30.nädala ilm (25.- 31.07.2022)

Uuendatud : 26.07.2022 kl 06:00

Tulemas on soe ja võrdlemisi niiske nädal.

Vihmahoogudest see nädal pääsu pole. Pildil sajupilved 24.07.2022 päeval Rohuküla sadamas. 

Küsiti Jüri kohta. Uurimine tema asjus jätlub ja sellega seoses ilmaga ta laialt hetkel ei tegele, keskendub hetkel teistele teemadele.

Kel huvi, saab talle privaatselt FB kirjutada.

Nädal algas (25.07.) kõrgrõhkkonna tiiva all suvise sooja ja päikeselise ilmaga. Tuul oli rahulik.

Öösel oli sooja üle 10°C, päeval 21...26°C.

Teisipäev (26.07.) toob läänest madalrõhkkonna koos õhumassivahetusega. Lõunal jõuab saartele külm front ühes sajuga, levib edasi ida suunas. Sajuvöönd ei ole väga lai ning õhtuks Lääne-Eestis sadu läbi. Samuti ei ole ilmselt oodata laialdaselt äikest, mitmel pool piirdub õhumassivahetus vihmaga. Kohati äikest ikka tekib.

Enne fronti puhub lõuna- ja kagutuul, peale frondi ja äikeste üleminekut pöördub edelasse. Puhangud ulatuvad 14 m/s.

Öösel on sooja 12...18°C, päeval 20...25°C, peale külma fronti langeb veidi.

Kolmapäeval ja neljapäeval (27. ja 28.07.) jääme madalrõhkkonna kaugesse serva. Päeva peale areneb hoovihmapilvi, suurem on võimalus mandril, tugevamad on sajuhood neljapäeval, siis on suurem ka äikesevõimalus.

Suhteliselt jaheda saabuva õhumassi ja sooja merevee koosmõjul on soodsad tingimused merel ja lahtedel vesipükside tekkeks!

Läänekaaretuul on mõlemal päeval mõõdukas.

Öösiti on sooja 10...18°C, päeviti 17...22°C.

Reedest pühapäevani (29.- 31.07.) kujuneb Eesti lähistele kõrgrõhuala, mis jääb siiski küllaltki nõrgaks. Laialdast sadu oodata ei ole, kuid kohatiste hoovihmadega tuleks siiski arvestada. 

Reedel puhub nõrk - mõõdukas läänekaare, nädalavahetusel põhjakaare tuul.

Õhumass kujuneva kõrgrõhkkonna all on küllaltki jahe ja öösiti on sooja 7...13°C, (välja arvatud rannikualadel, kus on mõni kraad enam), päeviti 16...21°C.

Kommentaarid

  1. Niiet homne äike on kindel? Muidu igal pool kindlas kõneviisis ju ei rääkitaks sellest. Samas on õhumassi energia prognoosid homseks palju lahjemad, kui 23. juuli öösel olid.

    VastaKustuta
  2. Tundub et homme istume mingi madala pilvesaasta all. :(

    VastaKustuta
  3. Homme äikest !? No terve Eesti peale mõni pilvesisene välk ja ilmselt kogu lugu.

    VastaKustuta
  4. Rõve suusakas tuleb jälle :( neljapäevast alates on valdavalt alla 20 kraadi ja soojenemine lükatakse aina kaugemale edasi augustisse.

    VastaKustuta
  5. SiinHaanin ka säne lämmi ilm 25 ringin mõõdukas lõuna tuul, ega toda pikset ei taha hää kui säne rahulik um ka temperatuur võiks jäiä sinnä 20 -23 piiri, vihma võinu ju tulla maa um kuiv, kartol taht niiskust.

    VastaKustuta
  6. Harjumaal paar piiska tuli ja kõik.

    VastaKustuta
  7. Tartusse just jõudis mingi pilvekiht, aga ei usu et sellest suurt sadu või äikesst tuleb.

    VastaKustuta
  8. Tänaseks lubatud hall ilm oli Harjumaal Tallinna kandis selline, et pärastlõunal ja õhtupoolikul oli mingi ebaühtlane lauspilvisus, aga muidu oli päikeseline ja õhtul kella 21-st läks isegi lausselgeks.

    VastaKustuta
  9. Kuidagi ei tahaks uskuda et selline juuli 18,x keskmisega tuleb. Samas ööd on olnud võrdlemisi soojad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On jah valdavalt olnud hall ja sombune. Aga soojad ööd ja paar palavat päeva ajavad keskmise üles. 2012 ja 2016 juulid olid sarnased. August kahjuks tundub, et läheb sama rada. Pidevalt mingid madalrõhkkonnad tiirlevad meie kohal ja päevane temperatuur napilt 20 kraadi ringis, aga kuna ööd on soojad, siis ma olen üsna kindel, et augusti keskmine tuleb ka sinna 17 kraadi kanti või ülegi. Ja lõpuks nii tulebki keskmise järgi "soe" suvi, mis tegelikkuses oli aga valdavalt pilvise taevaga keskpärane suvi.

      Kustuta
  10. Tekib endal ka küsimus, mis Jürist saanud on? Kas tal on tõsised terviseprobleemid?
    Teadjamad on kursis, et sotsiaalmeedia ilmahuviliste gruppidest on ta juba aastaid tagasi pehmelt öeldes veidra käitumise pärast välja tõrjutud.
    Ja veel. Vanasti kõlasid blogis kogu aeg väljendid nagu puuksurodi, ülirämenunnupaugurodi, rämepaukur jne. Kõik need uudissõnad on Jüri kadumisega koos kadunud.

    VastaKustuta
  11. Mudelid on hakanud näitama uut kuumasutsakat 5. augusti paiku.

    VastaKustuta
  12. See 24 pole miski kuum vaid normaalne suveilm aga pärast vajub küll august ära , kurb !

    VastaKustuta
  13. Kas 1.aug on mingit tsüklonit oodata? Või sademete anomaaliat?

    VastaKustuta
  14. Nojah, mudelid üritavad 2.-5. augusti paiku siia sooja tuua, aga see soe õhumass tuleb madalrõhkkonna servas jälle, mis tähendab, et taevas on siis hall ja sooja tuleb ehk 20-24 kraadi. Selleks, et 25-30 kraadist ilma saada, peab ikka päike paistma. Kahjuks tundub, et püsivat kõrgrõhkkonda enam ei tule see suvi.

    VastaKustuta
  15. Mis homselt ilmalt oodata? Harjumaa jääb kuivale?

    VastaKustuta
  16. Statistik siin: Harjumaa läänepoolsem osa jah nii 90% tõenäosusega kuiv. Samas kui asud näiteks seal Kehra - Aegviidu suunal siis enam nii kindel pole.

    VastaKustuta
  17. https://www.postimees.ee/7573732/kuhu-kadus-suvesoojus-30-kraadist-rannailma-lahiajal-oodata-ei-tasu
    Paar nädalat tagasi väitsid ilmatargad, et august tuleb soe ja kuiv, nüüd hoopis räägivad, et pigem vihmane ja muutlik. Nõustun selle kommentaariga, et tänavu on igati keskpärane suvi, mis ei jää eriti meelde. Ma loodan siiski, et august ei vaju nii hullusti ära nagu eelmine aasta.

    VastaKustuta
  18. Harjumaa ja üldse Lääne-Eesti jääb jah kuivale, aga Kunda-Türi-Viljandi joonest ida-kagu pool homme õhtuks põllud uputavad.

    Kehra-Aegviidu kandis paar mm ehk sajab.

    VastaKustuta
  19. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  20. Statistik siin: Vaatan ,et Juuli keskmine on aja jooksul kõvasti kosunud. 2019 oleks sama keskmise eest saanud 0,5 normist soojema juuli. Kui vaadata näiteks viimase 100 aasta keskmist saaks veel mõne komajärgse numbri juurde. Nüüd siis selle viimase 30 aasta suhtes oli juuli ainult 0,1 normist soojem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veidi masendav, et 8 päevane kuumalaine suutis ära rikkuda nii juuni kui ka juuli keskmised. Jätavad suvest vale mulje.

      Kustuta
    2. No vähemalt oli üks korralik kuumalaine, veel masendavam oleks kui oleks ainult jahe olnud. Aga nõustun, et keskmine on petlik. Mainisin seda ka oma 27.juuli 14:00 kommentaaris. Ja paistab, et augustiga läheb samamoodi...nüüd neljapäev ja reede peaks kaks ligi 30 kraadist päeva tulema, mis korralikult tõstavad keskmist. Kui kuu lõpp ei vaju kohutavalt ära, siis vabalt võib ka august normist soojem tulla, isegi kui sellist korralikku pikka soojalainet enam ei tule.

      Minu jaoks on viimastel aastatel probleemiks aga külmad kevaded, eriti maikuud. Kui maikuus veel lörtsi sajab ja puud vaevu lehte lähevad, siis on paraku suvele kõrgemad ootused, sest kuidagi peab seda külma tasa tegema. Praegune suvi on üsna sarnane 2016 suvega, aga too aasta oli maikuu väga soe ja pärast seda ei olnud nii hull, et juunis ja juulis mõni jahedam periood oli, sest sai juba enne piisavalt sooja nautida.

      Kustuta
  21. Kesk-Harjus päike paistab ja pole märkigi, et sajule võib minna.

    VastaKustuta
  22. Meil Haanin hummokust pääle sattas nõrk ida tuul 15 kraadi ringin , juuli keskmine oll 18 kraadi mann, nii et küllältki soe ja ka sadõmit es olõ pallo rohkõmb kuivapuulnõ.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023