Jahedama ilma periood (26.04.- mai algus 2022)

Kuna see nädal on tööl taas kiire, siis lisan Ilmateenistuse nädalaprognoosi ning uuendan seda igapäevaselt. 

Eesmärk on, et oleks vähemasti ajakohane teema, kus arutleda.

Lörtsine ilm ei taha kuidagi lahkuda.

Teisipäeval (26.04) eemaldub nõrgenev madalrõhkkond Venemaa kohale ja öö tuleb selgema taeva ja olulise sajuta. Läänekaare tuul on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur langeb -1...+4°C-ni. Päeval kandub madalrõhkkonna lääneserva mööda üle Eesti pilverünki, millest kohati hoog vihma tuleb. Loodetuul veidi tugevneb. Õhutemperatuur on 8...13°C, tuulepealsel rannikul on veidi jahedam.

Kolmapäeval (27.04) muutub tõusva õhurõhu foonil kõrgrõhkkond mõjusamaks ja suuremat sadu ei tule. Tuul on öösel tugevam ja puhub põhjakaarest, päeval pöördub läänekaarde ja pisut nõrgeneb. Põhja poolt lisandub jahedust. Õhutemperatuur on öösel -3...+2, päeval 3...9°C.

Neljapäeva (28.04) öö on kõrgrõhkkonna servas sajuta ja rahulik. Selge taeva all langeb õhutemperatuur 0...-5°C-ni. Päeval läheneb Soome poolt madalrõhulohk, lisandub pilvi ja sajuhood tulevad alla vihma ja lörtsina. Edela- ja läänetuul tugevneb. Õhutemperatuur on 5...9°C.

Reedel (29.04) liigub üle Eesti madalrõhulohk ning toob lörtsi ja vihma lisaks. Puhub tugev läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -1...+4, päeval 4...9°C.

Laupäeval (30.04) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Öö on võrdlemisi selge taevaga ja õhutemperatuur langeb 0...-5°C-ni. Päeval taandub kõrgrõhkkond veidi lõuna poole ning lisanduvate pilvede tõttu on üksikute vihmahoogude võimalus. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on 4...9°C.

Pühapäeval (1.05) tuleb läänekaarest niiskust lisaks. Öö on suurema sajuta. Hommikul pilved tihenevad ning päev on niiske, vahetevahel sajab vihma, võib sekka ka märgi helbeid pudeneda. Puhub mõõdukas edelatuul. Õhutemperatuur on öösel -3...+3, Lääne-Eestis kuni +5°C, päeval 6...10°C.

Kommentaarid

  1. 3. aasta järjest, mil aprill ja tõenäoliselt ka mai, on külmad. Samas juuni on olnud palav, kuid arvan et seekord tuleb ka juuni jahe. August tuleb seekord tõeline suvekuu.

    VastaKustuta
  2. Ma tahaks vahelduseks 2014, 2016, 2018 või ka 2019 stiilis kevadet :(

    Minu mitteprofessionaale, sisetunde pealt tehtud ennustused eesolevateks kuudeks oleks:
    variant 1: mai on algust lõpuni jahe (soojemat 18-23 kraadist ilma tuleb ehk 4-5 päeva) ja siis juuni on kuiv ja soe nagu viimased 3 aastat, juuli ja august on nii ja naa. Soojemad ilmad on aga ehk juuli lõpus ja augusti alguses.

    variant 2: mai keskel tuleb järsk pööre ja kuu teine pool on juba suvine, juuni esimene nädal ka. Siis ülejäänud juuni ja juuli algus on jälle külm. (natuke nagu 2014) Võimalik, et juuli teises pooles ja augustis on jälle palav.

    variant 3: (loodan, et kõige ebatõenäolisem) tuleb õnnetu 2015/2017 analoog, kus maist juulini on normist jahedam, suvi on 2 nädalat augustis.

    VastaKustuta
  3. Taevas on selge ja päike on sama kõrgel kui augustis, aga sooja on vaid 5-6 kraadi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. @ 27. aprill 2022 14:35

      Ja masendav on see, et 2 kuu pärast on jaanipäev möödas ja päevad juba tasapisi lühenevad.

      Kustuta
  4. Nautige jahedat ja olgem õnnelikud, et sellisel laiuskraadil elame.

    Natuke lugemist -- https://www.theweathernetwork.com/ca/news/article/la-nina-cooled-the-globe-in-march-the-arctic-ran-a-high-fever

    VastaKustuta
  5. Mis kell homme Harjumaal sadu oodata on?

    VastaKustuta
  6. Midagi tuli, aga vähe. Nüüd siis ootame aga sooja :)

    VastaKustuta
  7. Jäädki ootama, tundub. 2017 oli samasugune külm kevad ja tollal saabunud suve teab vast igaüks. GFS näitab 3. mai õhtust uut külmatuhinat.

    VastaKustuta
  8. Statistik siin: Ei tohiks jääda nii nagu 2017 oli. Järgnevatel suvedel (2023,2024) võib rohkem suveilm soovida jätta. Sel aastal ikka sooja tuleb. Iseküsimus kas peame seda sooja veel nii 10 päeva ootama nagu eelmine aasta või halvimal juhul on suvi midagi sellist nagu 2014 oli. Või ka midagi vahepealset. Kindel on ainult see ,et teist rekordkuuma juunit järjest küll ei tule.

    VastaKustuta
  9. Kas nüüd viskab siin järgmisest kolmapäevast sajusema perioodi ka sisse?

    VastaKustuta
  10. Meil Haanin um iga hummok miinusse täämbä selge vaiknõ oll -4 väga vintskõlõ tulõ söö kevväi. Hääd volbriüüd!

    VastaKustuta
  11. Aprilli keskmine Harkus 1,4 kraadi normist külmem. Viimati pea sama number 2013. (2017 oli veel külmem)

    VastaKustuta
  12. Rootsi ilmateenistus võrdleb eelolevat kevadet/suve 2016 ja 2005 aastatega. Üks tõlgitud lõik nende artiklist

    Tänavu märtsis toimunud SSW on mitmes mõttes väga unikaalne. Kui SSW tekib tavaliselt talvekuudel (seekord siis märtsis), siis tsirkulatsioon stratosfääris sageli peatub ja pöördub ümber (hakkab puhuma läänetuule asemel idatuul stratosfääris). Kõige tavalisem on see, et polaarpööris taastub seejärel veidi ja läheb uuesti läände ning sellele järgneb aprillis või mais FSW, kuid see nüüd hilineb. Selle aasta ainulaadne on see, et märtsis toimunud SSW tulemuseks oli väga hiline FSW. Polaarpööris ei ole seega taastunud, nagu tavaliselt. Viimati juhtus see 2016. aasta kevadel (ka märtsis aga isegi varem kui tänavu) ja sellesse kategooriasse võib kuuluda ka 2005. aasta kevad.

    VastaKustuta
  13. 2016 suvi oli tegelikult normaalne. Ei mäleta küll mingit jahedust nagu 2015/2017.

    VastaKustuta
  14. Varsti peaks uue teema tegema - sooja sissetung?

    VastaKustuta
  15. 2016 suve võrdlust pole veel kuulnud. Siiamaani olen kuulnud, et analoogideks on pakutud 2003,2013,2018 aga ka 2012. Aga jah, 2016 suvi oli üsna normaalne. Päris rannasuvi polnud, kuna ilm oli tihti pilves ja sooja oli enamasti 20-25 kraadi ringis ja üle 30 kraadiseid päevi oli ainult paar tükki. Aga külm ka polnud ja sooja jagus üsna ühtlaselt igasse kuusse.

    VastaKustuta
  16. Igaks juhuks selline fakt, et 29.aprillil õhtul kukkus kägu Rapla lähistel.
    Millal on kägu kõige varem välja ilmunud? Lõuna-Eestis võib ehk aprillis juba kukkuda, aga põhja pool...?

    VastaKustuta
  17. Mis see siis tähendada võib?

    VastaKustuta
  18. Viimastest mudelitest on suurem soojus kadunud... tekib jälle kahtlus, kas üldse saamegi suve. Eelmise aasta põhjal võib arvata, et midagi saame, aga suvi kipub lühikeseks jääma kui terve maikuu külm on.

    VastaKustuta
  19. Statistik ehk oskab öelda, millal see kuradi tuulesaast vaibub.

    VastaKustuta
  20. Statistik jah kuidagi vaikne - ootame :)

    VastaKustuta
  21. Statistik siin: Kunagi isegi mainisin seda (vist eelmine aasta millalgi) ,et 2022 - 2025 tulevad tuulised aastad kus saame ka suuri sügistorme. No see aeg on käes - annab ka lihtsalt tuulise ilmana ka muul ajal tunda. Ega ta jääbki nüüd aastateks nii. Isegi suvel kuuma ilmaga tuult jagub. Muidugi eks mõni vaiksem päev mahub ka vahele - nagu nüüd tulev reede näiteks aga jah tuuleolukord on vaikuse mõttes suht lootusetu.

    VastaKustuta
  22. Minu arust on juba viimased 3-4 aastat koguaeg tuuline olnud. Ma ei ütleks, et tänavu kevad hullem on kui eelmised. Tartus oli pühapäeval sisuliselt tuulevaikne, täna on aga jah tuuline. Aga 2020 kevad oli mu mäletamist mööda veel tuulisem. Tegelikult too aasta oli algusest lõpuni tuuline, juuni ja september olid vist vaiksemad natuke.

    VastaKustuta
  23. Seda on lohutav lugeda et osa tuulest ka palavate ilmadega on. Muidu on justkui loogikavastane olukord. (Külmaga veel külmem ja palavaga pole jahutavat tuult ollagi.)

    VastaKustuta
  24. Meil Haanin hummoku pidevalt -2 -3 kraadi ringin, ka päävä umma kõlõda loodõ tuulõga, rohelust um vähä esiki tooming viil luu lehti kaskõdel ei olõ viil pungõ paisunu ja ka vaher viil ei olõ eriliselt edesi lännu. aprill oll keskmiselt +4 ringin mis um esiki kraat jahedam kui eelmine aasta. Tundus et päävä lättvä soojembas aga üü õks miinusõn. Muidõ viimanõ lumi läts oron.

    VastaKustuta
  25. Harjumaal ka puud täiesti raagus. Ainult toomingatel on päikeselisemates kohtades "hiirekõrvad".

    VastaKustuta
  26. Ilma naljata, täna õhtul Kesk-Eestis Kakerdaja raba servas kägu kohal. Jäin kohe seisma, et kuulata. Ei tea mida see tähendab, kui kägu raagus metsas kohal- kas läheb soojaks või s*tta suve? :S :)

    VastaKustuta
  27. GFS loodab, et 20 mai paiku juba +25?? :) Ei tundu väga reaalne vist.

    VastaKustuta
  28. Statistik siin: Selle kohta vanarahvas ütleb halba aastat põllumehele kui kägu raagus puusse tuleb (ei täpsustata mille pärast kehv saak). Olen ise märganud ,et kaks varianti - suvi kas hästi kuiv nagu 2002 näiteks või hästi sajune nagu 2012. Aga tuksi vilja keerab.

    VastaKustuta
  29. Tartu,- ja Viljandimaal oli kägu kuulda juba 1. mail. Tartumaal toomingad lehes, kased hiirekõrvul.

    VastaKustuta
  30. Harjumaal, Raku järve äärest vaadatuna, olid helkivad ööpilved näha.

    VastaKustuta
  31. Kas keegi teeks uue detailse postituse? Harjumaale täna lõpuks vist vihma ka oodata?

    VastaKustuta
  32. Viimased GFS väljundid on jälle masendavad, igal pool Euroopas on soe, ainult meil mitte. Peab vist Rootsi või Norrasse kolima, kuna seal on vaatamata samale laiuskraadile normaalsem ilm.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Sooja- ja kuumalaine 14.- 21.06.2023

Külmadele järgnev soojaperiood

Suvetorm 2.- 4.07.2023