Augusti teise poole ilm (22.- 31.08.2022)

Uuendatud : 01.09.2022

- NB! Tänasest on blogis sisuline uuendus - iga päeva alla tuleb õhtul või järgmise päeva jooksul üks pilt päeva ilmastikuoludest. Kui keegi soovib enda pilti blogisse üles saada, võib saata pildi meilile : a.veensalu@gmail.com , koos pildi tegemise aja ja kohaga ning soovi korral viitega autori nimele.

Kui ilm on olnud põnev, võib pilte tulla blogisse ka mitu.


Võib arvata, et tänu uuele kuumalainele on tulemas mõõtmisajaloo kuumim ja paraku enamikes kohtades ka väga kuiv augustikuu. ECMWF-väljavaade 30.augusti kohta.

Esmaspäeval (22.08.) kandus külm front aeglaselt idamaakondade kohale, ühes sellega liikusid ida poole ka sajud.

Öösel levis sadu üle mandri keskosa Ida-Eesti kohale. Päeval oli lääne pool klaarim, ida pool sadas hoovihma. Äikest ei esinenud.

Öösel enne frondi üleminekut puhus mõõdukas lõunakaaretuul, pärast pöördus läände ja päevaks nõrgenes.

Öösel oli sooja 14...20°C, päeval 22...26°C.

Teisipäeval (23.08.) suruti külmema õhumassi piir tagasi lääne poole ning nii oli öösel sajuhooge kohati, päeval ühes kohatise äikesega enam lääne pool. Mainimist tasub hommikune äikeseliin saartel, mis tõi sinna tugeva saju ja äikese. 

Tähelepanuväärne oli ka hommikul sooja frondi alas tekkinud Asperatus lainelis-kaootilised pilved, mida nähti enam lääne pool. (vt. pilti)

Asperatused 23.08.2022 hommikul Roostalt nähtuna. Blogi autori foto

Tuul puhus muutliku suunaga, päeval pöördus tasapisi idakaarde.

Öösel oli sooja 11...17°C, päeval 23...28°C, sajuhoogude all lääne ja loode pool 19...24°C.

Kolmapäeval (24.08.) jõudis läänest pärale uus külm front. 

Hommik algas mitmel pool uduselt. Külma frondi mõjul said hommikupoolikul tugevat vihma ja äikest saared, mandri lääne- ja keskosas piirdus sadu nõrga - mõõduka sajuga ning ilma äikesteta.

Saari ületanud külma frondi äikese- ja tugeva saju liin Rohuküla sadamast nähtuna 24.08.2022 hommikul. Ahto Veensalu foto

Tuul vaibus ja oli muutliku suunaga, lääne pool pöördus põhjakaarde.

Öö oli küllaltki soe : 14...20°C, päeval tõusis Kesk- ja Ida-Eestis 32°C-ni. Lääne pool ja ka sajuhoogude all jäi 20...25°C vahele.

Neljapäeval (25.08.) külm front eemaldus. Öösel ja hommikul tekkis idamaakondades mitmeid mõõdukaid - tugevaid äikesekoldeid, mis liikusid itta - kirdesse.

Päeval tugevnes kõrgrõhkkond, kuid õhumass on mõnevõrra jahedam. Ida- ja kagu pool tuli ennelõunal veel ka mõni sahmakas äikesevihma, mujal oli päeva esimene pool laialdaselt pilvine, õhtuks selgines kõikjal.

Õhtuks ilm laialdaselt selgines. Foto tehtud Ahto poolt Rohuküla sadamast 25.08.2022 õhtupoolikul.

Tuul oli nõrk ja peamiselt põhjakaarest.

Öösel oli sooja 14...21, päeval 20...27°C.

Reedel (26.08.) jätkus sarnane olukord ja sajuhooge oli vaid kohati ja eelkõige päevasel ajal.

Tuul oli nõrk ja puhub idakaarest.

Öösel oli sooja 10...16°C, tuulepealsel rannikul mõni kraad enam, päeval 21...27°C.

Nädalavahetuseks (27. ja 28.08.) lisandus idakaarest kõrgrõhkkonna serva mööda kuuma ja kõrgrõhkkond ise nõrgenes tasapisi. Ilm oli veem laialdaselt selge ja sajuta. Pealelõunasel ajal areneb pilverünki, millest mõni saab ka saju- ja äikeseküpseks, eelkõige pühapäeval.

Arenemisjärgus rünk(saju)pilved, mis tõid 28.08. mandri loodeossa tugevat hoovihma ja kohatist äikest. Ahto pilt 28.08.2022 Rohuküla sadamast.

Tuul pöördus lõunakaarde ja veidi tugevneb, kuid puhangud jäid alla 10 m/s, pühapäeval nõrgenes.

Ööd olid 9...15°C vahel, rannikul mõni kraad enam, päeviti 24...32°C.

Esmaspäeval (29.08.) lähenes põhjast madalrõhulohk ühes külma frondi ja jahedama õhuga. Samas front ise päeval veel Eesti kohale ei jõudnud, kuid selle lähenedes lisandus niiskust ja sellest tingitult arenes päeva peale rünksajupilvi, mis hoovihma ja äikest põhjustasid.

Tugevad äikesed Lätis ja Liivi lahel, lähenemas Eestile 29.08.2022 hilisõhtul.

Õhtul lähenes Lätist tugeva äikese vöönd ja ka Liivi lahel arenes tugev äike.

Tuul pöördus põhjakaarde ja hakkab tasapisi tugevnema.

Õhusooja oli öösel 12...20°C, päeval 22...29°C.

Teisipäeval (30.08.) toob seesama madalrõhulohk ühes külma frondiga õhumassivahetuse. Öösel on sajuhooge ja kohati tugevat äikest, rahet enam lõuna pool, päeval on sajuhooge laialdasemalt, on ka arvestatavalt suur äikesevõimalus.

Hoovihmapilvi jagus laialdaselt ka 30.08. Ahto pilt Rohuküla sadamast 30.08.2022 pealelõunal


Tuul puhub kirdest ja põhjast ja tugevneb puhanguti 18 m/s.

Öösel on sooja 10...17, päeval jääb alla 20°C.

Kolmapäeval (31.08.) eemaldub madalrõhkkond ühes kuumusega Venemaa avarustesse.

Kirde- ja põhjatuule puhangud ulatuvad 16m/s ümbrusse.

Öösel on sooja 7...13, meremõjuga rannikul kuni 18°C. Päeval on sooja enamasti alla 20°C.

Kommentaarid

  1. Augusti viimased paar päeva näivad siiski sügisesed tulevat. Öösel 10 ja päeval 15 kraadi piires.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On kahetisi variante hetkel jah. Aga uuendan iga päev seisu ja kui see aeg lähemale jõuab, eks siis selgem ka, kumb variant peale jääb :)

      Kustuta
  2. Hakkab juba usk Eesti kliimasse taastuma. Vahel oli tunne, et 2010-2011 suvede kordumisest võib ainult unistada, rääkimata nende ületamisest, aga siin me oleme - vaid kümme aastat hiljem.

    Kliima soojenemine on Eesti jaoks ikka tõeline õnnistus. Saavad sellised Vahemerelised talved(2007/2008, 2019/2020) ning suved(tänavune, möödunud) tavaliseks, pole enam põhjust lõunasse kolidagi.

    Paistab järjekordne troopiline nädal tulevat!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõraveres ilmselt küll, aga Harku puhul kindel poleks. Harku kandis ilmselt kirdetuule nädal.

      Kustuta
  3. Miks need Venemaale paigale jäävad kõrgrõhkkonnad alati nii ootamatud on?

    VastaKustuta
  4. Tuleb soe suvine nädal, mil saab vett, äikest ja kuuma. Sellel nädalal oli nii, et Põhja-Eestis oli kuum ja lõuna pool veidi jahedam, siis uuel nädalal on vastupidi. Samas oleme ikka jahedama ja kuumema ilmapiiril, siis võivad need lokaalsed ennustused nn aiateibeid näidata.

    Ootan põnevusega, et mis see keskmine augusti temperatuur saab olema.

    Proff on rääkinud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuu viimased päevad ähvardavad külmad tulla, mis kuu keskmist õõnestavad.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  5. Ei tule siin öösel mingit äikest. Huvitav, mille alusel ilmateenistus äikeses nii kindel on. Labiilsuse kaardid on samuti nullilähedase prognoosiga.

    VastaKustuta
  6. Kui kuu lõpp külmaks keerab, siis peaks merel vist vägev äikese vaatemäng algama, kuna meri on 20 kraadi, aga 31. augustiks lubab 0 kraadist isotermi mere kohale. (Mere lõunaosas mõne +kraadine, põhjaosas mõne miinuskraadine)

    Mereäikeseks soodsaks loetakse kontrasti alates 13 kraadist mere ja isotermi vahel.

    VastaKustuta
  7. Soome peaks kolmapäeval taas tugevateks äikesteks valmistuma.

    VastaKustuta
  8. Kahju, et nii täpselt septembri alguseks külmaks keerab. Seda oli muidugi oodata peale nii pikka ja hilist kuummalainet, aga tahaks loota, et tänavu september tuleb soojem kui eelmine aasta. Sügisel võik ikka järk-järgult jaheneda, mitte nii et kohe on ainult 10 kraadi ja vihm.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Harjumaal jäi see tänaöine sadu naeruväärseks. Seega las kallab kasvõi kogu augusti puudujäägi nüüd septembriga tagasi.

      Kustuta
  9. Saartel ja mandri läänerannikul (vara)hommikul äikest oodata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav, mitu äikesepäeva tänavu seni saartel olnud on ja palju Kagu-Eestis.

      Kustuta
    2. Kogu Lääne-Eesti ja kõigi saarte eest ei oska õelda aga Hiiumaal Kärdla piirkonnas olen seni 10 äikesepäeva kirja saanud, kusjuures mina olen enda jaoks kirja pannud ka need päevad kui kostub vaid kaugustest üksik kõmin, ilma et vihma sajaks, öisel ajal siis need äikesed, mille välgukuma kätte paistab, seega ametlikku statistikasse kõik päevad ilmselt ei läheks. Kui nüüd võrrelda seda aastat eelneva 29-ga(just nii kaua olen üles märkinud) siis pigem hetkeseisuga alla keskmise aga see võib veel muutuda.Tavaliselt on siin äikesepäevi ca 15-18, ühel aastal on olnud üle 20 ja ühel 9 päeva. Mingeid eriti intensiivseid pilvi mis pagituult või rahet tooks pole mitmeid aastaid trehvanud, pigem sellised nagu täna et lauspilves ja lausvihm ja siis üksikud kõminad kuskil.
      i

      Kustuta
    3. Statistik siin: Ka ma kasutan Harjumaal oma kodukohas sama meetodit ja mul samuti sel aastal ainult 10 päeva koos. Keskmine on siin 19

      Kustuta
  10. Arvan, et öö ja homne päev mööduvad Harjumaal ilma poolest rahulikult ja kuivana.

    VastaKustuta
  11. Miks ennustatakse neljapäevaks ja reedeks nii madalaid temperatuure (24-25 kraadi tänase 27-28 asemel), kui 850hPa isoterm peaks ligikaudu sama mis täna olema (13-14 kraadi) ja mingit suurt vihma ka ei luba? Jutt käib Tartu kohta, nii et külm meretuul ei saa ka põhjuseks olla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Statistik siin: Ei juleta rohkem prognoosida kuna on oht ,et eriti reedel on madalas kihtpilves ja soojaga kogu lugu. Kindel aga see ka pole sellest siis selline lahja prognoos ,et juhul kui...

      Kustuta
    2. Või siis seepärast, et aeg on juba nii hiline ja päev lühike. Päikese kõrgus (ingl.k "altitude") kahaneb nädalaga ca 2,5 kraadi.

      Kustuta
    3. Nojah, tänaseks on kõik mudelid üksmeelel, et homme ja reedel võib rohkem pilvi ja sademeid tulla. Äkki saab siis enne suve lõppu veel ühe hea äikesepäeva!

      Kustuta
  12. Keegi ilm.pri.ee kodulehel päevarekordeid ka uuendab? Siin augustikuu jooksul neid juba mitmeid olnud ning tuleb see nädal ilmselt veel

    VastaKustuta
  13. Saan aru, et homme Harjumaal siis äikest oodata?

    VastaKustuta
  14. @23. august 2022 16:41

    Ei oska öelda, aga ilmselt üsna vähe, mistõttu lõpetasin loendamise ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kui vähe, siis peaks just olema eriti lihtne loendada ju. :D

      Kustuta
    2. Lihtne jah, aga samas igav ka.

      Kustuta
  15. Praegused kuumad on äikese osas täitsa mõttetud olnud. 2010 aastal ikka oli äikest ka kuumusega. Sel aastal NULL.

    VastaKustuta
  16. Noh, saared saavad kohe ühe äikesepäeva juurde jälle.

    VastaKustuta
  17. Mis veider suitsu moodi hägu see Kesk-Eestis on? Taevas selge ja samas hallika varjundiga.

    VastaKustuta
  18. Eile oli ka Haanin säne imelik vine taoline, muidu taevas selge sinine ainult päikese kumas hallikas, nagu tolm

    VastaKustuta
  19. Praegu on augusti lõpu kohta tavatult soe, aga tänahommikune GFS lubab 2. septembri päevamaksimumiks vaid 9 kraadi. Ei taha veel nii külma, alla 10 kraadised ilmad võiksid ikka oktoobrisse jääda.

    VastaKustuta
  20. Nii põuast suve ei mäletagi , loodus ikka nii kõrbenud ja õiget sadu ei paista niipea tulevat .

    VastaKustuta
  21. Tänavune suvi paistab isegi 2018. aastast põuasem olema. Tookord oli suve sajusumma Eesti keskmisena 149mm, käesoleva suve sajusumma on hetkeseisuga 136mm.

    VastaKustuta
  22. Ilmateenistuse Tuleohukaart on huvitav !

    VastaKustuta
  23. Täna õhtul või homme öösel peaks Kagu-Eesti ka lõpuks äikest saama. Tingimused on soodsad, nt frondi ajastus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks nii arvate ? Ilma lubadused on sellised et ...... ! Täna pidi olema äike ja 28 kraadi on 22 ja paar piiska . Kui lubatakse siis andke ka !

      Kustuta
  24. GFS 06Z näitab 31. augustiks kella 15-ks Kesk-Eestisse vaid 8 kraadi.

    VastaKustuta
  25. Kuluks üks show ära küll üle pika aja. Võrtsu juures on juba miskit arenemas.

    VastaKustuta
  26. Mis ennustused septembrisse, Statistik? Jätkub kuival lainel ja kõrgrõhkkondadega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Statistik siin. Kuivapoolne tuleb jah aga jahe või isegi külm ja tuuline. Ei imesta kui septembri keskmine tuleb alla normi. Mingit lämbet septembrit nagu näiteks 2006 ei tasu loota.

      Kustuta
    2. Vaatasin jah, et septembriks sätib kõrgrõhkkond end Atlandi kohale ja toob meile siia külma loodetuult. Natuke kahju on küll... sellist mahedat 16-22 kraadist üleminekuilma on Eestis nii vähe. Üks külm front käib üle ja siis on kohe vaid 10 kraadi sooja ning peab jälle järgmise aasta juunini soojemat ilma ootama (sest mai on viimastel aastatel alla igasugu arvestuse olnud).

      Kustuta
  27. Olen siin Kagu-Eesti kõrgustikul jälgimas lääne ja loode suunal arenevaid àikesepilvi. Õues on ikka jõhkralt làmbe ja soe.

    Paigal olles on raske kirjutada, kuna sààskede parv lendab ümberringi nagu jaanide ajal.

    Lihtsalt imeline vaade avaneb sähvimistele erinevatest pilvedest samal ajal.

    VastaKustuta
  28. Vaade äikesepilvedele kõrgustikult oli selline. Üks lühike klipp ka show'st. Välkude intensiivsus oligi selline nagu videos.

    Radari järgi näib Lätist veel lisa tulevat. Õues on tõeline troopika. Imeline!

    VastaKustuta
  29. Läänekaares on taas kena show alanud. Pidevalt kostub ka võimsaid mürinaid.

    VastaKustuta
  30. Tahaks juba magama minna, aga ei saa. Edela suunalt läheneb korralik vaatemäng võimsate kõminatega, mis paistab üle tulevat.

    VastaKustuta
  31. Äikest ei taha, rahulik nii 20, 25 kraadine ilm võiks kesta aga ka vihma on hädasti vaja.

    VastaKustuta
  32. Statistik siin: See aga kui...paistab teostuvat mis 23.aug ütlesin. Vähemalt Harjumaal homme õhtuni selline pilvealune ja soojast võite und näha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tartus on ka täielik pilvealune, aga üsna lämbe. Huvitav, millest siukesed madalad pilved tekivad? Veel ei ole ju madalrõhkkond kohal.

      Kustuta
    2. Sügis läheneb...kaugel see novembergi enam on.

      Kustuta
    3. Harjus läks kella 12-13 vahel selgeks ja on praeguseni olnud.

      Kustuta
  33. Küsiks infot. Kuna maa on nii tuhkkuiv, et ader vaevu püsib maasees, siis kas uue nädala alguses (teisip) on Harjumaale elupäästvaid sademeid oodata? Siis ilmselt ootaks vihma ära. Või lükkub sadu jälle edasi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei siin kandis pole seda vihma kuskil loota . Äike on hakanud ka ilma veeta üle käima .

      Kustuta
  34. Statistik siin: Lähema 10 päeva jooksul sellise saju tõenäosus väga väike mis su põllu pehmeks teeks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Oled kindel? Hetkel nagu vihmavõimalus tagasi tulnud...

      Kustuta
  35. Nädalavahetue kuumalaine peaks seekord taas äikeseta lahkuma, sest tuul pöördub sujuvalt kirdesse.

    VastaKustuta
  36. NOAA on viimased 3-4 kuud prognoosinud järgnevat 6-kuud keskmiselt soojemaks.Nüüd on september arvutatud tavapäraseks.Loodame, et peab paika ja tuleb leebe sügis-talv, tänaste energiahindade valguses oleks leevenduseks kogu ühiskonnale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks on ka 06Z GFS suht õudukas, selle poolt prognoositava ilmamustri järgi on septembri keskpaigaks öökülmad kohal. Soe september oleks aga väga oodatud... praegu on hoonetes veel soe sees ja maheda ilmaga saaks kütmisega ehk oktoobrini oodata. Kahjuks aga vist nii lihtsalt ei pääse, järgmine nädal tundub korralik külmalaine tulevat. Samuti olen kuulnud prognoose, et ka sel talvel tuleb külma juba novembris ja detsembris ja talve teine pool tuleb vesisem. Aga elame-näeme, tegelikult ei ennustanud ükski prognoos nii sooja augustit. 2020 aastal üllatas ka hoopis septembri teine pool soojusega.

      Kustuta
  37. Harjumaal oli selle sügishooaja esimene lauskihtpilve ilm. Ja meeleolu oli samuti pigem sügisene. Aga õnneks oli tuul nõrk.

    VastaKustuta
  38. Ilmateenistuse miinumum tänaseks ööks 10 kraadi - Kuusikul juba sellest vähem sooja.

    VastaKustuta
  39. Harjumaal selge. Õhtuni ootama ei pidanud.

    VastaKustuta
  40. Palju augusti keskmine tänase seisuga on?

    VastaKustuta
  41. Augusti Eesti keskmine on hetkeseisuga 19,9 kraadi, Tallinn-Harkus ja Tartu-Tõraveres 20,3 kraadi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahju, et ei saagi üle +20 üle Eesti kuu keskmiseks.

      Kustuta
    2. Nii et mu 17. august 2022 01:17 kommentaaris (eelmine blogipostitus) mainitud halb aimdus lähebki täide kahjuks. :(

      Kustuta
  42. Rekordi jaoks oleks 20 kraadine kuu keskmine muidugi ilus, aga ka 19,x on võimas, oleme kaugelt ületanud 2010 ja 2018 augusti rekordid. Ja neil aastatel tõstis pigem kuu algus keskmist. See aasta on just augusti teine pool väga soe olnud, mis näitab, et kliima on meil niivõrd soojenenud, et ei pea augusti teist poolt täielikult maha kandma, 30 kraadi on võimalik ka kuu lõpus.

    Ma pigem muretseks septembri pärast. Esimesed 5 päeva tulevad kõvasti normist külmemad. Ülejäänud kuu peaks ikka väga soe tulema, et normist kõrgem keskmine saavutada. Arvan, et seekord jääb septembri keskmine kuskil 11,0-11,5 vahemikku ja üle 20-kraadiseeid päevi tõenäoliselt ei tule väga. Äkki 20 või 21 kraadi tuleb kuidagi ära, aga rohkem mitte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuressaare vaatenurga järgi on uskumatu, et 2018 august nii soe tuli. Rohkem jäi siin meelde ikka juulikuu kuumus.

      Kustuta
    2. Millegi pärast pole mulle august 2018 erilise soojaga silma jäänud, vaid kuu esimesed päevad. Mäletan, et hoopis august 2007 oli sarnaselt tänavusele kuum ja see kuumus lõppes 24. augustil siin Tallinna kandis tugeva äikesega.

      Kustuta
    3. 2018 oligi juulis ja augusti esimestel päevadel kuumuse tipp. Kuid tol aastal jagus sooja väga pikaks. Augusti teises pooles oli ka soojemaid päevi, septembris tõusis temmperatuur veel üle 25 kraadi, oktoobri keskpaigas oli 18 kraadi, kevad oli ka soe muidugi.
      Ma korrutan seda siin lõpmatuseni, aga 2018 on mu lemmik ilmaasta, kuna siis oli sitta suusailma vaid 6 kuud 12-st. (tavapärase 8-9 kuud 12-st asemel.)

      Kustuta
  43. Pole kuid kommentaariumis käinud- kas Jürist on kuuldad-näha?

    VastaKustuta
  44. Pärast kella 22 oli Liivi lahe juures olevast äikesepilvest erksalt sähvatused siia Kagu-Eesti kõrgustikule paista.

    Üks põhjus, miks põuda ja leitsakut nii väga ootan - õhtune(27.08) loojang siin Kagu-Eesti kõrgustikul.

    VastaKustuta
  45. Seda pärnumaa/raplamaa äikest sai kogu eesti nautida Vilsandist Narvani, sest eesti kohal oli täiesti selge taevas ja siis see üksainus pilv

    VastaKustuta
  46. Põhja-Tallinnas tuleb just praegu korralikku paduvihma koos piksega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lääne pool ainult kõmistas ja kümme piiska vett , kuivus hukutab !

      Kustuta
    2. Julgen väita, et siin tuli selle suve üks kõvemaid vihmasadusi, millele lisandus ka rahe. Tipphetkel oli nähtavus vast 100m. Müristas ja välgutas omajagu ehk siis väike tore üllatus siia pühapäeva.

      Kustuta
  47. Lihtsalt suurepärane suvi! Meeldiv üllatus on kogeda augusti lõpus nii kõrgeid temperatuure. Loodetavasti saavadki sellised suved kliima soojenemisega Eestis tavaliselt. Imeline!

    Käesoleva suve ja augusti ülevaade praeguse seisuga ametlike andmete järgi(varased ilmavaatlused pole arvestatud):

    Eesti augusti keskmine on hetkeseisuga 20,0 kraadi, mis on aegade kõige soojem.
    Tallinn-Harku augusti keskmine on hetkeseisuga 20,4 kraadi, mis on aegade kõige soojem.
    Tartu-Tõravere augusti keskmine on hetkeseisuga 20,5 kraadi, mis on aegade kõige soojem.

    Eesti suve keskmine on hetkeseisuga 18,2 kraadi, mis on soojuselt 2.kohal koos 2010 ja 2011 suvega.
    Tallinn-Harku suve keskmine on hetkeseisuga 18,4 kraadi, mis on soojuselt 1. kohal koos möödunud suvega.
    Tartu-Tõravere suve keskmine on hetkeseisuga 18,6 kraadi, mis on soojuselt 2. kohal koos 2010 suvega.

    Uute võimsate kuumalainete ja põudadeni! o/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parandus: Eesti suve keskmine on hetkeseisuga 18,2 kraadi, mis on soojuselt 2.kohal. 2010 ja 2011 suve keskmine oli 18,1 kraadi, mis on soojuselt 3. kohal.

      Kustuta
    2. Parandus: Loodetavasti saavadki sellised suved kliima soojenemisega Eestis tavaliseks.

      Kustuta
    3. Täpsustus: Eesti aegade kõige soojemat augustit 20,0 kraadise augusti keskmisega pidasin silmas alates 1961. aastast, kuid pole kindel, kui tõene see on, kuna isiklikult Eesti keskmise aegridu möödunud sajandi kohta ei oma.
      Ilmateenistuse järgi on 1922. aasta august siiski veel soojem olnud, mil Eesti keskmine oli 20,3 kraadi.

      Kustuta
    4. Parandus: Ilmateenistuse järgi on arvestatuna 1922. aastast august siiski veel soojem olnud 1939. aastal, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 20,3 kraadi.

      Kustuta
    5. Täpsustus: See, millisel kohal Eesti suve keskmine soojuse järgi oli/on, pidasin samuti silmas alates 1961. aastast ning pole kindel, kui täpne see on, kuna isiklikult Eesti keskmise aegridu möödunud sajandi kohta ei oma.

      Kustuta
  48. Selle saabuva külmalaine vältel peavad Lääne- ja Ida-Virumaa arvestama mereefekti tõttu päevi kestvate vihmahoogudega.

    VastaKustuta
  49. Huvitav kuidas seal lõuna- ja edela-Soomes koguaeg nii äikeseline on.

    VastaKustuta
  50. Saame siiski veel ka täna kuuma päeva nautida siin Kagu-Eestis. Õues praegu tõeline troopika.

    Kuumapäevade(>=27 kraadi) arv käesoleval, 2021 ning 2010 suvel(juuni, juuli, august) Tartu-Tõraveres:
    Käesolev suvi tänase seisuga: juunis 5, juulis 4, augustis 16, kokku 25.
    2021 suvi: juunis 7, juulis 17, augustis 0, kokku 24.
    2010 suvi: juunis 1, juulis 22, augustis 9, kokku 32.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kagu saab 25. augusti öisele äikesele sarnase täna/homme veel. See jääks selle hooaja viimaseks äikeseks ilmselt.

      Kustuta
    2. Oleks meeldiv näha küll suve lõpetuseks korralikku show'd.

      Kustuta
    3. Ikka üllatav, et tänavu suvi nii soojaks osutus. Juuni esimene pool oli ikka üsna jahe (eriti Lõuna-Eestis) ja juuli oli ka mõõdukas soojuse osas. August ikka üllatas väga soojaga.
      Külm mai ja nüüd tõenäoliselt külm september on kahjuks natuke kui tilk tõrva meepotis.... Ilusat suve ei riku, aga selleks, et Eesti kliima nauditav oleks, võiksid ka üleminekuaastaajad natuke soojemad olla.

      Kustuta
  51. Palju augusti keskmine hetkel on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eesti 20,0 kraadi, Tallinn-Harku 20,3 kraadi ning Tartu-Tõravere 20,4 kraadi.

      Kustuta
  52. Show juba algaski siin Kagu-Eestis!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023