27.nädala ilm (04.-10.07.2022)

Uuendatud : 9.07.2022 kl 13:22

Kõrvetav kuumalaine on selleks korraks läbi ning ilm jätkab mõõduka soojuse ja ka niiskuse lainel.

Vesipüks Rohuküla sadamast nähtuna 8.07.2022 kella 18:00 paiku. Autori foto

Esmaspäeval (4.07.) olime kõrgrõhkkonna meelevallas. Kuna aga ümberringi tiirutasid madalrõhkkonnad, siis nende servas oli sajuhooge nii kagunurgas ja teise madala servast saartel. Sajukogused aga eriti suured ei olnud.

Päeval läänekaare tuul oli nõrgem, kuid õhtul tugevnes veidi.

Öösel oli sooja 15°C ümber, rannikul enam. Päeval veel aga küllaltki suvised 22...28°C.

Teisipäeval (5.07.) sai enam võimu läänepoolne madalrõhkkond. Nii oli vihmahooge laialdasemalt ning mõnes kohas mandril paukus ka äike.

See tähistas jahedama õhumassi saabumist.

Edelatuul tugevnes veelgi, puhanguid 16 m/s.

Öösel oli sooja ikka 15°C ümber, päeval 20...24°C, idas võib tõusta paar kraadi kõrgemale.

Kolmapäevast reedeni (6.- 8.07.) jätkas ilm madalrõhkkonna võimu all. Laialdaselt, eelkõige päevasel ajal sadas laialdaselt hoovihma ja kohati oli ka äikest. Reedel tekkis Matsalu lahe ümbruses ka vesipüks.

Läänekaaretuul püsis mõõdukas - puhanguid 14 m/s.

Öösiti oli sooja 11...17°C, päeviti 18...25°C.

Laupäeval ja pühapäeval (9. ja 10.07.) jätkub madalrõhkkonna taktikepi all. Üle maa läänest itta liigub maad kastvaid hoovihmapilvi ja ka äikest.

Mõõdukas tuul puhub läänekaarest.

Öösiti on sooja 10...16°C, päeviti 20°C ümbruses.

Kommentaarid

  1. Praegu on Tartus ideaalne suveilm. Varahommikul sadas, nüüd on 25 kraadi ja taevas väikesed rünkpilved. Päikese käes pole liialt palav ja ka varjus on hea olla suveriietes. Kahju, et selline ilm ei saa suve lõpuni kesta :( Ülehomme läheb jahedaks ja siis hakkab kastma ka, samal ajal kui Lääne-Euroopat ähvardab uus kuumalaine.

    VastaKustuta
  2. Tänane ilm oli juba talutavam jah. Harjus tuli 25 kraadi veel ära. Mulle tegelikult sobib lühikestes riietes olles enim 18..22 kraadi. (Vahemik sõltub tuulest ja päikesepaistest - 18 kraadi tuulevaikuses ja 22 tuulega)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui päike paistab ja tuult on vähe, siis on 20-22 kraadi ka täiesti normaalne suveilm. Aga tuule ja vihmaga on jahedavõitu, sajupilve all temperatuur langeb veelgi.. Ja õhtud on ka jahedamad. Kuigi alanud nädalaks praegu ei ole prognoosides alla 20 kraadi, siis tuult ja vihma arvestades tuleb ikka jahedavõitu.

      Kustuta
  3. Statistik siin: Statistika on karm aga vaatasin ,et selle suve üle +30 kraadiste päevade limiit Harjumaal on enamvähem täis. Seega sellist üle +30 kraadist ilma hea kui 1 - 2 päeva veel tuleb. Vähemaid kraade veel jagub. Näiteks +25 kraadised päevi on numbritabeleid vahtides veel nii ligikaudu pooled ees. Nagu ütlen see prognoos põhineb ainult tabelitele ega mingile prognoosmudelile.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui prognoose ka siia kõrvale vaadata, siis tundub üsna loogiline. Juuli keskpaik tuleb esialgu jahedam, need 1-2 30+ kraadist päeva ehk tuleb kuskil täiesti juuli viimastel päevadel (ehk midagi nagu 2019 juuli, kus muidu oli jahe, aga kuu lõpus oli lühike kuumalaine) või augusti alguses ja need 25+ kraadised päevad jäävad augustisse, ei imestaks ka kui septembri esimesel nädalal veel mõni väga soe päev tuleks.

      Aga muidugi ei ole mudelid ka väga täpsed, minu pakkumine pigem tehtud eelmiste aastate ilmamustrite pealt.

      Kustuta
    2. Ehk, et võib oodata sarnast suve nagu olid 2019 ja 2020, ainult et veidi jahedama juuniga?

      Kustuta
    3. See tundub praegu kõige realistlikum variant. Prognoosid näitavad jahedamat juuli jätku ja jahedale juulile üldiselt ei järgne kuuma augustit. (kõrge keskmise temperatuuriga august tuleb tavaliselt siis, kui juulis alanud kuumalaine kestab augusti algusesse edasi) Seega jahe juuli + keskmisest veidi soojem august tundub kõige tõenäolisem. Muidugi võib juhtuda, et juuli lõpus läheb veel ootamatult soojaks, samuti on variant, et suvi ongi sisuliselt läbi ja juuli ning august mõlemad tulevad jahedad... loodame, et ikka ei ole see viimane variant.

      Kustuta
  4. Mõeldes eesolevale ilmale.... kas on varem olnud suvesid, kus ainuke suvine ilm oli juunis ja ülejäänud suvi oli kehv? 2019 ja 2020 natuke olid sellised, aga august oli nendel aastatel ka normilähedane ja suviseid päevi oli veel septembriski, ei saa päris kehvaks nimetada. Kehva all pean silmas pigem sellist pidevalt vihmast, alla 20-kraadist ilma, midagi nagu 2017 juuli või 2021 augusti teine pool. Mulle tundub, et külmadel suvedel on juuni ikka see kõige kehvem kuu, aga äkki meenutab keegi aastat, kus oli teisiti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Enamasti ongi juuni kõige kehvem kuu olnud, vaid viimased 3 aastat (ei sisalda 2022) on olnud juuni väga soe.

      Kustuta
  5. Kas ma ainus, kes arvab, et ilmateenistuse uus kodukas on õudukas kuubis? Paluks vana tagasi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arvan sama. Ma ei ole üldiselt uuenduste vastu, aga praegune leht on aeglane ja minul näiteks sademete radaripilt üldse ei tööta. Samuti ei meeldi mulle see Eesti kaart, mida nad kasutavad. Milleks on mul vaja näha sõiduteed ja raudteed ilmakaardi peal, pigem võtaks lihtsa kaardi, kus on ainult maakondade piirid.

      Kustuta
    2. Samas on vägagi tore see uuendus, et vanematel kuukokkuvõttetel on regionaalne kaart tekkinud. Esialgu küll vaid 2009-2020, aga huvitav on ikka.

      Kustuta
    3. Vana leht on kenasti alles ja töötab.

      https://vana.ilmateenistus.ee/

      Proff on rääkinud!

      Kustuta
    4. Uus leht on jah jubedus.

      Profist profim on rääkinud!

      Kustuta
  6. Viimane GFSi väljund on 10.-13. juuli paiku põnev. Meie kohal on madalrõhkkond, aga kuuma õhumassiga. Peakisd olema soodsad tingimused äikese arenguks. See aeg natuke kaugel veel, aga oleks põnev kui see ennustus realiseeruks.

    VastaKustuta
  7. Olen hetkel siin Kagu-Eesti kõrgustikul jälgimas Lätist lähenevat show'd. Imeline vaade avaneb sàhvatustele.

    VastaKustuta
  8. Eile Postimehes see ilmavana miskit ennustas ja pomises, kellegil on tasuline konto ja saaks selle teksti siia kopeerida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lugesin just seda. Sisuliselt ta ütleb, et nüüd on ees nii 2 nädalat jahedamat ilma. Päeval võib alla 20 kraadi olla ja ööd alla 10 kraadi. 10. juuli paiku pidi rohkem sadama hakkama, aga sadu tuleb hoovihmana ja mõni kant ei pruugi palju saada. Juuli lõpus pidi jälle soojaks minema ja august pidi ka soe tulema.

      Üsna mõistlik prognoos, klapib ka sellega, mis mudelid pakuvad, aga 100% kindel ei saa muidugi kunagi olla, äkki hoopis uputab augustis.

      Kustuta
    2. Postimees ei tea midagi aga raha küsivad küll ! Nädal on normaalsemat temperatuuri aga siis jälle lisandub kuuma kraade . aga veega on küll vilets olukord .

      Kustuta
  9. Statistik siin: Sel suvel ei uputa kuigi erandeid ei saa välistada - näiteks kohast kus mitu võimsat äikesepilve järjest üle läheb. Nagu juba 2020 ütlesin ,et 2021 ja 2022 tulevad kuumad suved - üks rekorditega teine natuke vähem kuuma. Ainult siis ei teadnud kumb enne on. Paistab ,et see rekordiline oli eelmine suvi. Samas lisasin ,et 2023 ja 2024 tulevad sajused. Esimene (2023) selline ülemineku aasta ja teine (2024) midagi sellist nagu 2012, 2008.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oleks super, kui 2024 suvi tuleks nagu 2012. Tol aastal oli Harjumaal umbes 15 äikesepäeva ja sadas parajalt - ei uputanud, aga samas kastma ka ei pidanud - sai mõnusalt suvepuhkust veeta, kuna ei pidanud kastmisele aega raiskama.

      Kustuta
    2. Kas mitte 2020 ei pidanud ka tulema sajuse rütmi suvi, aga tegelikkuses ei sadanud väga palju? Aga eks erandeid on alati. Ma ise arvan, et meil tuleb järgnevatel aastatel üks väga jahe suvi vahelduseks. Viimane selline oli 2017. Aga ei oska öelda, kas see peaks 2023, 2024 või 2025 tulema.

      Kustuta
    3. 2020 sadas nii palju, kui minimaalselt vaja ja ülejäänud aeg oli soe. See tagas ka hea saagi.

      Kustuta
    4. 2020 oli Harjumaal põuane, nagu suviti siin ikka.

      Kustuta
  10. Mida sa harjumaallane virised kogu aeg suviste sademet osas? Tule Hiiumaale Kalanasse ja virise siis

    VastaKustuta
  11. Statistik siin. No ma ei tea. Minul Harjumaal sadas 2020 juunis 103 mm mis jah enamuse tuli viimase kahe päevaga. Juulis tuli lausa 196 mm. Augustis sadas normi täpselt. Juuni oli küll jah põuane aga statistiliselt sajune... nende 2 päeva tõttu.

    VastaKustuta
  12. Statistik veel. Ilmateenistuse lehel ka juuni 2020 märgitud Eesti sajuhulk 111% ja juuli 123%. Sajuhulkade jaotus oli aga äärmiselt ebaühtlane tollel sajuaastal.

    VastaKustuta
  13. Veab, kellel sadas :D

    Mul Virtsu lähedal tuli juunis 23,2mm !

    VastaKustuta
  14. Meil Haanin ka täämbä hummok selge +14 kägo viil kuksõ tähendäs pikkä sooja süküst. Tahsõ ka üteldä et tu uus ilmaleht um saast ma algul mõtli et mul arvutil midägi vikka es luu kuigi pilti oll aiglanõ, nüüd nigu uimõrdas paremini, õnnõs um vana sait olõman.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Harjumaal ka kägu kuulda veel. Eelmisel aastal kuulsin kägu viimast korda 19. juuli öösel.

      Kustuta
    2. Aga siiski algas eelmine aasta sügis varakult, augusti lõpus sisuliselt. September oli viimase 20 aasta üks külmemaid (ainult 2008 oli veidi jahedam).

      Kustuta
  15. Ilmateenistus lubas tänaseks kuni 23 kraadi, aga mul on tunne, et pigem on enamus päevast siuke +19... okei äkki 20,5 kraadi tuleb pärastlõunal ära.

    See ongi põhjus, miks alla 24 kraadi on südasuvel kehvavõitu. Nii kui tuleb ennustatust veidi rohkem pilvisust, tuult ja sademeid, siis võib reaalsuses temperatuur olla hoopis 18-20 kraadi ja see pole enam nii väga suvine.

    VastaKustuta
  16. Keegi võiks öelda, miks Soomes ja Rootsis on äike, aga meil mitte, kuigi oranzika kajaga pilvi on meilgi täna rohkelt olnud.

    VastaKustuta
  17. Seda küll, et tänane ja järgnevate päevade ilm on igavusse tipp. Valdavalt pilves, 21 kraadi, vihma võib iga päev natuke tulla, aga tugevat sadu või äikest ei näe tulevat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kordades parem variant, kui see päevi tagasi lõppenud palavus.

      Kustuta
  18. GFS 06Z uuendus näitab 20. juuliks Leedu kohale 25-kraadist isotermi, millest 24-kraadine riivab ka Kagu-Eestit. Senine Eesti isotermi rekord on 23 kraadi, mis oli 07.08.2020.

    VastaKustuta
  19. See kihtrünkpilve saast rikub ilma :( ilma selleta oleks palju suvisem tunne. Kahjuks tuleb seda pilvetüüpi vist kogu ülejäänud juuli. GFS muidu üritab 20. juuli paiku sooja teha, aga ma olen kindel, et see varsti mudelist kadunud, 11.-13. juuli pidi ka soojalaine tulema, aga see nüüdseks tagasitõmmatud ja asendunud 20 kraadise mõttetusega.

    VastaKustuta
  20. 11. juuli lõunatsüklon tõotab Ida-Eestile tõhusat leevendust tuleohule, kuid kaldun arvama, et Lääne-Eestisse see suur sadu ei jõuagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lääne-Eesti saab siis vähemalt päevaks nautida 25-kraadist soojust. Ida-Eestis tuleb lihtsalt suusamussoon, sarnaselt nagu 14. juuni oli.

      Kustuta
  21. Harjumaal vähemalt nüüd sadu kohal jälle, oligi liiga pikalt kuiv.

    VastaKustuta
  22. Huvitav, et varem oli ilmateenistuse uuel lehel teade "Koduleht on uuendamisel, esineb tõrkeid. Tegeleme".
    Nüüd on "Koduleht on uuendamisel, esineb tõrkeid.".
    Sellest võib järeldada, et nad enam uue lehega ei tegele? :D

    VastaKustuta
  23. ECMWF 42 päeva prognoosi uuendus ei näita head. Ülejäänud suvi tuleb midagi nagu 2015. Kuumus seab end kesk-Euroopas sisse ja jääb sinna. Meile ei tule enam suurt midagi. Ehk augustis tuleb veel nii pool nädalat 25-30 kraadi. Ülejäänud aja saab nautida pilvist, 16-22 kraadist "mõnusat eestimaist suve". Ööd lähevad ka pikemaks ja sügis hiilib lähemale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No need neljapäeva õhtused uuendused ongi kuidagi kehvema kvaliteediga. 3-ndal nädalal näitab madalrõhkkonda praktiliselt kogu Euroopas, aga hoiab saabuva kuuma seal. Üleüldse väga sageli hoiab see mudel kinni kujunenud õhurõhumustritest.

      Kustuta
  24. Harjumaal tõepoolest hästi sadanud. Kuna päikest pole täna peaaegu üldse siin paistnud, siis saab kogu niiskus taimejuurteni imenduda, mitte ei aurustu kohe ära.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023