29.nädala ilm (18.- 24.07.2022)

Uuendatud : 17.07.2022 kl 16:33

Tulemas on sooja- ja kuivapoolne nädal.

Ägeda saju ja rahe toonud rünksajupilv 16.07.2022 kl 16:40 paiku Virtsu lähistel.
Blogi autori foto


Esmaspäeval (18.07.) põhjapoolne madalrõhkkond nõrgeneb, kuid selle kauges servas mõni hoog vihma üle maa päeval siiski liigub.

Puhub nõrk läänekaaretuul. Õhusooja on öösel 6...13°C, päeval tõuseb 20°C ümbrusse.

Teisipäeval (19.07.) jõuavad uue madalrõhulohu pilved öösel looderannikule ning liiguvad päeval üle maa. Sadu siiski väga tugev ei ole. Mõni pilv areneb ka äikeseküpseks.

Läänekaaretuul püsib nõrk, puhangud 11m/s.

Öösel on pilve all sooja 10°C ümber, selgemate laikude all 6...7°C, päev toob tasapisi sooja lisaks ja termomeetrinäidud tõusevad juba mõni kraad üle 20°C.

Kolmapäeval ja neljapäeval (20. ja 21.07.) madalrõhkkond eemaldub ja jääb Venemaale tiirlema. Selle serva mööda on niiskust veel sajuhoogudeks vaid ida pool, läänes on enam päikest.

Läänekaaretuul püsib ikka nõrgapoolne.

Lisandub sooja ja öösiti on juba üle 10°C  päeviti 17...24°C.

Reedel ja laupäeval (22 ja 23.07.) laieneb meieni kõrgrõhuvöönd, mis suurema saju eemale hoiab ja sooja juurde toob. Niiskust aga õhus on, seega päevasel ajal sajab mõnes üksikus kohas ka (äikese)vihma.

Tuul on nõrk ja muutliku suunaga.

Õhusooja on öösiti 12...18°C, päeviti 20...27°C.

Pühapäeval (24.07.) võib jõuda läänest madalrõhulohk ühes külma frondiga. Sel juhul on ennelõuna veel suviselt soe ja laialdase sajuta ning päeval alates läänest areneb frondi ees rünksajupilvi, mis ühes tugeva vihma ja äikesega laieneb ida poole.

Siis pöördub ka tuul läänekaarde ning tugevneb.

Õhusooja on enne külma fronti öösel 13...18°C, päeval 21...27°C, pealelõunal siis alates lääne poolt langeb 20°C ümbrusse.

Kommentaarid

  1. Pole välistatud, et saabuval ööl kraadid ka 4-ni langevad.

    VastaKustuta
  2. Korraks tuleb kuumalaine ja kõik?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sisuliselt jah. Tänased mudeliväljundid näitavad, et 26.-27. juuli võib ka veel soe olla.
      Aga no vähemalt tuleb paariks päevaks sooja. Umbes nädal aega tagasi arvutasid mudelid, et soe õhumass läheb meist täielikult mööda ja meil tuleb heal juhul üks-kaks päeva +23 kraadi. Nüüd tuleb vähemalt paar päeva 26-29 kraadi.

      Kustuta
    2. Samas sellest peaks piisama, et kuu keskmine temperatuur jääb 17,x sisse. Ehk keskmine või veidi jahedam.

      Kustuta
    3. ilm.pri.ee andmetel ei langenudki kuu keskmine alla 17,6 kraadi. Ju olid juuli esimesed päevad nii soojad, et tasakaalustada see jahedam periood. Ma arvan, et järgmised paar päeva võivad keskmise tõsta kuskil 18 kraadi peale, aga tundub, et kuu viimased paar päeva võivad jälle jahedamad tulla. Lõplik keskmine vast jääb kuskil 17,8-18,1 kraadi, mis vastab üsna täpselt pikaajalisele normile.

      Kustuta
    4. Kui juuli nii "soe" peaks tulema, siis see suvi on vaata et võrreldav 2013-ga.

      Kustuta
    5. Ma pigem võrdleks 2016 aastaga, vähemalt siin Ida-Eestis. Tol aastal oli juuli keskmine ka 17,8, kuigi ilm oli tihti sajune.
      Kui august tuleb päikseline ja soe, siis ehk saab selle suve tõsta 2013-ga ühele pulgale, kui august jääb keskpäraseks, siis ma ütleks, et praegune suvi läheb samasse kategooriasse nagu 2016, 2019 ja 2020... ehk pole viga, aga pole ka eriti meeldejääv suvi.

      Kustuta
    6. 2019 ja 2020 jäävad meelde kuumade juunide poolest, 2021 pärast seda muidugi veel omaette klassist.

      Kustuta
    7. 2021 suvi oleks tulnud rekordiliselt rekordiline (kõik 3 kuud kuumad), aga jahe august rikkus võimaluse ära.

      Kustuta
    8. @ 21. juuli 19:50
      Mulle jäid aga sama hästi meelde 2019/2020 külmavõitu juulid. Eriti 2019, oli see äkki 29. või 30. juuli paiku, kui päev varem olnud 30 kraadine kuumus asendus 13 kraadi ja vihmaga. Sellist kontrasti ei mäleta, et oleks varem näinud.

      @21.juuli 23:54
      Kahju jah, et 2021 august nii jahe tuli. Oleks võinud väga rekordiline suvi tulla, aga august tuletas meelde, et elame ikka põhjamaal ja sooja ei jagu kogu suveks. Ma loodan, et saame see aasta soojema augusti.

      Kustuta
  3. Kas nende paari päeva pärast jääbki 20 kraadine suvi edasi kestma , lootusetu 1

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub nii kahjuks :( Euroopa mudeli pikem prognoos ei näita augustiks sooja. See Atlandi ookeani ja Lääne-Euroopa kohal olev kõrgrõhkkond on nii võimas, et ei taha sealt ära liikuda. Meil ainult tsüklonid ja tsüklonid...

      Kustuta
    2. Siis ei pea õnneks põuaohtu kartma ja jääb kastmise kõrvalt ka muuks rohkem aega. Ja 20 kraadi on täpselt paras suveilm - pole külm ega palav.

      Kustuta
  4. Arvan et see ilmateenistuse prognoositav äike homseks ööks (23.07) jääb lahjaks. Umbes nagu 2. juuli külma frondiga, mil oli mõni üksik äike, kuigi 32 kraadise kuumuse lahkumisega oleks eeldanud midagi 08.08.2010 sarnast.

    VastaKustuta
  5. Mulle meeldib rahulik ilm, äikest pole vaja , tekitab pahandusi , loodan et ka see kuumus laheneb rahulikult, ega üle 25 sooja pole vaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rahuliku ilma osas on Harjumaa parim valik - Eesti turvalisim maakond, eriti Tallinna kant. Läänest lähenevad äikesed hajuvad siia jõudes ja teisalt siin arenevad pilved savad äikeseküpseteks alles siit ida pool.

      Saabuv öögi pole erand - kui saartel madistab, siis siia jõudes hajub ja uue hoo saab sisse Lääne-Virumaal. Pakun et saabuva öö väikseim äikeseoht ongi justsamas Harjumaal.

      Kustuta
  6. Kas Jürist on midagi kuulda? Tahaks nagu teda ka lugeda...

    VastaKustuta
  7. Tean ,et on elus terve ja vaba aga ainult miks ta enam ilmaga ei tegele ei tea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks tal häbi ole "oma nägu näidata". Mul vähemalt küll oleks.

      Kustuta
  8. Täna ja eile on olnud väga ideaalne suveilm, 27-29 kraadi on minu arust parim temperatuur suvel. Kahju et soojus ei taha püsida, mingi 22 kraadi võib ju keskpäeva päikeses okei olla, aga õhtul on sellest alles jäänud 15-16 kraadi ja siis on juba jahe. Viimased paar päeva on ka tunda, et läheb varem pimedaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Troopilne õhumass on hägune ja seepärast ongi pimedam. Jahe õhumass on puhas ja päike kirgas. Lihtne näide - täna sai loojuvat päikest vabalt vaadata, aga jaheda õhumassi puhul pidi silmi kissitama.

      Kustuta
  9. Arvan ka ,et eelolev öö äike erilist probleemi ei tekita ja just sellepärast, et hoiatatakse. Mats käib ikka ootamatult.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen ka täheldanud, et kõige korralikumad äikesed on siis, kui ei hoiatata. Minu kodukohas (Tartu linnas) müristas 15. juulil korralikult ja hoovihm oli ka tugevaim, mis see aasta näinud olen. 12. juulil (kui hoiatati eriti tugevate äikeste eest) seevastu oli mingi tühine vihmake.

      Kustuta
  10. Saared taas rebivad äikeselisuselt kagu-Eestist ülespoole. Koliks kasvõi kohe Saaremaale.

    VastaKustuta
  11. Harjumaa sai ka ootamatult vägeva show. Räägi veel, et siin turvaline! :D Ei tea kes see nii julgete sõnadega esineb. Jüri kant sai hästi.

    VastaKustuta
  12. Ida-Eesti enam vaevalt äikest saab. Külm front on juba idapiiril.

    VastaKustuta
  13. Tundub, et nüüd juuli lõpp ja augusti algus tulevad igati suvise ilmaga. See kuulõpu külmalaine on mudelitest kadunud.

    VastaKustuta
  14. Tundub jah et läheb soojaks, sademeid vist jääb väheks minu teada keegi selgeltnägija ilmaennustaja veebruaris ka soovitas puhkust juuli lõpul augustis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tavaliselt ütleb seda Jüri igal aastal. Ma ei ole kindel, kas ka seekord.

      Kustuta
  15. Statistik on meil siin asjadega üldiselt täppi pannud, äkki tema?

    VastaKustuta
  16. Statistik siin: No olin mina jah ja enda puhkus just ongi algamas.

    VastaKustuta
  17. Nojah, mingit 2019 juuli stiilis külma ei tule, aga tänane Euroopa mudeli väljund ei tundu küll väga suvine 27.-31. juuli paiku. See kõrgrõhuhari tuleb üsna külma õhumassiga ja siis hiljem on meie lähedal kõrgema kihi madalrõhulohk, mis võib tuua pilvisust ja sademeid. Temperatuurid on 17-21 kraadi. GFS näitab praegu soojemat, aga see mudel on teadagi ebatäpsem.

    VastaKustuta
  18. Huvitav, et radar näitab Harjumaal helesinist kaja, aga vihma sajab lahinal!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna on ülekaalus madalad pilved, millest tulevat sadu radar näitabki kehvemini.
      Ka Rohukülas on pool päeva sadanud ja vahepeal üsna korralikult kuid radar ei ole midagi näidanud või siis üksnes nõrka sajuala.

      Kustuta
    2. Aitäh täpsustamast.

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023