Mai alguse jahedus (1.- 7.05.2023.)

Uuendatud : 04.05.2023

Vikerkaart võib see nädal kohata palju. Näide 30.04.2023 õhtupoolikust, Ahto foto


Kogu Eesti loodus sai möödunud nädalavahetusel tõhusalt kastetud, ülikõrge tuleoht leevenes ja uus nädal toob sellele lisa.

Ilm aga ise püsib jahedavõitu - päeval üle 10°C naljalt näha ei saa.

Kevadpühal (01.05.) oleme kuni pärastlõunani lõunas pesitseva kõrgrõhkkonna meelevallas ning sellel ajal on ilm selge ja sajuta. Pealelõunal läheneb lääne suunast aga madalrõhkkond ja päikeseidüll saab läbi - kohati areneb hoogsajupilvi. Õhtupoolikul jõuab vihmasaju vöönd saartele ning liigub edasi üle maa ida-kirdesse. Lõunapoolsed maakonnad võivad laussajust pääseda.
Nii öösel kui päeval puhub läänekaare tuul, maksimaalsed puhangud jäävad 12...14m/s.
Öösel on õhutemperatuur -1...5°C, päeval tõuseb taas 10°C külje alla.

Teisipäeva (2.05.) ööks esimene vöönd eemaldub ning öö ja ka ennelõuna on suurema sajuta. Pealelõunal aga jõuab uus sajuvöönd vihmana saartele. Näib, et ka seekord saavad kastetud ka lõunapoolsed maakonnad.
Madalrõhkkonna vahetus läheduses tõuseb ka läänekaare tuul, põhjarannikul on päeval puhanguid 16...19m/s.
Öösel on sooja 4...8°C, päeval jöuab Lõuna- ja Kagu-Eestisse üürikeseks soojem õhumass ja seal tõuseb kuni 15°C-ni, Loode-, Põhja- ja Lääne-Eestis jääb paraku ikka alla 10°C.

Kolmapäeval (3.05.) jääme madalrõhkkonna kaugemasse lääneserva ja niiskust on õhus parasjagu. Seetõttu areneb päevasel ajal mõnel pool hoovihmapilvi, mis poetavad nii vihma, lörtsi kui ka lumekruupe.
Läänekaare tuul rahuneb, puhangud üle 12m/s enam ei ole.
Õhutemperatuur on öösel -1...4°C, päeval 5...10°C.

Neljapäeval (04.05.) tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhkkond. Samal ajal keerleb aga idas Venemaal madalrõhkkond. Selle servas on meil piisavalt niiskust, et päeva peale areneks mandril rünksajupilvi, mis lörtsi, lumekruupe ja kohati ka vihma juurde toovad.
Lääne- ja loodetuul tugevneb õhtuks lühiajaliselt rannikul 14...16m/s, kuid hilisõhtul juba nõrgeneb.
Päev on külm - sooja on 4...8°C.
 
Reedel (05.05.) liigub kõrgrõhkkond tasapisi meile lähemale, kuid idapoolse madalrõhkkonna servapidi triivib mandri idaossa veel piisavalt niiskust, mis päikesega koostoimel selle niiskuse rünksajupilvedeks kergitab ja mandri kesk- ja idaossa lume- ja lörtsilisa toovad.
Tuul puhub põhjakaarest ja on mõõdukas, puhanguid päeval 8...12m/s.
Öö on selgema taeva ja tuulevaiksema ilmaga külm - õhutemperatuur on sisemaal 0...-4°C, maapinnal -6...-8°C, päeval tõuseb 4...8°C-ni.

Nädalavahetus (06. ja 07.05.)  tuleb enamasti päikeseline ja pärastlõunad ka pilverünkadega, kuid erilist sadu nendest tulla ei tohiks.
Õhumass on arktiline ja öösel langevad termomeetrinäidud õhus -1...-5°C-ni, taimede kõrgusel maapinna lähistel kohati -6...-9°C-ni.

Uuel nädalal kõrgrõhkkond püsib ja ilm tasapisi soojeneb ning nädala keskpaiku võib juba kohata ka 15°C ja enamgi kevadsooja.

Kommentaarid

  1. Aednikele hoiatuseks, et ööl vastu reedet ja laupäeva pole -5 kraadi välistatud. Maapinnal on sel juhul siis veelgi külmem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tahtsin sama öelda aga laatadel käib selline õrnade taimede ostmine nagu oleks homme juba +20

      Kustuta
    2. Eks need ostavad ilmselt, kes ilmateadet ei jälgi. :)

      Kustuta
  2. Reedel peaks põhjarannikul mereefekt tekkima, kuna üle mere jõuab -10 kraadine isoterm. Sajufaas on tahke nii öösel kui päeval, mil ka sisemaal konvektsioon käivitub. Päikeselistes kohtades ehk tuleb päeval +5 kraadi ära, aga pilvistes kohtades piirdub +2...+3-ga ja sajus on 0 ümber. Õhumass on reedel piisavalt külm, et vihmana ei pruugi ükski sajuhoog tulla.

    VastaKustuta
  3. Uskumatu, et see mis ma oma 23. aprill 2023 21:31 tehtud kommentaaris ütlesin realiseerubki. Siis see oli ainult üks mudeli väljund, mis oli tunduvalt külmem teistest ansamblitest. Ja nüüd 5.-6. mai paiku võib tõepoolest pilvede all ainult 2 kraadi sooja olla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja nii nüüd kuu aega sellist ilma !
      Muidugi vahepeal ka 15 kraadi .

      Kustuta
  4. Järgmised 3-4 päeva on igavus kuubis mõttetu põhjakaare tuultega ilm. Rahulik kõrgrõhkkonna ilm läheb raisku, sest õhumass on liiga külm, kui see oleks -10 asemel mingi -2, siis oleks juba kevadiselt soe ilm. Ja siis kui õhumass soojemaks läheb tulevad kohe tsüklonid jälle tagasi :D

    VastaKustuta
  5. Tundus jah et 5, 6 tulõ üle elädä külmälaine kas nüüd -8 tulõ aga koskil -6 ringin kindlalõ vasta hummokut . Muideks meil Haanin oll 4 mail 2021 uma 3sm lummõ kõik oll valgõ külmä väga es olõ, tol aastal oll mai algus ka ikkagi jahe kuid peräst läts soojas nii et kuu keskel oll joba 25 kraadi ringin

    VastaKustuta
  6. Jah, 2021 oli 3. ja 4. mai väga jahe. Tartus sadas 3nda õhtul lund. Ning siis nädal aega hiljem läks soojaks. See soe siiski ei püsinud, peale 17ndat oli jälle mõnda aega ainult 11-14 kraadi.
    Praegu läheb ka 10. mai paiku soojemaks, aga see piirdub vist 17-18 kraadiga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2021 mai soojalaine oli hulga soojem jah. Harjumaal tuli 11. mail 26 kraadi ära kui õigesti meeles.

      Kustuta
    2. Noo, kui sa siin nädalake oled kannatanud +10 kraadi ja siis viimases 2 päeva 3-4 kraadi koos kõleda tuulega, siis see pühapäevast alates +11 ja edaspidine kuni +18 ja öine pluss tundub suisa “suvesoojana” :) Ega kui siin aprilli lōpus oli 3 päeva üle 20 kraadi sooja ja siis ühtäkki 17 peale kukkus, tundus ikka vastikult jahe. Aga külmast iga kraad ülespoole on ainult mõnus :)

      Kustuta
  7. Meil Haanin täämbä hummoku kellä 5 paiku -5 kraati selge vaiknõ loodõ tuul esiki linnulaul um är kaonu, kägo õks kuksõ päivä tul lumõ kruupõ. Iin uut viil vast paar külmä üüd ja päivä.

    VastaKustuta
  8. Noh, paar-kolm kraadi soojem ja ongi juba selle aja keskmine. Jaanuaris-veebruaris on 8-10 kraadi üle keskmine.kus te normaalse ilma kisajad siis olete.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna oli päeval umbes 4 kraadi sooja. 4 + 3 = 7, mis on ikkagi umbes 10 kraadi jahedam, kui peaks maikuu päevamaksimum olema. Ei ole "peaaegu keskmine". Aga hea küll, nüüd läheb iga päevaga soojemaks ja polnud see paar päeva külma nüüd nii hull.

      Kuigi ma olen kevadel ja suvel nõudlik sooja osas, siis talvel ei fänna sooja. Olgu pigem lumine ja -10 kui pidev pori ja sopp. Aga talv nii või naa pole minu lemmik aastaaeg. Ei tunne siis eriti vajadust ilma üle kisada.

      Kustuta
  9. Saabuv öö tuleb tänasest ilmselt kraad-kaks külmemgi.

    VastaKustuta
  10. Oleks praegune ilmasituatsioon jaanuaris siis oleks -25 või külmemgi olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole muret, jaanuaris on see asi välistatud. Ei tohiks olla, aga on.

      Kustuta
  11. Õnneks mereefekti ei tekkinud.

    VastaKustuta
  12. Tundub, et nii lähebki, nagu oma 30. aprill 2023, kell 00:20 kommentaaris ütlesin. Ehk et uus kuivaperiood kestab niikaua et maa praguneb.

    VastaKustuta
  13. Kauaks kuiva ennustad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 20. maini.

      Kustuta
    2. Ja mis aasta 20. maini?

      Kustuta
    3. Siis võtab tõesti vist maa pragunema. Aga see-eest võib puukuuril katuse maha lammutada. Eks 19 aasta pärast tee uue.

      Kustuta
  14. Harjumaal õnneks 15 mai juba lubab sademeid, et ootame.

    VastaKustuta
  15. Et põud on siis taas algamas? Imeline!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Imeline ainult porilaudateta jalgrattaga.

      Kustuta
    2. Kümnesse.

      Kustuta
  16. Need talvel tekkinud veekogud kuivavad aga visalt. Maa on nii läbi vettinud.

    VastaKustuta
  17. Huvitav, et sajurežiim on samuti paigast ära nagu aastaajadki. Sajab kas nii, et kõik lirtsub ja lainetab, või siis paar nädalat ei tule tilkagi. Sellist vahepealsust nagu polegi, et iga 3...6 päeva tagant korra sajab ja teised päevad on siis kuivad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii on. Karta on, et kui praegu on kuiv, siis suvel vähemalt ühe kuu sajab ka lõputult.

      Kustuta
  18. Alanud nädal toob siis kauaoodatud sääsed ka tagasi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sääskede vastua aitab kuiv ja särisev kadakas.

      Kustuta
    2. Mudelites oleks näha kuumalainet peale 18. maid? Vara veel midagi hõisata, aga vaatame, mis järgmiste päevada mudelite prognoosid ka näitavad.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    3. Kuumalainet lähinädalail veel ei tule.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  19. Vihm kadus ka ära vist Harjumaalt kaugesse tulevikku.

    VastaKustuta
  20. Viimased mudelite väljundid on tõepoolest sooja lainel. Isegi natuke liiga suviseks kisub. Sellega on oht, et siis juunis-juulis tuleb pikem jahe periood. Samas ei pruugi ka, nagu 2018.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Isegi kui tuleb, siis öökülma vast ehk mitte.

      Kustuta
  21. Täitsa pekkis, alati mingi kindla intervalli tagant ilmub selle inimese kohta halbu uudiseid: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120184882/tuhandeid-eurosid-volgu-kelmuses-ja-sekskuriteos-suudi-moistetud-ilmateadlane-laks-pankrotti
    Mis skandaal järgmiseks tuleb?

    VastaKustuta
  22. Meil ka Haanin täämbä joba 18 kraati sooja hummoku oll viil -1 üü umma jaheda tundus et ega vihma mii kandin väga main ei tulõ, vaja kartul är panda. Ka kuldnokkil umma vist poja koorunu, käü toitmine.

    VastaKustuta
  23. Kas järgmise nädala sajud jõuavad Harjumaale ka?

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023