21.nädala ilm (22.- 28.05.2023.)

Uuendatud : 28.05.2023

Ilmad on taas soojemad, kuid nädalavahetusel näpistab öökülm.

Lääne-Eestis avanesid esimesed sireliõied 21.05.2023. Ahto foto.


Esmaspäeval (22.05.) liigub Venemaalt Ida-Eesti suunas madalrõhkkond. Selle mõjul lisandub niiskust ja päeval jõuavad idamaakondadesse rünksajupilved ja liiguvad tasapisi Lääne-Eesti suunas. Kohati on ka äikest ja tugevaid vihmavalinguid.
Lääne-Eestisse sajupilved tõenäoliselt ei jõua, on vaid üksikute vihmahoogude võimalus pealelõunal.
Tuul puhub enamasti kirdest, puhangud jäävad alla 10 m/s.
Õhusooja on 19...24°C, kitsal rannikuribal mõni kraad vähem.

Teisipäeval (23.05.) madalrõhkkond kaugeneb, kuid selle äärmises servas on veel piisavalt niiskust, et ei saa välistada pealelõunaseid üksikuid vihmasabinaid, eelkõige mandril.
Tuul on nõrk ja muutliku suunaga.
Öösel on sooja 6...13°C, päeval 18...24°C, kitsal rannikuribal mõni kraad vähem.

Kolmapäeval (24.05.) tugevneb kõrgrõhuväli ning ilm on laialdaselt selge ja sajuta.
Tuul on muutliku suunaga ja nõrk.
Öösel on sooja 7...12°C, päeval 20...26°C, kitsal rannikuribal mõni kraad vähem.

Neljapäeval (25.05.) liigub üle maa külm front, mis toob meile jahedama õhu. Suurt sadu aga oodata sellega koos ei ole, sajuvöönd on katkendik ja nõrk.
Tuul pöördub läänekaarde ja pisut tugevneb.
Sooja on enne frondi saabumist ida pool üle 20°C, Lääne- ja Kesk-Eestis 16...21°C.

Reedel (26.05.) liigub üle Soome madalrõhulohk, kuid selle sajud meile ei ulatu ja ilm on enamasti selge või väheste pilvedega.
Öösel oli tuul veel nõrk, päeval tugevneb loodetuul ja saarte ja ranniku loode-lääneservas on puhanguid 15...17m/s.
Sooja jääb vähemaks ning seda antakse ööseks 6...11°C, päevaks 12...19°C.

Laupäeval (27.05.) tugevneb edela-lõuna poolt kõrgrõhkkond. Sadu ja suuremat pilvekihti oodata ei ole, ringi uitavad üksikud pilveviirud.
Öösel puhub veel mõõdukas loodetuul, päeval tuul aegamisi vaibub.
Öösel tuulisema ilma korral on sooja 4...10°C, tuulevaiksemates kohtades mõninkraad madalamale ja maapinnalähedases kihis pole välistatud ka kerge öökülm. Päeval on sooja 10...17°C.

Pühapäeval (28.05.) liigub üle Põhja-Skandinaavia uus madalrõhkkond. Selle pilvemass triivib päeva esimeses pooles üle maa, kuid sadu sealt oodata ei ole ja pealelõunal taevas selgineb.
Öö esimeses pooles on tuul nõrk, peale keskööd vaikselt tugevneb, pöördub edelasse ja hommikuks on rannikul puhanguid 14...16m/s.
Temperatuur oli öötundidel -2...5°C, rannikualadel kuni 10°C, maapinna lähedal langes enne tuule tugevnemist  -2...-5°C-ni, päeval tõuseb 15...21°C-ni.

Kommentaarid

  1. Meil Haanin pikempät aigu vihma tulnu ei olõ, päivä vald selge nõrga ida põhja tuulõga nii koskil 18 kraadi mann üü umma jaheda 3 kuni 5 kraati muld nigu tuhk, kartol ei taha ka üles mullast tulla. Täämbä koskil Peipsi takan pilvitust meil siin säne puulselge vaiknõ 16 kraati näus lubati vihma!

    VastaKustuta
  2. Tartus ongi nii nagu eile ütlesin. 18-19 kraadi pilvealune ja radarilt on näha, et vihmapilved haihtuvad enne siia jõudmist. Õnneks on üsna tuulevaikne ja seega tajutav temperatuur soe.

    VastaKustuta
  3. Harjumaal 2 tilka tuli, põud jätkub!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põud jätkub seni, kuni saabub korralik laussadu. Need üksikud hoovihmad on nagu lotomäng, et just sina oled see ainus õnnelik, kes piisavalt vihma saab. Laussajuga saavad enamus.

      Kustuta
  4. Tundub, et 30-31 mai võib sademete osas lootust olla, hoiame pilku peal neil kuupäevadel.

    VastaKustuta
  5. Kas keegi saab öelda kus saaks radioaktiivsuse mõõdistised vaadata? Tuntub, et Euro ametlik kaart juba mitu päeva ei tööta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võibolla ainult teooria aga kuskil uudistes oli ,et venelased olevat Ukrainas õhku lasknud moonalao kus hoiti neid vaesestatud uraaniga tankimürske mida Britid andsid. Väide oli ,ei ei taheta radioaktiivsuse tõusust kesk-euroopas paanikat tekitada. Hoiatan ,et võis ka libauudis olla.

      Kustuta
    2. Arvan, et küsida võiks mõnelt pädevalt asutuselt, nt Keskkonnaametilt neid radioaktiivsuse kaarte jne infot

      Kustuta
  6. Tohoh, lõputu soojaperiood otsa saanud...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda oli ammu näha, et suurt kuumalainet ei tule ja kõrgrõhkkond liigub hoopis Briti saarte kohale. Tuleb loota, et nüüd ei tule päris 2014 stiilis juunit.

      Kustuta
  7. Mis 2014 oli? Lumekruubid vist meenuvad

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, 17. juuni oli see eriti külm päev. Aga 2014 oli nii, et juuni alguses oli paar päeva veel väga soe, mis kindlasti kergitas kuu keskmist, aga peale esimest nädalat saabus põhjavool, mis jäi kuu lõpuni püsima. Päevane temperatuur enamasti 14 kuni 16 kraadi. Üle 20 kraadi tuli vist alles juulis. Kui poleks kuu alguses paar soojemat päeva olnud, siis tõenäoliselt oleks kuu keskmine alla 13 kraadi jäänud.

      Kustuta
    2. Mina mäletan küll rahet ja külma tuult. Lumest ei saa rääkida.

      Kustuta
  8. See oli päris lumesadu, mitte kruup.

    https://twitter.com/puuraid/status/1648040221403934728

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda enam... õhumass oli nii külm, et lumi ei sulanudki ära enne maapinnale jõudmist.

      Kustuta
    2. Väike-Maarjas oli saju ajal +0,3 kraadi ja see oli täitsa päeval, mitte öösel. Mul siin Harjumaal oli too päeva miinimum +3 ja sadu piirdus lumekruubi ja lörtsi seguna.

      Kustuta
  9. Nii 26nda kui ka 30-31nda mai sademed on üsna tühiseks taandatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm, ehk keerab tagasi?

      Kustuta
    2. Mudelil kõiguvad siia-sinna, aga sellist korralikku vihmapäeva vist ei tule nii pea. Võib-olla lohutab see, et seekord on nii homme kui ülehomme Harjumaal ja Loode-Eestis suurem sajuvõimalus. Mina vaatasin prognoose Tartu kohta ja siin ei tule suurt midagi.

      Kustuta
    3. Ma olen siiski teisel arvamusel. Kagu-Eesti saab just tōenäolisemalt vihma, kuna mere mōju pole.

      Kustuta
    4. Nii kipub jah tavaliselt olema. Aga seekord on nii, et madalrõhkkond läheb meist loode poolt mööda ja Kagu-Eestis on sellest kaugemal ja suurem sadu lihtsalt ei jõua siia.

      Kustuta
  10. Juuni näib tulevat jahedapoolne ja kuiv ehk selline, mida "statistik" ei ennustanud. Valitsevad tuulesuunad on läänest, loodest, põhjast ja kirdest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänasesk ei pakutud läände 26 ka !

      Kustuta
    2. Tundub nii jah. Mai on ka kuidagi huvitav olnud. Päevasel ajal on viimase paari aastaga võrreldes (kus domineeris just selline hall, sombune 10-15 kraadine ilm) ikka väga kevadine olnud, aga kuidagi ei saa külmadest öödest lahti. Nädalavahetusel jälle jahedad ööd tulemas. Mai keskmime seetõttu üpris tagasihoidlik, arvestades, et üle 20 kraadiseid päevi on olnud üsna mitu. Ei oskagi pakkuda, milline võiks nüüd juuni ja üldse suvi tulla.

      Kustuta
    3. Statistik siin: Kes viimasena naerab - naerab paremini.

      Kustuta
  11. Aga millal päris sajud kohale jõuavad?

    VastaKustuta
  12. Novembris lumena

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tugevalt pakutud. Kuigi veebruaris pole lume tõenäosus suurem.

      Kustuta
  13. Mul tuli nutt peale kui eile hakkas tulema uudiseid, et läheb põuaks. Kurat, oktoobris eelmine aasta alles lõppes ja juba algab jälle.

    Harjumaa põllumees

    VastaKustuta
  14. Äge, siin veel üks Harjumaa põllumees siis lugemas :D

    VastaKustuta
  15. Nägin, et ilmus Maalehe ilmatarkade ennustus. Mis nad siis lubavad? Sooja ja põuast suve?

    VastaKustuta
  16. Kõik lubavad põuda jah

    VastaKustuta
  17. See uudis oleks praegu tähistamist väärt, kui nende ilmatarkade trackrecord oleks natuke muljetavaldavam. Aga jääme siis lootma, et seekord panevad täppi.

    Mai on olnud igatahes imeline!

    VastaKustuta
  18. Aga kas sooja lubavad ka? Mudelid pigem pooldavad põuast ja jahedat varianti, kus õhuvool tihti loodest ja põhjast. See ei meeldi nii põllumeestele kui kuumafännidele/rannas puhkajatele. Oleneb muidugi kui jahe on. Kui on jahedad ööd aga päeval ikka siuke 20-24 kraadi, siis on puhkajatele okei, kui päeval aga ka ainult 16-19 kraadi, siis on natuke niru.

    Olen ka kagueestlasega nõus, et nende track record pole parim ja äkki ikkagi tuleb vastupidiselt ja poole suve pealt läheb väga sajuseks.

    VastaKustuta
  19. Nüüd on alles need jaanuaris tekkinud ootmatud "lisaveekogud" enam-vähem ära kuivanud. Seega väga kuiv pinnas ei tohiks olla. Kõige pealmine kiht, eriti liivane, muidugi tahaks sagedast kastmist. Palju korraga ei peagi.

    Teha võiks nii, et kuna talvel on küllap jälle vett igal pool ja külma vist mitte (see pole ennutus!), siis kasutades katteloore ja kilesid, võiks saagi kasvatamise perioodi pool aastat edasi lükata. Igatahes vee tassimisega poleks vaeva. Kui kasvuhoonet veidi kütta ka, siis külmatundlikumaid kultuure saab seal kasvatada.

    VastaKustuta
  20. Ah jaa, maaleht... Nüüd ma sain sealt teada, et asi on vaid pisiasjades. Ning kuna ilm ei ole pisiasi, ma seda lugemist tellima ei hakkagi.

    VastaKustuta
  21. Tänud blogi autorile Maalehe ilmatarkade prognoosi eest!

    Oleks see vast imeline, kui nende ennustus seekord täppi läheks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oleks jah imeline, kui saak ikaldub ja toiduhinnad kallinevad. Lausa lust ja lillepidu!

      Kustuta
  22. Kui seda täispikkuses lugu lugeda, siis nad ikka ennustavad seal igasuguseid ilmasid. Üks ütleb, et võib tulla uus kuumarekord, aga mitte ülikuum suvi. Mõni ütleb, et tuleb kuumade ja külmade ilmade vaheldumine ja ka vihmaseid/tormiseid perioode, teine jälle, et pigem on püsivalt 20-25 kraadi, aga 30 kraadi ei tulegi.
    Üksmeelel on nad selles osas, et enne jaanipäeva ei ole oodata vihma ega suurt kuumust. Väga viletsat suve ei ennustanud ka keegi. Vähemalt see võiks täppi minna :D

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023