Päikeseline ja tuleohtlik17.nädal (17.- 23.04.2023.)

Uuendatud : 23.04.2023



Ilmataat hoiab meie ilma jätkuvalt kuivana ja enamasti ka päikeselisena. Kuna aga ümberringi liiguvad ka madalrõhkkonnad, mis üritavad meie maale pääseda, siis on oodata ka mõningast tuule tugevnemist.

Merevee temperatuurid on 4...7°C vahel ning see hoiab kevadele omadelt rannikualad tuntavalt jahedamana. Jahedam on vahetult kitsas rannikuriba - juba mõni km rannikust eemal on ilm tunduvalt soojem.

Esmaspäeval (17.04.) algab Skandinaavia kohal kõrgrõhkkonna tugevnemine ning Põhja-Eestist alates ilm selgineb ja võimu saab soe kevadpäike.
Tuul puhub põhjakaarest ja on üsna tasane, rannikul maksimaalsed puhangud 10m/s.
Õhusooja on päeval kevadised 8...14°C, välja arvatud meretuulele avatud rannikualadel.

Teiaipäeval (18.04.) jääme Skandinaavia kohal tugevneva ja laiutava kõrgrõhkkonna haardesse. Ilm on selge ja kuiv. Vaid ida poole ulatub madalrõhkkonna servast pilvelaamu, kuid kosutavat ja vajalikku vihma need siiski ei anna.
Tuul puhub põhjakaarest ja on üsna nõrk.
Öösel on temperatuur -1...5°C, päeval tõuseb 10°C ümber, sisemaal mõni kraad enamgi. Meretuulele avatud rannikuribal on jahedam.

Kolmapäeval (19.04.) kõrgrõhkkonna ülemvõim jätkub ning ilm püsib lääne pool päikeseline, lõunapoolse madalrõhkkonna servast jõuab aga Kagu- ja Ida-Eestisse mõni pilvelaam, kuid ilm püsib kuiv.
Lõunast survestav madalrõhkkond tõstab ka  põhjakaare tuule puhangud rannikualadel 13...16m/s ning hoiab ka õhutemperatuuri suhteliselt ühtlasena kogu ööpäeva vältel.
Öösel on soojakraade 1...5°C, päeval Põhja-Eestis ja saartel 6...9°C, sisemaal tõuseb 15°C lähedale.

Neljapäeval (20.04.) lükkab kõrgrõhkkond lõunast läheneva madalrõhkkonna tagasi veidi lõuna poole ning hoiab meie ilma päikeselisena, vaid idaserva võib mõni pilvelaam jõuda.
Põhjakaare tuul nõrgeneb.
Öösel on sooja 0...6°C, päeval tõuseb vaiksema tuule ja päikese mõjul 8...13°C-ni, sisemaal kuni 16°C-ni, tuulepealsel rannikul tuleb paraku leppida alla 10°C näitudega.

Reedel (21.04.) kõrgrõhkkonna haare tugevneb veelgi ning ilm püsib enamasti päikeseline. Mõni pilvelaam võib sõuda ikka Ida-Eesti ja mandri sisealade kohal, kuid ilm jääb kuivaks.
Tuul pöördub kõrgrõhkkonna servas läänekaarde ja püsib üsna nõrk.
Öösel on sooja 1...6°C, päeval ei lase merelt puhuv jahe tuuleke tõusta saartel üle 10°C, Kesk- ja Ida-Eestis rannikust eemal tõuseb aga 15°C ümbrusse.

Laupäeval (22.04.) oleme kindlalt kõrgrõhkkonna haardes. Ilm on Lääne- ja Kesk-Eestis laiadaselt selge, ida poole jõuab mööda triiviva madalrõhkkonna servapidi pilvejupikesi, kuid ilm püsib ikka kuiv.
Tuul puhub mõlemil päeval läänekaarest ja on üsna nõrk.
Päevasel ajal on sooja 12...17°C, tuulepealsel rannikul alla 10°C, laupäeval öösel 0...6°C.

Pühapäeval (23.04.) saab alguse ilmamuutus. Läänest läheneb aegamisi madalrõhkkond, kuid selle sajupilved jõuavad saartele järgneval ööl.
Pühapäeva päeval aga läänest alates pilvisus tiheneb, ilm püsib veel kuiv.
Tuul pöördub lõunakaarde ning rannikul on puhanguid 8...11m/s.
Öösel on soojakraade 2...7°C, päeval tõuseb päikeselisemates kohtades 14...20°C-ni, kus pilvi enam, seal üle 15°C ei tarvitse tõusta.

Nagu ka ennist öeldud, saabub kosutav vihm ööl vastu esmaspäeva. Sadu on näha ka teisipäeval, kuid edasi näib taas tugevnevat kõrgrõhkkond ja ilm kuiveneb taas.
Iga Eestimaa nurk ei pruugigi nädala alguse sajust tuleohtu madalamaks saada, aga elame - näeme !
Suur kevadsoe tõmbub uuel nädalal tagasi ja soojakraadide maksimumid jäävad tõenäoliselt alla 15°C.

Kommentaarid

  1. Mitmed ilmaportaalid näitavad, et praegu peaks Tartus päike paistma....tegelikkuses on aga lauspilvisus.

    Seda sooja ja selget ilma lükatakse ka aina edasi ja edasi. Nädala teiseks pooleks näitab 14 kuni 18 kraadi (oleneb mis ilmaportaali vaadata), aga ma ei usu enne kui see ilm kohale jõuab :D Siin Tartus niikuinii tuleb rohkem pilvi kui ennustatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Harju maakonnas oli ilm küll päikseline, suhtelist tuulevaikne ja temperatuur 15 ümber.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    2. Nojah, see ongi viimastel aastatel nii. Loode Eestis on päike ja Kagu Eestis pilvine. Tartu on veel eriti hull pilvemagnet. See kõige lõunapoolsem Võrumaa ots mõnikord on ka selgema ilmaga, eriti kui on selline olukord, kus madalrõhkkond lääne poolt tuleb. Tartu jääb aga pea alati piiri peale. Mõnikord on nii, et kõikjal Põhja-Eestis on selge ja pilvede piir on kuskil Jõgeva kandis ja sellest lõunast on pilvine. Meil ka pilves. Ja teistpidi juhtub ka, kui sajune ilm tuleb loodest peale ja pilved ulatuvad kuskile Tartuni välja, aga Võrus nt on veel selge.
      Ainult 2021 juuli oli selline, kus Tartus oli põuane ja ükski äikesepilv ei jõudnud siia.

      Kustuta
    3. Lõunatsüklonitega on vastupidi - Loode-, Põhja-Eesti jääb mingisse halli "mõttetult pilves ilma" tsooni, mil Ida-, Kagu-Eesti saab kosutavat vihma ja läänesaared päikest.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
    4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    5. Harjumaal Kiili vallas oli hommik pilves. Ülejäänud päev lausselge.

      Kustuta
  2. Ehk pannakse nüüd kliimaministeeriumis ministri määrusega paika milline ilm tohib suvel olla kui palju sadada jne... :)

    VastaKustuta
  3. Huvi pärast vaatasin Accuweatherist, millal on külma ilma tagasilöögid olnud aprilli lõpus:

    2018 - 22. apr. (ei olnud eriti hull tagasilöök, aga siiski oli üks jahedam nädal)
    2019 - 28. apr. (enne seda oli ebanormaalselt soe ja aprilli kohta ei olnud ka pärast jahenemist külm, kuid mai algus oli üsna jahe)
    2020 - 24. apr. ( tegelikult võib ka öelda, et 7. apr vajus ära ja 21.-23. apr. olid lihtsalt natuke soojemad päevad seal vahel )
    2021 - 23. apr.
    2022 - 24. apr.
    2023 - paistab, et nüüd 23.-25. apr läheb külmaks.

    Olekski nagu seadusega ettekirjutatud, et umbes 22.-24. aprill peab külmemaks minema :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. GFS näitab hetkel küll mõnusat kevadsooja selleks ajaks.

      Kustuta
    2. Paistab et 1 juunini tiksume mõnusas soojas , 12 - 15 kraadi !

      Kustuta
    3. Nii hästi vast ei lähe ikka. Mais tuleb lörtsi ka.

      Kustuta
    4. @ 01:20
      Vahet pole, kas see külm tuleb 22. või 28. aprillil, aga see igal juhul tuleb ja kestab ka maikuusse.
      @ 12:49 ja 14:35
      Paistab jah, et me ei pääse alla 10 kraaadistest temperatuuridest mai alguses.....ning tundub, et jälle tuleb külm mai + soe juuni variant.

      Ma ei saa aru, kuidas on võimalik, et see muster nii järjepidevalt kordub.

      Kustuta
    5. 1. mai päikese kõrgus vastab 10. augustile, aga ikka mingi hädine +8 kraadi päeval. Õnneks 10. augustil on 10 kraadist madalam päevamaksimum äärmiselt vähetõenäoline.

      Aga see sooja juuni variant mulle selles mõttes meeldib, et siis on ööd valged ja soojad ning linnulaul lisab veelgi mõnusat meeleolu.

      Kustuta
    6. Eksole. 2010-2014 perioodil ja ka 2016 ning 2018 oli maikuu juba poolenisti suvekuu. Viimastel aastatel aga sarnaneb see rohkem oktoobriga...
      Jah, soe juuni iseenesest on tore, kindlasti etem kui mingi 2015 stiilis juuni. Aga raske on seda sooja nii kaua oodata, Tartus langes eelmine sügis 30.august umbes 11-12 kraaadi peale ja sinna see jäi. 8 kuud järjest stta suusailma...

      Kustuta
    7. Noh, juunit peabki ootama, kui on alles aprilii keskpaik. Ning talvekuudel oli ikka jahedam kui 11-12 kraadi. Muidu klapib.

      Kustuta
    8. Nojah aga point on selles, et 2010ndatel polnud maikuus nii püsivalt jahe kui viimastel aastatel. Oli jahedamaid päevi ka (ja näiteks 2015 maikuus polnud ka õiget sooja), aga ma ei mäleta, et mingi 10-14 kraadine ilm oleks ülekaalus olnud, pigem oli ikka üle 15 kraadi.

      Kustuta

    9. Ei julgeks omast mälust nii otseselt üldistada. Eks neid soojaperioode on olnud, aga mitte ainult. Aga mai ongi ju kevadkuu, mitte suvekuu.

      Tirin mälust välja kaks omavahel päris sarnaste aprillide-maidega aastat: 1993 ja 2002. Mõlemal juhul oli aprilli lõpp ja suurem osa maikuust kuiv ja soe. Mõtlesime 1993, et "nüüd tuleb suvi!!!" Aga viimased 8-9 maikuu päeva läksid kole jahedaks ja vihmaseks. Siis mõtlesime, "ah mis siis, alles mai ju". Aga suvi jäigi viluks ja sajuseks.

      2002 aprill-mai hakkasid meenutama 1993. oma. Ka mai lõpp oli kuiv ja soe edasi. Seda kindlam tunne tekkis, et suvi jääb nagu 1993 tulemata. Aga vastupidi, 2002 kujunes hoopis nagu 1993 sai algul arvatud: "Nüüd tuleb suvi!" Seekord tuligi. AInus sajusem aeg oli 2002. jaanipäeva ümbruses. Muu suvi oli põuane ja kuum.

      Mis aga tuli jälle sarnane, oli külm sügis.

      Mis ma tahan ütelda: pikka aega ilma ette ennustada pole mõtet. On nagu tuleb. Igal aastal on mingil moel erinev ja omamoodi suvi ja sügis. Aga talv on jäänud pikka aega jutti jäänud ikka kokkuvõttes tulemata 8-9 juhul 10-st... Mis ei tähenda, et see ka edaspidi nii on.

      Kustuta
  4. Hetkel põhjarannikul kirdetuul kõige nõrgem kui mujal Eestis. Üsna ebaloogiline.

    VastaKustuta
  5. Meil Haanin pilvisust kõle põhja tuul +9 aprill on seni olnu valitseva põhja, kirde ida tuulõga.

    VastaKustuta
  6. Märtsis oli juba tunne, et pärast nii kaua kestnud talve mingit rohelist loodust nii pea oodata ei tasu ning et lehtimine toimub keskmisest tunduvalt hiljem.

    Nüüd tundub aga seis hoopis selline, et kask võib siin kagus juba kuu lõpuks lehes olla, mis oleks ilmselt üks varasemaid kase lehteminekuid, mida täheldanud olen.

    Päris kiiresti läks suusakas imeilusaks põuaks kätte. Lihtsalt super!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arvestades kui lootusetu seis aprilli esimesel nädalal oli, on praegu jah täitsa hea. Siiski tuleb järgmine nädal tagasilöök. Kui läheb hästi, siis asi piirdub ühe külma nädalaga, aga võime ka juunini tiksuda +10-ga.

      Looduse areng on üsna tavapärases tempos siin Tartus. Viimastel päevadel on muru tunduvalt rohelisemaks läinud ja mõned põõsad hakanud lehtima, puud aga veel mitte. Võib-olla soe nädalavahetus annab ka neile tõuke. 2019 oli vist varaseim lehteminek, mis ma näinud olen.

      Kustuta
    2. Jah, 2019 aprill oli erakordne. Juba 22. aprillil läks siis kask lehte. Üks pilt ka, mis sai tookord 23. aprillil tehtud: https://imgur.com/a/xexhxuR

      Kustuta
  7. Kuulge kui kas aprillis mõni puu lehte läheb, on see ÜLIMALT VARAJANE kevad!!! Mitte ärge öelge siis lihtsalt super, vaid viige küünal kirikusse. Kask võib ka alles mai lõpus lehtida,

    Aga noh, kontekstist paistab, et kommenteeriv rahvas on väga noor alles...

    VastaKustuta
  8. Huvitav, et kagueestlane kommenteerib siin ainult siis kui põud on, muidu nagu on vakka. :D Talvel polnud teda siin kusagil näha.

    Ma kommenteerin küll iga ilmaga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Od-ot! Kui "talvel" mujal ainult vihma sadas, siis ju keegi kagumurdega kodanik vahetpidamata uhkustas oma katuseni ulatuva lumkekihiga, hanged veel sinna juurde. Ning järsku oli krõks- ei lund, suurvett, päevapealt tuli põud!

      Kustuta
    2. See kes siin "Kagueestlane" nimega kommenteerin, teda mõtlesin. See teine on minu jaoks Haanja elanik.

      Kustuta
  9. Mul vaja väetiste teine tiir teha, esmaspäeval saab Harjumaa vist vihma?

    VastaKustuta
  10. Statistik siin: See sadu võib jääda esmaspäeva õhtusse või isegi teisipäeva poolele.

    VastaKustuta
  11. Kõige varasem kevad oli siiski aastal 2007 kui märtsi lõpus oli juba rohelust. Märtsi lõpus oli nädala jagu kuni 15 või isegi rohkem sooja. Aasta 2000 oli ka aprilli lõpp hämmastavalt kuum. 1993 aasta oli ka aprilli lõpp ja mai algus lausa kuum.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aprill ja mai tõmbasid tagasi. 30 aprilli ühtul nt hakkas ida-kirdetuulega lund tuiskama. Järgnev päev oli päikeseline, kuid kõle. Tõsi küll, päris mai lõpp oli suisa kuum. Umbes nii nagu oli mai 1995.

      Kustuta
    2. Olid jah huvitavad ajad. Viimased aastad on kevad olnud vaat et igavaim aastaaeg.

      Kustuta
    3. Statistik siin: Peale 2017 polegi tegelikult külma suve olnud aga mulle meenuvad peale 1993 ka aastad 1998, 2000, 2004, 2008, 2009 ja piiripealne 2016. Tähendab need on aastad kus hästi aprilli või/ja mai alguses oli suviseid päevi ja suvi ise just eriti meeldiv ei tulnud. Seega ma küll eriti ei fänna seda ,et lähema kahe nädala jooksul (peale jüripäeva) üle +20 usinalt tõuseb.

      Kustuta
    4. Üleliia soe aprill ehk tõesti pole suvele hea, samas 2011, 2014, 2018 ja 2019 oli ka aprillis päris mitu sooja päeva (2019 eriti) ja suved tulid pigem head. Ehk pääastab ka see, et järgmine nädal läheb uuesti jahedamaks. Samas praegune ilm pole mingi eriline kuumus ka. Eile ja täna oli õhk üsna jahe ja soe oli ainult päikese käes. Esmaspäeval ehk tuleb 20 kraadi ära.

      Ja muidugi on see asjaolu ka, et 3ndat aastat järjest kuum suvi on äärmiselt ebatõenäoline. Nii et olgu siis vähemalt aprillis ja mais ka natuke soe. Suvi tõenäoliselt tulebki pigem keskpärane (nagu 2016) olenemata sllest, kas praegu on soe või mitte.

      Kustuta
    5. Seega olenemata sellest, milline on aprilli ja mai soojuse tase, ei saa suve ette ennustada.

      Kustuta
  12. 24. aprill määrab väga tõenäoliselt tänavuse aprilli maksimumi, mis ulatub 20 kraadist kõrgemalegi. Huvitav on seegi, et aastal 2000 ka just see kuupäev oli kuu kõige soojem. Kuigi jah, sel korral jääksime tollasest 27 kraadist ikka kaugele maha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Räägiks vahelduseks aprillikuu külmast ka. Teadaolev rekord on-25.1 kraadi

      Kustuta
  13. Siin Tartus on jälle mingi kiudpilvesaast kohal ja max temperatuur tõenäoliselt jääb kuskile 15-16 kraadi juurde.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis on ju igati soe ilm. Kahju, et see kõigile kohale ei jõua.

      Kustuta
    2. Karta on, et nädala pärast pole enam 10 sooja ja jääme igatsema 15 soojakraadi.

      Kustuta
    3. Jah, 15 kraadi on ilus kevadilm, aga ilma pilvedeta tuleks tõenäoliselt 18 kraadi ära. Ja pilved on, nagu alati, ainult Kagu-Eestis :D

      Kustuta
    4. Suvel on vähemalt äikesepilved ainult seal.

      Kustuta
    5. See 18 sobib maikuusse rohkem.

      Kustuta
    6. Tundub, et maikuus tehakse see 8-10 kraadine aprilli ilm tagasi.

      Kustuta
  14. Hakkasin huvi mõttes kaske uurima ning üllatuseks selgus, et see on juba hiirekõrvul. Uskumatu, et looduse areng 2019 aprillile järgi jõuab.

    Mis seis loodes on? On juba ka puudel/põõsastel lehti näha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, siin raagus nagu novembris. Ainus silmatorkav kevademärk on pajude õitsemine. Ma arvan, et loodus esmaspäeva ja teisipäevaga alles saab tõelise hoo arengule sisse, kuna neil päevadel on ligi 20 kraadi ja ööselgi sel juhul alla 10 ei lange. Ehk jõuab siis kägu ka kohale.

      Kustuta
    2. See on maikuu muusika, mitte aprilli oma. Mis kohaga need kuumalembesed küll mõtlevad...

      Kustuta
    3. @ 22. aprill 2023, kell 00:42

      Ajuga, teised kohad on hõivatud

      Kustuta
    4. Tartus on mõned kased ka hiirekõrvul. Põõsad lähevad ka roheliseks. Mõni lehis hakkab ka juba roheliseks minema. Kastanitel on pungad ka juba nii suured, et kohe kohe hakkavad lehtima.

      Praegu on areng keskmisest veidi kiirem, aga siin Lõuna-Eestis on üsna normaalne, et aprilli lõpus läheb siuke madalam võsa lehte ja puud on hiirekõrvul. Mai esimese nädalaga läheb pea kõik roheliseks. Viimased 3 aastat on aprilli lõpus ja mai alguses väga külm olnud ning lehtimine lükkunud mai keskpaika. Põhja-Eestis on see kogu protsess niikuinii veidi hilisem.

      Kustuta
    5. See on VÄGA VARANE, mitte veidi kiirem, seltsimehed ajudega mõtlejad. Põhjus on loomulikult olemata talves.

      Kustuta
    6. Pärnus nägin toomingate õiepungi (majade vahel on soojemad ning tuulevaiksemad kohad) ning kastanil olid juba sellised purakad lehepungad (5+cm), et nädal ning puu on lehes. Muidu osadel pajudel ja põõsastel oli lehtimine täies hoos.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    7. Haapsalus ka metsas õrn roheline jume olemas ja täna kuulsin esimest muruniidukit .

      Kustuta
    8. Harjumaal toomingad hiirekõrvul.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  15. Tulev nädal on hea näide, miks mulle kõrgrõhkkonna ilm ei meeldi, vaid eelistan tsükloneid. Esineb varieeruvat temperatuurifooni ja kindlasti tuleb ka huvitavaid pilvi. Kuna tsüklonites on õhk niiskem, siis pole suurt öökülmaohtu, võrreldes kõrgrõhkkondade sama õhumassi puhul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle meeldib tsüklon ainult siis, kui see toob edelavooluga kaasa sooja ja niisket õhku. Siis on tihti tugevat äikest ja ilm on vaatamata vihmale üsna soe.

      Järgine nädal juhtub aga see, et tsükloniga tuleb külm front ning selle edasi liikumine takistatakse arktilistel laiustel olevate kõrgrõhkkondade poolt. Seega jääb madalrõhuala meie kohale ringlema ja pumpab põhjakaarest külma õhku siia. Sellega ei kaasne midagi huvitavat peale selle, et mingi poolküpsest rünksajupilvest tuleb natuke hoovihma. Külmal õhul on liiga vähe energiat, et midagi huvitavamat toota.

      Kustuta
  16. Kas keegi saab homse Harjumaa vihma 100% ära kinnitada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, tuleb vihma, aga mitte ühtlaselt ning kaua. Sademete hulk pole ka väga suur. Rohkem lääne pool ja vähem idas.

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    2. Milles sa proff oled? Avalikusta see ka ükskord. Vastasel juhul pole mõtet konna mängida.

      Kustuta
    3. See on ta allkiri, mida kasutab ilmselt ka dokumentide allkirjastamisel.

      Kustuta
    4. Idas tuleb siiski rohkem sademeid, kuna mere mõhu pole ja rünksajupilved saavad takistamatult sajuküpseteks.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
    5. Kliiiii!!! kliiiiiii!!!!!!!!!!! lriiiiiiiii!!!!! iiiiiiiii-iiii!.iiiiii! (tõlkes: NÕUANI!!!! NÕUAN!!! NÕUAN!!!)

      Tita on rääkinud!

      ................................
      Aga üldiselt, pööraks jutu ilma peale tagasi.

      Kustuta
    6. Statistik siin: Mina paneks kindluse mõttes küll kolmapäeval selle väetise maha.

      Kustuta
  17. Teisipäev tuleb suvine, nautige! Järgmine nii soe ilm tuleb alles pärast 10. maid.

    VastaKustuta
  18. 20 kraadi piir ametlikult täna ületatud mitmes jaamas.

    Profist profim on rääkinud!

    VastaKustuta
  19. Umbes samasugune ilm on juba mitmendat päeva. Maksikmu nii 16-17 kraadi kandis. Päris soe praguse aja kohta. Õnneks pole soojemaks ka läinud. Ning õnneks ei paista ka puud lehtes olevat.

    VastaKustuta
  20. Ennustused on muutunud ja homne päev on Kunda-Türi-Pärnu mõttelisest joonest lääne pool hall. Võimalik, et sombune.
    Õhtul on Viljandi- ja Valgamaal äikesevõimalus.

    Samas külmalaine algust on edasi lükatud kolmapäeva õhtusse. Paar päeva tagasi näitasid mudelid külma frondi saabumist teisipäeva õhtuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, nii on. Kolmapäeval näib ka mehine sadu tulevat.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023