28.nädala ilm (11.- 17.07.2022)

Uuendatud : 17.07.2022 kl 16:40

Tulemas on üsna sajune, kuid meeldivalt soe nädal.


Võimaa rünksajupilv looderannikul 07.07.2022 päeval, vaadatuna Rohuküla sadamast. Autori foto.

Esmaspäev (11.07.) oli eemalduva madalrõhkkonna servas veel üksikute vihmahoogudega, kuid oli ka rohkem selget taevast.

Tuul puhus põhjakaarest ja on nõrk, puhudes 3-8m/s.

Öösel oli sooja 9...18°C, päeval tõusis aga üle 20, maksimumiks jääb 25...26°C.

Teisipäeval (12.07.) jõudis meieni lõunast väga niiske madalrõhkkond. Kese liikus Leedu kohale. Selle sadu jõudis öösel kagu- ja idanurka ja levis hommikuks läänemaakondadesse. Suurem sadu ei ulatunud saartele.

Päev jätkas mandri kesk- ja idaosas laialdase saju ja äikese - rahega. Tartumaal, Kambja vallas tuuseldas tornaado / tromb, mis viis majadelt katuseid ja tegi muudki pahandust. (vt lähemalt näiteks SIIT )

Tuul puhus põhjakaarest ning keerise vahetus läheduses tugevnes rannikul 18 m/s-ni, saarte rannikul.

Kolmapäeval (13.07.) seesama madalrõhkkond eemaldus tagasi lõunasse, kuid selle servas sadas meil nii öösel kui päeval hoovihma ja kohati oli äikest. Tihedamad oli sajuhoog ja äike lääne pool.

Tuul pöördus hommikuks lõunakaarde ja nõrgenes, puhangud enam üle 10 m/s ei tõusnud.

Öösel oli pilvisema taeva all sooja 15°C ümber, päeval suvised 19...25°C.

Neljapäeval (14.07.) olime Läänemere põhjaosa kohal tiirleva madalrõhkkonna mõjusfääris. Üle maa läänest itta liikus vihmahooge ühes kohatise äikesega, eelkõige päevasel ajal.

Tuul pöördus läänekaarde ning puhub kuni 11m/s.

Öösel oli sooja 10...17°C, päeval 20°C ümbruses.

Reedel (15.07.) madalrõhkkonna servamööda jätkus vihmahoogude liikumine üle maa.

Puhus mõõdukas läänekaare tuul, puhanguti 11 m/s.

Öösel oli sooja 9...14°C, päeval üle 20°C ei tõusnud.

Laupäeval ja pühapäeva (16. ja 17.07.) olime madalrõhkkonna servas ning laialdaselt liikus päevasel ajal rünksajupilvi, millest mõõdukaid - tugevaid vihmahooge tuli. Vihm segas mõningal määral ka lõunas toimuvat Rally Estoniat.

Tuul puhus ikka läänekaarest ja oli mõõdukas.

Öösiti oli sooja 6...13°C, päeviti 20°C külje all.

Kommentaarid

  1. See praegu Haapsalu poolt lähenev sajuala vaevalt Tallinnani vastu peab. Kaheldav.

    VastaKustuta
  2. Mida teisipäevast oodata?

    VastaKustuta
  3. Praegu on väga raskesti ennustatav ilm. Esiteks, ma kahtlen kas üldse tuleb üle 23 kraadi järgmine nädal. Võib-olla Loode-Eestis seekord, siin Tartus ja Kagu-Eestis tundub, et jääme esmaspäeval ja teisipäeval üleni sajupilvede alla. Samuti näitasid mudelid paar päeva tagasi, et soe õhumass püsib neljapäevani või reedeni, praeguste uuenduste järgi on see neljapäevaks juba jahedamaga asendunud. Samuti ei ole mudelites, enam seda sooja, mis peaks 18.-20. juuli paiku siia jõudma, see on asendunud tugeva läänevoolu ja tsüklonitega. CFS ja ECMWF 42päevane mudel toetavad ka seda muutust.

    Vastukaaluks aga mainin, et Tartus on viimased 3 päeva olnud soojem ilm, kui ennustatud. Ennustused küll kõikusid, aga lõpuks jäid 20-22 kraadi ja valdavalt pilves ilma juurde. Tegelikkuses oli iga päev pärastlõunal natuke päikselisem ja temperatuur tõusis 23 kraadi, eile isegi 24 kraadini.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuule mõttes on ilmaga tegelikult ülihästi vedanud. Kõva tuult pole tegelikult juba nädalaid olnud. Loodetavasti nüüd ära ei sõnunud.

      Kustuta
    2. Tõepoolest on tuulega okei olnud. 5. juulil oli natuke kõvem tuul, aga ei ole sellist pidevat tormi nagu oli 2020 juuli alguses. Teisipäevast alates tundub, et läheb tuulisemaks, aga loodame, et see ei kesta rohkem kui paar päeva.

      Kustuta
  4. GFS 00Z näitab nüüd juba isegi Poola-Valgevene-Ukraina piirkonda 40 kraadist kuumust. 21. juuliks. Ukraina maksimumid on 44 kraadi ja isegi põhjaservas 42 kraadi. Piisab õhuvoolu suuna muutusest ja see põrgukuumus on Eestis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parem oleks kui meile ka midagi jõuaks. Kauaks pole ülikõrgeid temperatuure vaja, aga ei meeldi mulle see, kui on kuum suvi kogu Euroopas ja siis on ainult Eesti väljaarvatud. Soome ja Rootsi saavad vähemalt nüüd nädala alguses paar kuuma päeva.

      Kustuta
  5. Huvitav miks Eesti sisealadel pilvede areng kuidagi toppab, aga mere ääres mitte. Muidu on ikka vastipidi olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on tõesti harjumatu. Ma siin Tartus imestan ka, et viimased paar päeva on olnud vähem pilvi ja vihma kui ennustatud. Võib-olla asi selles, et madalrõhkkonna kese on lääne pool ja õhumass on Lääne-Eestis lihtsalt ebapüsivam? Samuti on vähe tuult, tavaliselt on tugevam tuul mere ääres ka üks asi, mis takistab pilvede arengut.

      Kustuta
  6. Statistik siin:
    Minul küll täna üle mõistuse ilm. Hetkeks koos juba 110 mm ja tuleb veel juurde. Vahepeal tuli ka hernesuurust rahet ,et räästa all siiani hunnikud sulavad. Pole nii suurt rahet peale 2010 näinudki.

    VastaKustuta
  7. Täämbä seitsmevennapäiv, üteldäs et kui niipallo päikest näutäs, et hobõssälgä saad hüpätä siis saad haina ka är tetä. Meil siin Haanin päiv vaheldus pilviga vihma aga es tulõ mürät ka paar kõrda, Tundusi et sääl Vastsõliina kandin vast sai vihma, kartul taht ütte saart saia.

    VastaKustuta
  8. Mis pikem prognoos näitab? Varsti paslik juba viljavõtule mõtelda, aga gismeteo näitab lakkamatut sadu.

    VastaKustuta
  9. Praegu näitavad mudelid, et järgnevad 10 päeva või nii domineerivad madalrõhkkonnad. Ma arvan, et peale 20. juulit on rohkem lootust kuivale ilmale. Aga ka sealt edasi pole pikad prognoosid väga ilusad, praegu tundub, et püsivat kõrgrõhkkonda ei tekigi enam meie kohale ning püsivalt sooja ja kuiva ei pruugi enam see suvi tulla, pigem tasuks arvestada, et soojemat ja kuivemat ilma on vast nii 2-3 päevaste juppide kaupa.

    VastaKustuta
  10. Homsed sajud peaksid Loode-Eestis tühised olema. Harju-, Lääne- ja Hiiumaal ei tohiks mudelite järgi üle 2 mm sadu tullagi. Seega saab neis piirkondades juba kasvõi homme vilja koristada.

    VastaKustuta
  11. Homme on veel vara, aga ca 10päeva pärast esimeste kultuuridega tehakse algust küll.

    VastaKustuta
  12. Loodame, et 10 päeva pärast on prognoosid natuke muutunud. Üks kuiv ja soe periood võiks veel tulla, muidu peab selle suve ikkagi kehvade hulka lugema.

    VastaKustuta
  13. Päris jõhker äike Peipsist ida pool. Suund otse Peterburi peale.

    VastaKustuta
  14. Olen varasemalt maininud, et idast saabuvad äikesed hajuvad siin alati ära enne kohalejõudmist ning ei mäleta, et idast oleks äike kunagi kohale jõudnud.

    Nüüd jõudis ja mitte lihtsalt tavaline äike, vaid tugev.

    VastaKustuta
  15. See sama pilv on nüüd Tartule lähenemas. See on ikka korralik riiulpilv.

    VastaKustuta
  16. Ilmateenistus hoiatab keeristormi eest!

    VastaKustuta
  17. Õnneks kirdetuul hoiab Harjumaa ohtlikest äikestest eemal. Siin on turvaline.

    VastaKustuta
  18. Harjumaa on jah turvaline. Aga seekord mitte kirdetuule pärast, vaid frondi hilise ajastuse pärast Harjumaa suhtes. Saared isegi ohtlikuma kliimaga.

    VastaKustuta
  19. Huvitav et see kirdetuule värk Peipsi kohta ei kehti, vaid ikka merealadele.

    VastaKustuta
  20. Sain ka Kambja lähedal olnud tornaado jäänuseid näha. Pilvede meeletu rotatsioon vertikaalselt tõusvate pilveräbalate ja eri ilmakaartesse lookas puude ning meeletu vihmavalanguga oli muljetavaldav vaatepilt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pilte/videoid ei teinud?

      Kustuta
    2. Tormist ei teinud, aga vihmavalgangu poolt ära uhutud teest küll.

      Kustuta
  21. Harjumaal päikeselõõsk ja vihmaendelisi pilvi pole.

    VastaKustuta
  22. Harjumaa sai maru äkilise algusega 5min vihma ja valma ta oligi.

    VastaKustuta
  23. Ilmateenistus võib Lääne-Eesti hoiatusest maha võtta, seal tuleb öö ohutu ilmaga.

    VastaKustuta
  24. Ilmateenistuse nädalaprognoos meenutab pigem septembri algust. Siis on samuti 15..19 kraadi tavaline.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav kas juulikuu keskmine saab alla 16 kraadi minna. Või oli kuu algus ikkagi liiga soe selle jaoks?

      Kustuta
    2. Eksisin meenutusega, mõtlesin alla 17. Et olla sarnasem aastatega 2019 ja 2020.

      Kustuta
    3. Oleneb kuu viimasest kümnendikust. Samas osad mudelid näitavad algava külmalaine vältel mõneks ööks ka vaid 5 kraadi, mis juba tublisti alandab ööpäeva keskmist.

      Kustuta
  25. Harjumaal oli täna veel igati suveilm. Mahe lõunatuul ja 24 kraadi.

    VastaKustuta
  26. Täna on jah veel mõnus ilm.

    Aga see külm periood tuleb ikka kõige kehvemal ajal, juuli keskpaigas. Praegu peaksid temperatuurid just maksimumis olema. 2019-2020 oli juuli alguses külm, aga siis oli veel lootust, et kuu lõpuks ilm paraneb. Nüüd ei ole mingeid paranemise märke enne augusti algust, see 22. juuli paiku saabuv soe on liiga noatera peal. Mõni mudeli väljund näitab, et soe jõuab Eestisse, aga kohe järgmine väljund laseb sellel enne hääbuda. Augusti peale ei tasu loota. Kui juuli juba kehv on, siis tavaliselt ei tule augustis ka enam mingit korralikku soojalainet. 2007 võib-olla ainuke erand, kus august oli kõige parem suvekuu. 2015 ja 2017 oli terve suvi nii kehv, et ega see üks 30-kraadine päev augustis ka enam ei päästnud midagi.

    Ma loodan et ma eksin, aga ma arvan, et selleks suveks on kõik. Äkki see, et jalka MM toimub sügisel rikkus sooja rütmi ära.

    VastaKustuta
  27. Statistik siin: :) mõtlesin sama ,et mis saab rütmist kui jalka MM talvel. Hoopis talv soe ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole meile vaja 2019/2020 talve kordust. See sisuliselt oligi kuumalainega talv. Küttekuludele mõeldes, oleks ehk parem, kui ei tuleks liialt külm talv, aga ülejäänud aasta ilma jaoks on hea, kui jaanuaris või veebruaris tuleks ikka pakast ka. Olen tähele pannud, et kui veebruar on liiga soe, siis kohe langeb tõenäosus, et tuleb ilus soe suvi. Tänavu oli veebruar kahjuks 3,6 kaadi normist soojem.

      Kustuta
  28. Statistik siin: Mulle meenub ka 1995 kus juuni ja august olid soojad aga juuli jättis soovida.

    VastaKustuta
  29. Noh, Saare- ja Hiiumaa teevad Kagu-Eestile "silmad ette" äikese osas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub nii jah. Tartus olid ainukesed korralikud äikesed 29.juuni öösel/hommikul ja siis üleeile. Võib-olla täitsa kagunurgas oli midagi veel, aga siin pole suvi eriti äikeserohke olnud. Eelmine aasta polnud ka kuumale vaatamata palju äikest. Mäletan, et siis oli tihti nii, et kaugelt oli näha suuri äikesepilvi, aga need haihtusid kõik enne Tartut ära. Augustis oli üks äike, mis tõi 3 tundi paduvihma ja tänavate uputuse.

      Kustuta
    2. Kui Saaremaa teeb silmad ette, siis Kuressaare seda ei tee.

      Kustuta
    3. Täna saared taas kagule silmi ette tegemas varsti. Äike pole saartest enam kuigi kaugel.

      Kustuta
  30. Harjumaal üsna haruldane, et lihtsalt igapäev sajab :D Seda näeb harva.

    VastaKustuta
  31. Suurbritannias kuulutati välja eriolukord kuumalaine pärast. Samal ajal Eestis on 15-18 kraadi, vihmane, tuuline.... ja ma nägin kaskedel esimesedi kollaseid lehti. Elagu sügis!

    VastaKustuta
  32. Juuni lõpu kuumalaine mõjul läksid Harju- ja Raplamaa paepealsetes metsades noored kased juba kollaseks. Kaugel see jaagupipäevgi(25. juuli) on.. kui ilmuvadki vanarahva järgi esimesed kollased lehed kaskedele

    VastaKustuta
  33. 2018 oli Harjumaal juba jaanipäeva paiku kollaste lehtedega kaski näha. Juuli lõpuks olid samad puud sellised, nagu muidu septembri lõpupoole.

    VastaKustuta
  34. Ilmateenistuse hoiatuste kaart päris huvitav - igal pool äikeseoht, aga ainukesena Hiiumaal pole.

    VastaKustuta
  35. Tõsi, puude lehed võivad ka kuumast ja kuivast kollaseks muutuda. Aga praegune jahe ilm tekitab juba sügistunde. Päeval mitte nii väga, aga just jahedad õhtud. Eeloleval ööl tuleb vist alla 10 kraadi.

    Õnneks järgmine nädal tundub, et võib natuke soojemaks minna.

    VastaKustuta
  36. Huvitav mille alusel ilmateenistus ööseks äikeseohtu mainib. Pole nagu küll tormilist pilvede arengut täheldada.

    VastaKustuta
  37. Harjumaal täna ikka tõeline sügis. 15 kraadi, külm tuul, pilves.

    VastaKustuta
  38. Meil Haanin ka täämbä hummoku +8 päivä tul padukas, kõik lainet näus kas järgmine nätäl tulõ kuivõmbit päivi saanu haina är lõpõtada.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023