. Toona oli vist ka kevadel ja suve alguses kuivem ja siis keeras sajuseks. Õnneks väga jahedaid ilmasid ka polnud, aga sellist lauspäikselist rannailma ka mitte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mittekuumast suvest ei saa peale14. juuni-30.juuni perioodi rääkida. Tänagi sooja jätkub.

      Kustuta
  7. Statistik siin: Ka ise mõtlesin 2016 variandi peale aga alati lisasin ,et juuni ja juuli vahetaks seekord omavahel ringi aga ei läinud nii. Siiski see juuni oli veel soojem kui 2016 oli ja arvan ,et ka juuli püsib veidi ees 2016 juulist.

    VastaKustuta
  8. Tänane ilm juba taas päris asjalik. Veel soojem oleks juba palju.

    VastaKustuta
  9. Harjus +20 pole väga soe, aga Võrus vist natukene rohkem.

    VastaKustuta
  10. M. Kaasiku prognoos läheb ikka väga veirdaks kätte. Kirjeldatav eeldatav rõhkkondade paigutus eeldab sügiseks ja talve alguseks keskmisest külmemaid ilmasid, kuid soojuse osas säilib ikka igas kuus iga-aastane copy-paste.- ootame keskmisest soojemaid ilmu!

    VastaKustuta
  11. Harjumaal korralik vihm. Vahest harva jõuab Soomest üle mere hajumata ka mõni padusajupilv Eesti kohale.

    VastaKustuta
  12. Gruusias Tbilisis täna suurepärane ilm!

    VastaKustuta
  13. Vaatasin ükspäev ilmateenistuse temperatuuri kaarti natuke natuke sügavama pilguga ja silma hakkas teatav ebaühtlus. On kohti kus on temperatuuri mõõtvaid jaamu üksteise selgas lausa aga piirkondi kus neid võiks olla. Natuke ühtlasem oleks kui üks jaam oleks veel kuskil Kose-Ardu vahel siis Turba-Riisipere kandis ja Kilingi-Nõmme kandis. Samas Pärnu jõe äär on neid täis topitud.

    VastaKustuta
  14. Varsti on paslik küsida, et millal kuiva ilma ka näeb? Ida-Harju põllumees ka ilmselt juba kasvatab riisi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vali, kas põud või uputus. Muud varianti pole.

      Kustuta
    2. Küsimusele vastus, et homsest kolmapäevani.

      Kustuta
  15. Meil Haanin väga vähe vihma tulnu, mõni hoog. Kaivu lätvä kuivas, vii tasõ langõs. Täämbä 18 kraaati põhja tuul

    VastaKustuta
  16. Harjumaal tänane ilm täitsa sügisene olnud. Põhjatuul, vaevu 15 kraadi ja uduvihmahood.

    VastaKustuta
  17. L'äänes pole ka juuli algusest eriti palju sadanud. Viimased päevad on taas kuivad olnud. Siin-seal kraavipõhjadesse taastekknud vesi pole kõik veel ära kuivanud. Aga lootust on, et nüüd kuivab hooga rohkem kui 30. juuni seisuga oli.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Suvetorm 2.- 4.07.2023

23.nädala ilm (05.- 11.06.2023.)