Tormiolud 3. ja 4.märtsil 2023

Eeloleva ööpäeva ilma- ja liiklusolud tulevad keerulised ja kiirest muutuvad, eelkõige Lääne-Eestis.

Ka Ilmateenistus on väljastanud I-II astme hoiatuse. 

Täna päeval (03.03.) tekib Kesk-Rootsi ja Botnia lahe kohal uus, väike, kuid kiiresti arenev ja tige osatsüklon. See võtab kursi kagu suunas ja jõuab kesköö paiku põhjarannikule ning liigub edasi üle Eesti kagu suunas.

Meie ilm on täna päeval veel suurema sajuta. Esimene sajuvöönd jõuab saartele õhtupoolikul, veidi peale päikesleoojangut. Saartel on see sadu vihma ja lörtsina, mandril enam lörtsi ja lumeba. Sajuhulk selle sajuvööndiga ei ole veel väga suur, kuivõrd see liigub üsna kiiresti ja on küllaltki kitsamõõduline.

Meil pöördub tuul korraks läände, seejärel õhtul uuesti loodesse ja algab kiire tugevnemine.

Mõõdukas - tugev sajuala liikumas üle maa laupäeva hommikupoolikul.


Laupäeva (04.02.) öösel liigub see ägenev madalrõhkkond üle Eesti kagusse ja hommikuks jõuab juba Kagu-Eestisse ja Läti - Venemaa  - Eesti piirile.

Keerise lääneservas ja vahetus läheduses laieneb loodest uus ja sedapuhku tugevam sadu alates saartest ja Loode-Eestist üle maa. Algab külmema õhu sissetung ja sestap tuleb see sadu juba kõikjal lörtsi - lumena.

Oodatav sajuhulk öö jooksul olenevalr asukohast 3...10cm (lääne pool rohlem, ida pool vähen).

Loodetuul tugevneb kiirest Lääne-Eestii sisealadel puhanguti 13...18, saartel ja rannikul puhanguti 21...26, Saaremaa ja Hiiumaa lääne-, loode- ja põhjaosas ka 30m/s või lühiajaliselt isegi veidi enam. Tuul näib tugevaim olevat öösel kella 02-05 vahel. Peale seda hakkab aegamisi nõrgenema, kuid vaibumisest on asi siiski kaugel.

Tormikeerise prognoostrajektoor 03.03. õhtu - 04.03. õhtu.

Laupäeva (04.02.) päeval liigub keeris edasi Venemaa avarustesse. Küll aga areneb ta oma teekonnal edasi ning seetõttu püsib meil tugev tuul ka hommikul ja päeval.

Enamikes kohtades sajab lund ja tuiskab, suurem sadu saab lääne poolt alates läbi alles õhtul. Oodatav sajuhulk päeva jooksul olenevalt asukohast 4...10cm, taaskord lääne pool enam, ida pool vähem.

Tuul puhub ikka loodest ja ulatub sisemaal puhanguti 14...18, Lääne-Eesti rannikualadel 15...21, saartel / saarte rannikul puhanguti 22...26m/s. Pealelõunal tuul vaikselt hakkab nõrgenema.


Kokkuvõtlikult - oodata on 7...20cm lund, lörtsi ja koos sellega tugevat tuisku ja tormituuli. Märg lumi - lörts ladestub puudele ja võib neid koos tormituultega murda ja põhjustada ka elektrikatkestusi.

Laupäeva hommikupoolikul võib olla häiritud ka väikesaarte ja Hiiumaa praamiliiklus.

Kommentaarid

  1. Ja jälllle see krdi tuul. Mõni vaikne ilmapäev ka tuleb ikka?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ise küsin, ise vastan - homsest teisipäevani tõotab nõrga tuulega tulla.

      Kustuta
  2. Meil Haanin päiv ja ka hetkel tuult ei ole vaiknõ, +1 piiren näus mis üü tuu.

    VastaKustuta
  3. Statistik siin: Harjumaal võiks küll 2 taseme hoiatuse 1 taseme vastu vahetada.

    VastaKustuta
  4. Varsti peale päikeseloojangut.... Kuid: Päike ammu loojunud, vaikus katab maad, sadu pole lootagi, tormi pole ka... Muidugi, hiljem võib ehk tulla.

    VastaKustuta
  5. Kesköö käes ja siin läänes peale tuule ei midagi !

    VastaKustuta
  6. Kesk-Harjumaal 20cm lund juba. Järgmine nädal tuleb korralikult lisa, sahameestel veel tööd on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See vist juba neljas selline sadu sel talvel, mil just 0 kraadiga viskab korraliku lume maha. Väga metsavaenulik talv.

      Kustuta
    2. Oleneb, kus olla. Ainus ja suur lumi oli detsembri esimesel poolel, kogu kuu teine pool kulus parajasti kogu lume kadumiseks. Mõni hõre lumi on veel olnud, "kopsakaim" oli kuskil 7-8 senti veebruari 3. dekaadil. See kadus 3 esimese märtsikuu päikeselise päevaga.

      Kustuta
    3. Harjumaal, Tallinnast 20 km eemal.

      Kustuta
  7. Huvitav, et GFS pole viimased 5 uuendust järjest näidanud kordagi kevadist ilma. 20. märtsini näitab püsivat talve. Isegi kui märts jääb külmuselt mullusele detsembrile alla, siis lumikatte paksuse poolest ilmselt läheb ikkagi ette. 2013. aasta märts oli ka külm, aga väga sajuvaene.

    VastaKustuta
  8. Arvan, et märts kujuneb siiski normilähedaseks või isegi soojemaks. Ükski ennustus ei näita külma, mida külmaks nimetada saab. Päevased kraadid nulli lähedal ja öösel kerged miinused. Kuu lõpp läheb soojemaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin on küll eksitav jutt.

      Kustuta
    2. Normilähedane võib küll tulla... ma vaatasin, et ilm.pri.ee järgi on praegune kuu keskmine 0,64 kraadi ja tõepoolest on prognoosides suured miinused kadumas. Päeval -5, öösel -12 on asendunud mingi päeval +1, öösel -6-ga järgnevateks päevadeks. Aga rekordiselt lumine märts võib küll tulla.

      Kustuta
  9. Meil Haanin joba koskil 80 sm ringin lummõ, ei kujuta ette millal see ära sulas, vast jaanipääväs. Praegu ka tulõ viil külmä um -2 aga vaiknõ õnnõs, tu suur torm meid es väisa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vähemalt ei jää suvel siis kaev kuivale.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023