Kevade tagaailöök märtsi lõpul (27.- 31.03.2023)

Uuendatud : 29.03.2023.

Kevadpäike on juba võimas ning sulatab vähemalt õhukese öösiti maha sadanud lumekihi üsna usinalt ära. Sellega on kaasnenud aga sisemaal laialdased üleujutused, näiteks Kagu-Eestis asuva Tamula järve veetase on saavutamas kriitilist taset ja lähitundidel(29.03. õhtul) see tõenäoliselt ka ületatakse.


Kevadlilled on mitmel pool juba tärganud. Foto tehtud 26.03.2023 Virtsu lähistel.

Esmaspäeva (27.03.) ööl ja ka päeval on väheaktiivne madalrõhuala Eesti kohal. Merelt lisandub niiskust, mis Lääne- ja Põhja-Eestis tuleb alla lume - lörtsina, Kesk-, Lõuna- ja Ida-Eestis enam vihmana.
Päeval madalrõhkkond hakkab hääbuma ning ka sadu harveneb.
Tuul on öösel tugevam põhjarannikul, seal puhub 14...17m/s, mujal on vaiksem. Päeval pöördub kõikjal läände - loodesse ning puhanguid on 10...13m/s, põhjarannikul ennelõunal veidi rohkem.
Õhutemperatuur on öösel põhja ja lääne pool 0°C ümbruses, mujal veidi soojem.
Päeval tungib jahedam õhk ka sügavamale sisemaale ning õhtuks langeb kõikjal alla 0°C!

Märjad pinnad jäätuvad ja teed muutuvad libedaks!

Teisipäeva (28.03.) öö on suurema sajuta, rahuliku tuulega ja kõikjal miinuskraadides.
Päeval läheneb lõunast uus ning suure niiskusevaruga madalrõhkkond. Selle sadu jõuab hommikupoolikul lõunapiirile ja liigub sealt tasapisi edasi põhja suunas.
Esialgu sajab lund, pealelõunal jõuab soojem õhk ja Kitsas Kagu- ja Ida-Eesti osas võib sadu üle lörtsiks -vihmaks minna. Mujal jätkub igal juhul lumesadu.
Viimased arvutused näitavad, et tugevaim on sadu Ida-Eestis ning Lääne- ja Kesk - Eesti võivad suisa sajuta jääda.
Tuul pöördub kirdesse ja põhja ning õige pisut tugevneb.
Õhutemperatuur on 0°C ja pisut alla selle, vaid idaservas tõuseb mõni 0°C ümbrusse või veidi üle.

Kolmapäeval (29.03.) sadu jätkub. Ida- ja Kirde-Eestis võib tulla ka lörtsi, mujal ikka lund. Pealelõunal sajud harvenevad.
Tuul pöördub enam loodesse ja öösel tugevneb läänerannikul ja saartel 16...18m/s, päeval püsib samast suunast ja alles õhtul veidi nõrgeneb.
Õhutemperatuur on ööpäevaringselt alla 0°C.

Neljapäeva öösel (30.03.) liigub üle Läti itta madalrõhkkond. Selle sajupilved lume - lörtsina liiguvad ööga üle Edela-, Lõuna- ja Kagu-Eesti. Sajuhulk aga meeletu ei ole, tulla võib 2...6cm lund, mis järgmise päikese ajal usinalt ära sulab.
Hommikuks saab suurem sadu läbi ning päeval paistab vaid üksikuid lumehooge ja sedagi Lõuna-Eestis.
Idakaare tuul öösel nõrgeneb ja püsib nõrk ka päeval.
Õhutemperatuur on öösel -1...-7°C, päeval tõuseb lõuna pool 0...4°C, põhja pool jääb 0°C ümbrusse või veidi allagi.

Kuu viimane päev (31.03.) toob uue madalrõhkkonna ja uue saju, seekord üle Eesti.
Öösel jõuab sadu Edela-Eestisse ja laieneb sealt üle maa kirde suunas. Sadu jätkub ka päeval, sajab lund, lörtsi, lõuna pool enam vihma ja lörtsi.
Tuul puhub idakaarest ja on öösel nõrk, päeval pöördub kirdesse ja lääne pool tugevneb puhanguti 12...15m/s.
Õhutemperatuur on nii öösel kui päeval Põhja-Eestis 1...-2°C, lõuna pool 0...5°C.

Kommentaarid

  1. Postituse pealkiri on osaline. Tagasilöök jätkub igaljuhul aprilliski.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis tuleb uus teema :) Ei näe hetkel vajadust mitmenädalaseks teemaks, jube pikaks läheb muisu.

      Kustuta
  2. Mis aprilli prognoosid on? Millal põldu saab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks need nirud ole. Arvan viimaste aastate põhjal, et aprill tuleb novembrile omase ilmaga ja tõelist kevadet loota ei tasu.

      Kustuta
  3. Haanimiis ütles et sel aastal inne maid põllule ei mindä, maa külm ja märg vahepääl tulõ viil lummõ, jüripäävä paiku tulõ vast soojem mitte inne. Lootma piat et vast main üükülmi inämb ei tulõ.

    VastaKustuta
  4. Harjumaal tänaöine lumi õnneks sulanud. Jõudis enne miinuskraade see plöga kaduda.

    VastaKustuta
  5. Tartus õnneks oli eile ja täna veel piisavalt soe, et ei tulnud lund. Homme kahjuks vist sajab lund ka, aga sadu on veidi koomale tõmmatud ja ehk ei jää see kauaks maha.

    VastaKustuta
  6. See ilmajaama ennustus et kagu nurgas sajab lund ja isegi võib tuisata läks aia taha, meil Haanin valdavalt oll küll pilven aga vähäkene esiki päike piilsõ pilvivahel , oll vaiknõ 0 piiren lumõst es olõ haisugi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tartus ka ei tulnud midagi. Mulle aga sobib, ei oleks tahtnud seda lund. Uus neljapäevaks ja reedeks ennustatud sadu loodetavasti tuleb vihmana.

      Kustuta
    2. Teil seal idas tuleb täna lõõmav päikeseloojang.

      Kustuta
    3. Siin lääne pool tuli korralikke lume(kruubi)hooge, aga need olid lühikesed ja nii kui päike välja tuli, siis sulas minutitega ära.

      Kustuta
  7. Statistik siin:
    Tegin väikseid arvutusi ja võrdlusi ning seisukoht on suve silmas pidades ,et mida jahedam aprill tuleb seda enam (suurema tõenäosusega)teeb sooja tagasi õigel ajal (suvel). Samas see ei näita suviseid sajuhulkasi. Võib tulla soe ja sajune või ka jubedalt põuane suvi. Ise ootan 2013 stiilis suve. Põllule enne aprilli lõppu ei saa. Maapinna poolest võib juba mõnes kohas paari nädala pärast saada aga kuna maa on nii külm siis maha ei saa midagi panna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle tundub ka, et ilm jätkub nüüd kas nagu 2013 (aprill jahe, mai aga juba kuiv ja soe ning siis ka soe ja kuiv suvi, aga ehk rohkem sellise 23-25 kraadise ilmaga ja vähem 30-kraadist leitsakut) või tuleb saranane nagu eelmised 2-3 aastat, et kevad vindub igavesti ja mai on ka jahe ja pigem sajune ning siis tuleb juunis jälle kuumus. Tõenäoliselt ei kesta see nii kaua kui 2021, pigem ehk nagu 2020, aga võib-olla natuke soojema juuliga.
      Kolmas variant oleks midagi nagu 2015, et ongi hall ja septembris kuni juuli lõpuni välja ja suvi tuleb augustis alles. Sellist suve pole ka mitu aastat olnud. 2014/2015 talv oli aga äsja lõppenud talvest soojem, seega äkki ikkagi ei tule seda varianti.

      Kustuta
    2. lause parandus: ilm ongi hall kuni juuli lõpuni välja ja suvi tuleb alles augustis ning ehk ka ilus vananaiste suvi septembris.

      Kustuta
    3. 2018 oli soe aprill ja vaata millise pika sooja suve me saime.

      Kustuta
  8. Jah aga siis oli külmajagu märtsis ära.

    VastaKustuta
  9. Gismeteo pikk aprilli prognoos tundub suht ilusalt vihmane ja külm :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis külm see vihmane ilm aprillis ikka on. Vaat kui lumine, siis on külm. Muuseas, aprilli keskmine on madalam kui oktoobri keskmine.
      Kui need "keskmise arvutajad" pole just oma hetk-kaasalibiseva "keskmisega" perestroikat teinud.

      Kustuta
    2. No praegu sajabki lund ja võib järgnevatel päevadel ka sadada. Ja aprilli madalam keskmine tuleb sellest, et ööpäevane max ja min temp vahe peaks suurem olema ja keskmine langeb tänu külmematele öödele, nt tüüpiline ilm oleks, et päeval on +10 ja öösel -5. Oktoobris võib ööpäevaringselt +5 olla. Aga tavainimese jaoks on see esimene variant meeldivam ja tundub soojem, kuigi ööpäeva keskmine võib madalam olla, kui sombuse oktoobriilma puhul.

      Kustuta
    3. Siin on oma tõde olemas, kuigi mitte üldkehtiv. Täna on aga siiski veel märts, homme ka. Eks siis vaatab edasi.

      Kustuta
  10. Meil Haanin 2016 aprill keskmine oli +6,1, suvekuud keskmiselt +16,6 17,4 2018 aprill +7,3 suve keskmised +17,8 +20,1 ääretult kuiv, 2019 aprill +7,4 suvekuud 16,6, 17,4

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 2010ndatel oli pigem soojemate kevadete poole kaldu. 2013 ja 2018 oli külm märts, aga edasi soe. 2015 ja 2017 oli aprilli lõpus ja mais veidi jahedam, aga kevade algus oli soojem. Nüüd viimased 3-4 aastat on märts normis või veidi soojem olnud, aga aprill ja mai külmapoolsed. Mai ikka nii terve kraadi võrra normist jahedam.

      Kustuta
  11. Ilma järgi tundub, nagu oleks täna 30. november ja kohe algab detsember, kuigi tegelikkuses on juba aprill algamas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii on jah :( Eestis ongi nüüd kaks aastaaega, suvi ja siis üks pikk kõik-ühes sügiskevadtalv. Praegune ilm ei erine sellest, mis jaanuaris oli.

      Kustuta
    2. Homme õhtust juba uus sadu kohal, millega 10 cm uut lund tulla võib. Sel juhul on seda juba piisavalt, et päike seda kiirelt ei sulata. Meenutagem, et 2017 tuli 28/29. aprillil arvestatav lumi.

      Kustuta
    3. Oli või? Kas ma tõesti magasin? 30. aprilli õhtul ja öösel 2007 sadas küll lund. 1. mail pidi päike selle sulatama.

      Kustuta
  12. Loodetavasti läheb see sadu taas lõuna poole ja Harjumaa jääb ehk sajuta. Siin maa ilusti must ja teed kuivad. Ei tahaks küll mingit paksu lund enam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aafrikas ei saja lund. Kui sa just mägedes pole. Kagu-Aasias ja Brasiilias ka mitte.

      Kustuta
    2. Lõuna-Eesti pole Aafrikas.

      Kustuta
    3. Lumesaju kartjate õige aadress on Aafrika, point on selles.

      Kustuta
    4. Mis lumest Te jahute kogu aeg , siin Läänes ei midagi hullu aga tsipa soojem võiks olla . Paari nädala pärast peaks juba normaalsem värk olema .

      Kustuta
    5. Tartus on terve päev lund sadanud, kuid õnneks see pole siiamaani väga maha jäänud. (kuid öösel ja homme võib rohkem maha jääda)

      Kustuta
  13. Harjumaal ka kerge lumesadu ähvardab. Head märtsi lõppu!

    VastaKustuta
  14. Meil Haanin satas vihma um vaiknõ ida kirde suunaline tuul, eeläne lumi sulli ärä. Kas keegi mõist üteldä kos tu lumi um ja tuisk nigu ilmajaam joba päiva maha hõigas.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023