11.nädala ilm (13.- 19.03.2023)

Uuendatud : 19.03.2023

Eelolev nädal tuleb vaheldusrikas, nagu ikka viimased nädalad on kippunud olema.

Saame lund, lörtsi, vihma, tuult ja ka sooja. Algab talve ja kevade vaheline "mõõduvõtmine".

Talveidull lõpeb ja ees ootavad taas heitlikud ilmaolud.

Esmaspäeva öö tuleb enamikes kohtades selge, kuid lääne- ja loode poolt libisevad üle mõned hooglumepilved.

Päeva esimene pool on sajuta, pärastlõunal annab endast märku uus ja aktiivne madalrõhkkond, mille lumepilved jõuavad siis saartele. Sajuala on laiamõõtmeline ja sadu on esialgu nõrk - mõõdukas, hilisõhtuks juba mõõdukas - tugev.

Keerisega käib kaasas ka edelavoolus tulev soojem õhk, mistõttu läheb sadu saartest alates õhtul üle lörtsiks, järgneval ööl ka vihmaks.

Tuul puhub öösel läänekaarest rannikul puhanguti 15...18m/s, päeval korra rahuneb veidi, pealelõunal pöördub lõunasse ja tugevneb rannikul 17...20m/s.

Õhutemperatuur on öösel -2...-8°, sisemaal võib ka -10° ümbrusse või kraad-kolm madalamale langeda.

Päevaks õhk soojeneb ja tõuseb 0° ümbrusse, lääne pool ka 1...3°C-ni.

Oodatav sajukogus lume - lörtsina esmaspäeva jooksul 4...10cm.

Teisipäeva öösel liigub mõõdukas - tugev sajuala üle maa. Ida pool sajab veel lörtsi - lund, kuid ka seal läheb peale keskööd sadu tasapisi üle vihmaks.

Hommikuks laussadu eemaldub. Pealelõunal - õhtul jõuab edelast rünksajupilvedega sajuvöönd, sajab vihma ning sadu levib edelast kirdesse.

Pisike äikesevõimalus on ka, kuid pigem siiski mitte.

Tuul puhub lõunast - edelast, öösel on puhanguid 20...24m/s, päeval üle 20m/s enam ei tõuse.

Õhutemperatuur on öösel -2...4°, päevaks jõuab soe õhk ja tõuseb 3...8°C-ni.

Kolmapäeval liigub üle Soome uus madalrõhkkond, kuid selle laussadu meieni tõenäoliselt ei ulatu.

Kohatisi vihmasahmakaid siiski läänest itta liigub.

Uus keeris on aktiivne ning nii tõuseb meil edela- ja läänetuul puhanguti sisemaal 13...15, rannikul 18...22m/s.

Õhusooja on ööpäevaringselt 1...5°C.

Neljapäeval (16.03.) oleme kõrgrõhkkonna meelevallas ja nii näeb pea kõikjal Eestis päikest. Tuul on rahulik, ilm meeldivalt soe, temperatuur jääb 2...6°C vahele.

Reedel (17.03.) oleme kõrgrõhkkonna servas, kuid lääne poolt ajab peale madalrõhkkonda, mille survel tugevneb päeval lõunatuul, õhtul on puhanguid 17...21m/s.

Ilm ise püsib aga sajuta, kuid tiheneva pilvisusega.
Öösel on külma -4...-12°C, mõnes madalamas kohas ka 15°C ümbruses, päeval on sooja 0...3°C.

Laupäeval (18.03.) trügib läänepoolne madalrõhkkond lähemale ning pealelõunal kisub saartelt alates ka vihmale. Sadu ei ole aga kuigi tugev ja eeldatavasti keskööks on laussadu lääne pool juba läbi. Sekka võib tulla mõni märjem lumehelves.

Lõunatuul on öösel veel väga tugev (puhangud rannikul 17...22m/s), päeval pöördub sama tugevana tasapisi edelasse ning õhtul nõrgeneb.

Öösel on 0...3°C sooja, päeval tõuseb kraad - paar kõrgemalegi.

Pühapäeval (19.03.) vana madalrõhkkond eemaldub, vihmasbinaid on enam öisel ajal. Päeval on sajuhooge üksikuid ja ilm vahelduvalt pilvine, pilvevahelt piilub aeg-ajalt ka päikest.

Öösel on sooja 1...5°C, päeval võib pikemas pilvevahes ja päikesepaistes mõni kraad enam olla.


Kommentaarid

  1. Kahju et see vastik tuul jälle. Muidu elaks selle "plirtsti-plärtsti-niuhti-matsti" ilma üle ilma käna käimata.

    VastaKustuta
  2. Talvefännidele... täna võib olla selle talve viimane päev, kus on ilus kohev lumi. Homme ja ülehomme tuleb ehtne novembriilm, vihma lubab ka, nii et lumi muutub vettinud sopaks ja seejärel külmudeks kõvaks jääkõntsaks. Edasi lubabki päeval sulab, öösel külmetab ilma, mis muidugi tähendab libedust ja selle kõntsa säilimist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna see lumi on kohev ja pole varasemat sula saanud, siis pole mingi ime, et homsega on see lumi enamuses läinud, sest tugev tuul sulatab seda nagu fööniga laseks sooja peale. Põllud peaksid homsega lumest vabad olema.

      Kustuta
  3. Meil Haanin päiv paistus vaiknõ +1 päikse käen um lämmi võta või päivä, üüse pidi tormis minema näus!

    VastaKustuta
  4. Homme tuleb üks huvitav päev , just väiksematel teedel !

    VastaKustuta
  5. Lumi juba sulab väiksematel teedel päris usinalt tänu vihmale, südaöösel oli veel kõik kinni. Eks jah õhtuks maa paljas Harjumaal.

    VastaKustuta
  6. Meil Haanin läts ka vasta hummokut vihmalõ ja plussi, praegu um +5 ringin lumi vaos kokko tii umma eriti nilbõ, suure riigimaantii umma puhta. Mõõtsõ välän et lumi um uma 15sm kokko vaonu.

    VastaKustuta
  7. Prognoosid on ootamatult kevadiseks läinud. Järgmine nädal juba +10 võimalik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Isegi 15 kraadi näidatakse juba.

      Kustuta
  8. Harjumaal võib kevade alanuks lugeda - esimesed põldlõokesed sel aastal täna esmakordselt siin kuulda.

    VastaKustuta
  9. Harjumaal lumi põldudelt läinud! Kevväi om platsin!

    VastaKustuta
  10. Kevväi oli platsis juba koos aastavahetusega.

    VastaKustuta
  11. Huvitav jah, et seekord käis lume sulamine ikka väga kähku. Üleeile sel ajal oli paks lumi maas ja tuiskas juurde, nüüd on sellest järel laigud siin-seal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav on ka see, et eelmine aasta samal ajal oli mitu päeva järjest +10 kraadi sooja ja päikeseline, aga lumi sulas üsna vaevaliselt arvestades seda õhutemperatuuri. Mäletan, et tänava äärtes olid veel suured lumekuhjad, aga nende kõrval ei olnud üldse sulavett näha. Tundus nagu see lumi ei sulanud veeks, vaid aurustus aeglases tempos otse õhku.
      See aasta oleks aga nagu leegiheitjaga lund sulatatud.

      Kustuta
  12. Tõesti, 2022 märtsis oli lumikatte kahanemine väga visa. Sisuliselt pooleteise kuu jagu kandvat kooriklund nii põldudel kui soodes-rabades. Oli haruldane ja meeldejääv talve lõpp.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hm. Kui Päike paistma mullu paistma hakkas (26. veeruaril), polmudki enam ammu lund maas. Seega polnud ka millel sulada. Mingid kokkulükatud kumekuhjad pole näitaja.

      Kustuta
    2. Ilmamudelid on lõvikonservi söönud ja näitavad märtsi lõpuks suurt suve juba, aga eks näis, kas tulevad +20 kraadised ilmad meile. Leedus temperatuurid märtsi lõpus +25 kandis juba :).

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    3. Eesti märtsi maksimum on 18 kraadi. See lõvikonserv on nutriast tehtud.

      Kustuta
    4. Ah soo, ma kohe ei vaadanud, et palatimees kommenteerib...

      Kustuta
    5. Seda 20 kraadi ei tule. Unistage edasi. Hea kui maikuus see näit tuleb.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  13. Aprill tuleb nkn jahe

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sel juhul siis neljas järjestikune jahe aprill. Kahju, et mõni talvekuu sellist katkematut rida ei aja.

      Kustuta
  14. Kas hetkel on märts keskmisest jahedam?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas huupi pakud või tõesti ei ole? Tuli ju talve külmarekordki sel kuul ära.

      Kustuta
  15. Karta um et tu aprill tulõ jaheda puulnõ hää kui um +10 vahetevahel, jüriõdaku või olla meil siin Haanin viil lumi aidveeren.

    VastaKustuta
  16. Kus seda jahedat aprilli ennustatakse? No ma sisetunde järgi arvan ka, et kui järgmine nädal liiga soe on (üle 10 kraadi), siis võib aprillis alguses uuesti jahedamat tulla, aga äkki ikkagi läheb kuu lõpus jälle soojemaks.

    VastaKustuta
  17. Hetkel näitab märtsi lõppu kergelt külma

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu arust tuleb peaaegu iga aasta märtsi viimastel ja aprilli esimestel päevadel külma. Viimastel aastatel aga see jama, et see külm kestab siis mai keskpaigani edasi.

      Kustuta
  18. Statistik siin: Accu näitab Eestisse tuulist kevadet. No selleks piisab kui pea aknast välja pista ( on seda ka hetkel)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tohoh, arvasin et seda ennustust ei tule see aasta, pool märtsi juba läbi.

      Pildi peal näitab jah stormy, aga jutus nad räägivad pigem äikesetormidest ja pagidest Kesk-Euroopas, mitte tüüpilistest Põhja-Atlandi tsüklonitest. Ja ühes teises lõigus ütlevad, et Skandinaavia kohale peaks kõrgrõhkkond tekkima. Aga nojah, Eesti on sellises asukohas, kus võib mida iganes tulla. Võib-olla ulatub meile see Skandinaavia kõrgrõhkkond ja siis on ilus, aga võime ka jääda mingi tsükloni serva, siis on jah tuuline.

      Kustuta
    2. Skandinaavia kõrgrõhualas võib küll ilus olla, kuid siis on põhja- ja kirdetuul ning sooja loota ei tasu.

      Kustuta
    3. Nojah, sõltub täpsemalt mis kujuga see kõrgrõhkkond on ja kus selle kese asub.Kui kese on rohkem siin Rootsi/Soome kandis, siis võib meil ilus soe ilm olla. Kui kese on aga kuskil seal Norra pool siis on meil jah tavaliselt külm tuul.

      Kustuta
    4. Kui kõrgrõhkkonna kese on just Soome kohal, siis keset suurt suve võib tõesti idatuulega sooja kanduda, Kuid üldiselt need põhja-loodepoolsed kõrgrõhualad toovad külma. Kuna talvel neid enam peaaegu üldse ei ole, polegi talvist talve juba 10 aastat jutti olnud.

      Kõrgrõhuala LoodeVenemaa kohal - samuti meie talveilmast kadunud, nimelt siis tuleks ka kagu poolt külma. Kuid suvel esineb seda viimasel ajal alatihti - kagu-lõuna suunalt tulevad jubedad kuumalained.

      Eestist lõuna pool olev kõrgrõhkkond meelitab Põhja-Euroopasse läänetsüklonid ja talve pole ollagi. Suvel võib sarnane paigutus isegi pigem jahedat ilma tuua, kuid soe võib ka olla - oleneb kas oleme pigem kõrgrõhuala kui madalrõhkkonna mõjualas.

      Briti saarte kõrgrõhuala - ei õieti liiga soe ega liiga külm. Kuid siin oleneb palju, kui kaugele põhja selle äär ulatub. Mõnikord võib see ka idatsüklonite toel palju külma tuua. Aastaringselt.

      Kustuta
  19. Kas lund julgeb ka keegi prognoosida veel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Statistik siin: 27.märtsi paiku tuleb lumi uuesti maha.

      Kustuta
  20. Hummõn um kevade algus, kaemi siis kust puul tuul puhk ja eriti tähtis um ka kolmas päiv, kui loodõst läänest vai kirdest siis tulõ külm kevväi edela, lõuna kagu tuulõga soe kevväi aga kui idast siis üteldäs et külmä tuulõ ja tühä vagoni. Mu arvatan inne ssja ei tulõ kui suu umma üles sulanu.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023