Jahedam periood oktoobri teises pooles (18.- 26.10.2022)

Uuendatud : 24.10.2022 kl 14:52

16.10.2022 hilisõhtu kostitas Lääne- ja Põhja-Eestit küllaltki intensiivse äikesetormiga.

Tegu oli Rootsi kohal külmal frondil arenenud pagiliiniga ja pisikese, kuid tigeda keerisega. Liikus see äärmiselt kiiresti (130-160km/h) ning jõudis juba enne keskööd saartele ja paari tunniga ületas kogu Lääne- ja Põhja-Eesti. 

Läänemere keskosas äikese intensiivsus küll veidi vähenes, kuid saartel hakkas uuesti intensiivistuma ja nii oli selle teele jäänud aladel mitmeid kahjustusi (murdunud puud, voolukatkestused, lõhutud autod, äralennanud katused).

Pagiliini teekond 16.10.2022.
Pagiliin jõudmas läänerannikule 16.10.2022 õhtul kl 22:45 ajal.

Kõrgeimaks ametlikult registreeritud puhanguks Eestis registreeriti kl 21-22 vahel Kõrgessaares 26,2m/s, Soome edelarannikul aga lausa 39,1m/s.


Edasi ootab meid aga jahedam ja rahulikum ilm. Muuseas võib oodata esimest lörtsi või ka lund. Püsivat lumikatet veel siiski ei tule.

Teisipäeval (18.10.) jõudis läänest juba uus madalrõhkkond ühes sajuga. Öösel jõudid mõõdukas vihmasadu saartele ja liikus edasi üle maa itta. Päeval sadu hõrenes ning esines vaid üksikuid sajuhooge vihmana.

Läänekaaretuul vaibus ning puhangud ei ületanud 15 m/s.

Öösel oli sooja 3...8°C, päeval 8...12°C.

Kolmapäeval (19.10.) kordus sama stsenaarium : öösel jõudis saartele uue madalrõhulohuga seotud sadu, mis levis üle maa itta.

Päevaks laussadu eemaldus, sajuhooge oli kohati ja kuna õhumass vahetus tunduvalt jahedama vastu  siis tuli mõnes kohas ka märga lund / lörtsi.

Tuul pöördus loodesse, kuid ei tugevnenud oluliselt ja puhangud ulatusid ikka kuni 15 m/s.

Öösel oli õhutemperatuur 0...6°C, rannikul mõni kraad enam, päeval jäi aga alla 10 (5...9°C). 

Neljapäeval ja reedel (20. ja 21.10.) tugevnes kõrgrõhkkond ja sajuhooge oli vaid kohati ning need tulid nii vihma kui sisemaal kohati ka lörtsina.

Läänekaaretuul oli mõõdukas, puhanguti 14 m/s.

Öösiti oli õhutemperatuur -1...3°C, rannikul 4...8°C. Päevasel ajal oli sooja 7...11°C.

Laupäeval (22.10.) haaras ohjad nõrguke kõrgrõhuvöönd. Selle servas oli taevas sügisele omaselt pilvine, kuid esines ka selgemaid laike.
Õhtul lähenes läänest madalrõhulohk ning selle sajuala jõudis saartele.

Tuul pöördue lõunakaarde ja püsis nõrk, puhangud 10m/s.

Õhusooja oli öösel 0...6°C, rannikul paar kraadi enam, päeval 7...10°C.

Pühapäeval (23.10.) öösel liikus seesama sajuala üle maa ning hommikul läänest alates laussadu lakkas ja tuli vaid kohatisi, nõrki sajuhooge. Samas oli ka laussadu suhteliselt nõrk.

Tuul pöördus läände - loodesse ning puhangud ulatusid 11-12m/s.

Õhutemperatuur oli öösel -1...6°C, rannikul paar kraadi enam. Päeval jäi alla 10°C (5...9°C).

Esmaspäeval (24.10.) tugevnes kõrgrõhkkond ning taevas läks selgemaks.

Tuul pöördus idakaarde ja oli nõrk.

Õhutemperatuur oli öösel -4...4, rannikul mõni kraad soojem. Päeval 4...10°C.

Teisipäev ja kolmapäev (25. ja 26.10.) oleme madalrõhkkonna mõjusfääris enamasti sajuse ilmaga. Sadu on aga hootine ja mõõdukas - nõrk.

Tuul puhub enamasti kagust 1-8m/s.

Kohal on külm õhumass ning teisipäeva öösel on õhutemperatuur -3...3, kolmapäeva öösel juba kindlalt plusspoolel, rannikul mõlemil ööl veidi enam. Päevad toovad 5..11°C sooja.

Kommentaarid

  1. Nii nagu suvi sai 30.08 pauguga otsa sai täna sügise soojem osa pauguga läbi ja nüüd ootab ees vastik ja kõle hilissügis/eeltalv...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kiili vallas oli suvelõpu äike 29. augustil. Mul on see meeles seepärast, et kui see siia jõudis, kadus madal pilvisus ja äikese eemaldudes see pilvisus taas tihenes.
      30. august oli siin sajuta, aga tuuline, pilves ja jahe.

      Kustuta
  2. Minu kogemus eile hilisõhtuset äikesest:

    Enne äikesevööndit oli välkudeta mõõdukas sajuvöönd, mille tõttu polnud pagiliini sähvatused otse näha, vaid valguskumadena läbi pilveaukude/õhematest pilvedest.
    Selle sajuvööndi möödudes sai saabuvat äikest sajupausi puhul takistusteta vaadelda, aga mitte kaua, kuna see liikus väga kiiresti lähemale. Õhk oli justkui omamoodi lämbe. Oli näha mitmeid sähvatusi, milledest üks välk lõi minust umbes 1,5 km kaugusele.
    Kell oli siis 23:25 ja poolteist minutit hiljem hakkas jämedaid piisku langema.
    Läksin tuulevarjulisse kohta ja siis minuti jooksul see raju algaski.
    Kaasnes paduvihm ja tormine tuul. Vaade meenutas suvist märga allapuhet, kuigi sel korral seda polnud. Torm kestis paar minutit ja siis nõrgenes, samuti sadu, ka mõned sähvatused olid näha. Nõrgem sadu kestis veel 5 minutit ja siis ka tuul justkui vaibus. Sellest pool tundi hiljem ilm selgines ja Kuu hakkas eemalduva äikesetormi serva tagant paistma. Samal ajal eemal veel sähvis.
    Oktoobri keskpaiga kohta ikka meeldejääv kogemus oli.

    VastaKustuta
  3. Suvel vist polnudki Harjumaal sellist äikesevööndit.

    VastaKustuta
  4. Kuna 25. oktoobril on suurefaasiline päikesevarjutus, siis pakun Möörfi seadusele tuginedes, et ilm on sel päeval garanteeritult pilves.

    VastaKustuta
  5. Statistik siin. Tõenäosus on jah nagu vene valimistel 99,7%.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis sa seda blogi mingi vene saasta mainimisega risustad, Slava Ukraini!

      Kustuta
  6. Millega Jüri tegeleb? Ilmaga enam mitte?

    VastaKustuta
  7. Ei ole õrna aimugi millega tegeleb, ei suhtle temaga enam.

    VastaKustuta
  8. Kamenikul on 1 kohtuasi veel kaelas ja Rootsi kardinad ilmselt ootamas. Kardetavasti hakatakse vanglas tema tagumikku uurima.... Õrna kehaehitusega Kamenik vangla retsidele vastu ei saa ja elu läheb tal põrguks, äkki pekstakse vaeseomaks veel... Aga kes on süüdi? Vend ise kaevas endale augu. Reporteris esinemine oli häbiväärne. Ta on ise prokuratuuriga kokkuleppe teinud, seksuaalkurjategijana jäeti veel vabadusse ja siis hakkab kaamera ees valetama, et ta ei tea midagi. Häbi vaadata kohe: https://reporter.kanal2.ee/7620488/ilmateadlane-juri-kamenik-eitab-alaealiste-poiste-suguelundite-nappimist .
    Aga küll õiglus võidutseb ja 95%, et pärast kevadist kohtuvärki läheb vend Rootsi kardinate taha. Ise on selle välja teeninud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rootsi kardinad ilmselt ootavad jah. Tingimiste maksimum ongi 5 ja see limiit tal täis nüüd ja edasine läheb ilmselt reaalseks.

      Kustuta
  9. Statistik siin: Sajune periood mis taastaks vee jõgedes paistab lükkuvat novembrisse. Hea on siis see ,et tuleb soe november - enamus sadusi peab vihmama tulema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga see tähendab jällegi kõva tuult koguaeg.

      Kustuta
    2. Loodetavasti kuu aja pärast pole sul põhjust öelda, et jõgede veetaset taastav sajuperiood lükkub detsembrisse.

      Kustuta
  10. Praegu on suhteliselt igava ilma periood. 7-10 kraadi, tuulevaikne, hall pilvealune. Lehed on suuremas osas juba langenud ja ei ole enam eriti midaagim vaadata õues, lund vist ei ka ei tule niipea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuulevaikus ongi ainus pluss praeguse ilma juures.

      Kustuta
  11. Kamenikul on nüüd seksuaalkurjategijamainerodi ja kevadel vangiminekurodi ootamas!

    VastaKustuta
  12. Suhuvõtu paugurodi on tulemas

    VastaKustuta
  13. Jugavoolu prognoose vaadates, peaksime uuel nädalal nii peale kolmapäeva, saama lõunast sooja õhumassi, kus päeva maksimumid on 10-14*C vahel.

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Enne seda toob teisipäeva öö seevastu -5 kraadi.

      Profit profim on rääkinud!

      Kustuta
  14. Paistab et lähebki nii nagu oma 19. oktoober 2022 03:13 kommentaaris ütlesin, kusjuures hommik peaks ida pool selge olema, aga paar tundi enne varjutust läheb sealgi pilve.

    VastaKustuta
  15. Mis tegelikult selle Kamenikuga toimub? Inimene on väga andekas noor teadlane, 24-aastaselt avaldab populaarteadusliku raamatu, on meedias üks autoriteetsemaid eriala eksperte. Kõik on just kui ideaalne. Ja siis vend keerab ära, hakkab perverdiks? Mis talle pähe lõi? Väga ilus tulevik oli ootamas, ise on kõik ära rikkunud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nende perverssustega on ta tegelenud praeguseks enamvähem sama kaua kui ilmateadusega.
      Noor ja andekas, aga pedofiilia on haigus. Vangla ilmselgelt seda välja ei ravi ja ilmselt see enam ei muutu ka. Nagu öeldakse, "vana kala ei muuda".
      Seega süüdimõistetud pedofiil ongi pedofiil ja selleks ta ka jääb. Kokkuleppega nõustumine näitab seda veenvalt, et ta tegelikkuses oma süüd tunnistab.

      Kustuta
    2. Kahju jah et sellisel mehel mõistuse ära viis ega siin abi pole kuskilt eriti loota. Ju need nõnda nimetud "sõbrad" ka veel aitasid kaasa.

      Kustuta
    3. Tegelt peaks Kameniku tegude nn ohvrid ja sõbrad kui kaasosalised samuti politseisse ülekuulamisele kutsuma. Kas neile ei tundunud imelik, et ilma mingisuguse arstihariduseta ilmateadlane (!) kutsub nn põieuuringutele? Juba see nn uuring ise oli (meediakajastuste kirjeldustele tuginedes) oma olemuselt absurdne. Kogu olukord lõhnab selle järgi, et Kamenik leidis omale sarnase huviga tegelased ja seetõttu nad olidki nõus nn põieuuringus osalema.
      Seega minu arust peaks "uuringus" osalejate tausta samuti uurima.
      Andke andeks, aga kui inimesel puudub vähimgi huvi pedofiilia vastu, siis ei osaleks ta isegi pealemaksmise korral mingis ARSTIHARIDUSETA METEOROLOOGI korraldatud põieuuringus.

      Kustuta
  16. Vaadates mudeleid ja seda sooja pealetungi uuel nädalal ning edasi, siis pakuks puusalt, et 5% tõenäosusega on novembri soojarekord 15,2*C ohus. Merevesi ka veel 9-10*C juures, et mida veel tahta. Nädala pärast tasub üle vaadata, et kas nii ka läheb, aga väike põnevus ikkagi, mida jälgida.

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei tea mis mudeleid sa vaatad, kuid "minu" mudelid küll novembri rekordi ohtuseadmise võimalust ei näita. Max 11...12 kraadi 1. ja 2. novembril.
      7. novembrist on hopis lumise külmalaine võimalus.

      Kustuta
  17. Ja tulebki homne päikesevarjutuse päev pilves.

    Profist profim on rääkinud!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023